IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Vlast pljačka sopstvene građane kao što je nekad Dubrovnik i Konavle… (foto, video)

Govoreći o politici zapada kojom povlađuje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u iracionalnom i neuspješnom pokušaju da ga pridobije na svoju stranu i koju sada, navodno, želi da primjeni na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i prebaci ga iz sopstvenog u drugi ideološki okvir, književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis je takvu politiku uokvirio definicijom idiotizma.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivoti, ponedeljak, 04. VIII. 2023… 18: 58… ANDREJ Nikolaidis: Vlast pljačka sopstvene građane kao što je nekad Dubrovnik i Konavle… (foto, video)

Razgovarajući sa autorkom Tamarom Nikčević, Nikolaidis je, pored ostalog govorio o malignim aspektima politike zapada prema regionu zapadnog Balkana, aktuelnoj vlasti koja Crnu Goru doživljava kao osvojenu i okupiranu teritoriju koju sada samo treba rastrgnuti i opljačkati.

Osvajanje vlasti je samo plijen koji treba razgrabiti, a ubjeđenje sadašnje vlasti, prije svega Demokratskog fronta i Dritana Abazovića je da su vlast osvojili zauvijek i da je nikako ne mogu izgubiti na izborima, ocijenio je književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis u emisiji “Aritmija” na Gradskoj RTV.

Govoreći o politici zapada kojom povlađuje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u iracionalnom i neuspješnom pokušaju da ga pridobije na svoju stranu i koju sada, navodno, želi da primjeni na predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i prebaci ga iz sopstvenog u drugi ideološki okvir, književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis je takvu politiku uokvirio definicijom idiotizma.

“To se doima kao spektakularna strategija. Budući da je ista takva strategija doživjela potpun neuspjeh – šta bi bilo prirodnije nego i u slučaju Milatovića pokušati istu katastrofalnu strategiju i pritom se nadati da će dati sasvim druge rezultate”, rekao je Nikolaidis za Aritmiju.

„Znate li da je to sama definicija idiotizma. Očekivati da će vaši postupci u istom kontekstu, izvedeni na isti način rezultirati drugačijim rezultatom. Bacićete teglu sa metar visine na pločice ili beton i prvi put će se slomiti. Drugi put ćete to raditi nadajući se da se neće slomiti. O tome govorim“, kazao je Nikolaidis.

Primjećuje ubjeđenje sadašnje vlasti, prije svega Demokratskog fronta i Dritana Abazovića koje oni prema njegovom mišljenju ne mogu naglas da izgovore – da su vlast osvojili zauvijek i da je nikako ne mogu izgubiti na izborima. Nikolaidis smatra da je za njih osvajanje vlasti samo plijen koji treba razgrabiti.

Čitaj još:   NENAD ČANAK: Promjena vlasti Crne Gore “Gura je u zemlje srpskog sveta” (foto)

„Niko u DPS-u nije bio toliko bahat da to radi tako javno i otvoreno. Praktično se sve svelo na grabež. Na kraju smo mogli da vidimo da se samo o tome i radilo. Oni Crnu Goru tretiraju kao okupiranu teritoriju sa koje raznose plijen. Oni je jednostavno ne doživljavaju kao svoju zemlju. Oni ovo doživljavaju kao nešto što su osvojili i što treba opljačkati. kao da su otišli u Dubrovnik i Konavle ponovo”, kazao je Nikolaidis.

Osvrnuo se i na nedavnu smrt crnogorskog i bosansko-hercegovačkog književnika Marka Vešovića, primjetivši da se i u slučaju reagovanja na Vešovićev odlazak pokazalo da postoje dvije Crne Gore, a da je pristojna Crna Gora ponovo bila manjinska.

„Zato što se države Crne Gore ovakva kakva je Marko Vešović prosto ne tiče. I zato što ovakva Crna Gora nema ništa protiv činjenice da je Marko Vešović mrtav. Zato što im Marko Vešović mrtav, tako oni misle, ne može smetati “, istakao je Nikolaidis.

Prema njegovim riječima Vešović je obračun sa takvom Crnom Gorom odavno završio.

„Od Marka Vešovića njih i njihova nepočinstva ne može spasiti ništa, a ponajmanje njegova smrt. Zato što je Marko bio inteligentan, iznimno talentovan, ostvaren i mudar čovjek i svoje važne poslove, a jedan od tih poslova bio je i obračun sa takvom Crnom Gorom završio je na vrijeme, nije čekao da onemoća i da više ne može. Ono što je imao da kaže Crnoj Gori on je učinio u pravom trenutku, bez taktiziranja i čekanja da dođe neko ‚bolje vrijeme‘, kazao je Nikolaidis.

Marko Vešović se, dodao je Nikolaidis, nikada nije vodio “tipično crnogorskom logikom da je bolje nešto prećutati jer bi istina mogla nauditi tzv. našoj stvari”.

„Ako istina može nauditi onda mi moramo promijeniti našu stvar. Onda naša stvar ne valja i imamo ozbiljan problem. Marko Vešovič nikada nije prihvatao takvu logiku pa je onda kada je Crna Gora besramno aplaudirala, a ponešto i opsluživala opsadu Sarajeva rekao Crnoj Gori sve što joj je trebalo reći”, kazao je Nikolaidis.

Čitaj još:   LAŽNE SUZE: Vučićevi mediji napadali i pljuvali AMFILOHOJA a sad ga OPLAKUJU

Na konstataciju Nikčević da su Crnogorci spremni da nekome odaju priznanje tek kada ga isprate na Čepurke Nikolaidis je kazao da Crnogorci vole one koje mogu žaliti.

„Dokle god vas žale vi ste prihvatljivi, dokle god mogu iskazati neku vrstu sućuti koja takođe podrazumijeva i superiorni stav, sve je u redu. Problem nastaje onda kada se nađete pred čovjekom kojega ne možete žaliti, morali bi ste mu se diviti ali to niste spremni da uradite jer to smatrate ličnim poniženjem.

Onda se javlja ta patološka crta, ta ozbiljna mržnja koja poremeti rasuđivanje i dovede do toga da jedini vaš sadržaj ostaje mržnja i netrpeljivost prema toj osobi”, kazao je Nikolaidis.

Čitavu emisiju možete pogledati od 21 sat na Gradskoj televiziji i na linku ispod teksta:

BONUS VIDEO: Emisija “Aritmija” Andrej Nikolaidis 16.09.2021.

izvor Gradski portal.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more