IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Ko ne vjeruje u SNS, nema pravo da bude Srbin…” (foto)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Bavićemo se pitanjem našeg naroda i političkim djelovanjem, ali prvo da se formira vlada. Mi poštujemo Crnu Goru, cijenimo je i sačekaćemo da vidimo kako stvari idu, pa ćemo komentarisati“, rekao je Vučić tokom obilaska završnih radova na mostu preko Mlave u Petrovcu na Mlavi.

S obzirom na to da je formiranje vlade na čelu sa Milojkom Spajićem u toku, a u kojoj se, po svemu sudeći, neće naći bivši Demokratski front, odnosno sadašnja koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), po medijima se provlačilo pitanje „kakvi će odnosi dvije zemlje biti“.

Ovakvu Vučićevu izjavu politikolog Ljubomir Filipović ocjenjuje kad jedan isti scenario koji posmatramo 30 godina.

On pravi porođenje Vučića i Miloševića, kazavši kako je Milošević na sličan način tvrdio da nije umiješan u rat u Hrvtskoj i u BiH, kao što sada zvanična Srbija tvrdu da se ne miješa u crnogorske izbore.

“Primjeri nam pokazuju da Srbija sve svoje medijske i obavještajne izvore koristi kako bi uticala na politiku u Crnoj Gori. Pri tom, praveći jako veliki problem srpskoj zajednici u Crnoj Gori po istom modelu kako je napravila problem srpskoj zajednici u Hrvatskoj i na Kosovu“, kaže Filipović.

Politikolog dodaje da „imamo situaciju“ u kojoj SNS i njene franšize u regionu, što je ZBCG u Crnoj Gori, želi da monopolizuje srpsku politiku, da monopolizuje pitanje srpske zajednice u tim sredinama.

“Dolazite u situaciju svakodnevno da onaj ko ne vjeruje u SNS nema pravo da bude Srbin, proglašavaju ga za izdajnika. Svode srpstvo na pripadnost vladajućoj partiji“, kaže Filipović.

Gledajući na događaje koji će se odigrati u Crnoj Gori, poput najavljenih protesta su četvrtak, Filipović kaže da je protestima za cilj braniti i zahtjevati ulazak DF– a u vlast.

Čitaj još:   VUČIĆ PONOVO NADMAŠIO SAMOG SEBE: “Da je policija štitila mural, ne bi bio uništen”

Pošto se pregovorima do toga nije moglo doći, nastavlja Filipović, sada se to radi na silu.

“U toj koaliciji su i Vučić i mediji u Crnoj Gori koji nisu pod kontrolom Vučića. Tu mislim na dnevnik Vijesti koji učestvuje u kampanji koja bi trebalo da rezultuje ulaskom DF u vlast“, kaže.

Sagledavši u cjelini najavljenje proteste i izjavu predsjednika Srbije, Filipović je odgovorio na pitanje da ocjeni momenat u kom je izjava došla u javnost kao i šta je mogući razlog za nju.

Mišljenja je da Vučić vjerovatno želi da se ogradi od toga šta će uslijediti sutra u Crnoj Gori, kao i to da vjerovatno očekuju da se tenzije podignu.

“Već se prijeti ljudima koji su dio srpske politike u Crnoj Gori, pravi se pritisak na njih da slučajno ne podrže Spajićevu vladu u kojoj ne bi bio DF. Kreira se jedna atmosfera straha i pritisaka i agresije kako bi se na silu ugurali u vlast. Sve to što se ograđuje je vjerovatno njegovo pranje ruku pred licem Zapadne javnosti“, kaže Filipović.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, kaže da se Vučić do sada nije opterećivao time da li njegove izjave mogu uticati i kako mogu uticati na određene procese.

“Naprotiv, on prilično dugo pokazuje tendenciju da, lično ili preko svojih sljedbenika, dodaje ulje na vatru u polarizovanoj društveno-političkoj klimi u Crnoj Gori, čijem je intenzitetu zvanični Beograd već dosta doprinio“, kaže Uljarević.

Ona dodaje da njegova izjava o tome da će ćutati sada do formiranja Vlade u Crnoj Gori, a poslije svega što je od izbora rekao on i ostali zvaničnici iz Srbije, grubo ponižavajući zvaničnike u Crnoj Gori i državu Crnu Goru, može ukazati da je izračunao da mu taj javni rad donosi više štete nego učinka u širem međunarodnom kontekstu.

Čitaj još:   VUČİĆ ZAPRİJETIO GRAĐANIMA SRBİJE- ON NE ISKLJUČUJE, ON SAMO UKLJUČUJE MJERE

“Međutim, imajući u vidu da je u Crnoj Gori ovih dana “podignuto na noge” sve što se može (in)direktno vezati za Vučića kako bi se osujetilo formiranje Vlade bez partija nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), odnosno sadašnje koalicije Za budućnost Crne Gore, koje je Vučić proglasio kao jedine reprezente Srba u Crnoj Gori, to vidim samo kao providnu promjenu taktike kako bi u vlast uveo sebi lojalne partije“, zaključuje Uljarević.

izvor: cdm.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more