IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

FILIP Adžić: Osobe koje su kopale tunel, državljanka Crne Gore dio grupe, povezana sa Višim sudom… (foto, video)

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je riješen slučaj obijanja depoa Višeg suda u Podgorici, te da imaju dokaze da su u kopanju tunela učetvovali državljani Srbije Milan Marković (53), Veljko Marković, (32), Dejan Jovanović (30), Vladimir Erić (32)

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 22. IX. 2023… 13: 38…  FILIP Adžić: Osobe koje su kopale tunel, državljanka Crne Gore dio grupe, povezana sa Višim sudom… (foto, video)

“Riješili smo slučaj, imamo identifikovana lica koja su iskopala tunel. Većina lica dolazi iz Srbije, imali su pomagače iz Crne Gore”, istakao je Adžić na konferenciji za medije.

 Imali su, dodaje, pomagače iz Crne Gore, tačnije jednu crnogorsku državljanku koje je bila spona jednoj kriminalnoj organizaciji sa Višim sudom.

“Riješili smo slučaj, imamo identifikovana lica koja su iskopala tunel. Većina lica dolazi iz Srbije, imali su pomagače iz Crne Gore”, istakao je Adžić na konferenciji za medije.

On je saopštio da su u kopanju tunela učetvovali državljani Srbije Milan Marković, Veljko Marković, Dejan Jovanović, Vladimir Erić, a zatim objavio fotografije osumnjičenih. Većina njih ima, kaže Adžić, kriminalnu prošlost i vode se u krivičnim evidencijama drugih država, a njihovo prisustvo je utvrđeno na mjestu kopanja tunela.

Veljko Marković
Vladimir Erić
Dejan Jovanović
Milan Marković

Osumnjičeni su, kaže Adžić, napustili Crnu Goru na dan kad je otkriveno da je depo obijen-11.septembra.

“Oni su neposredno nakon izvršenja krivičnog djela napustili Crnu Goru, što je spriječilo organe u Crnoj Gori da ih zadrže. Nijesu zajedno izašli, ali imamo informacije kada, preko legalnih prelaza”, kazao je Adžić.

Fotografije osumnjičenih su, ističe, poslate zemljama regiona.

“Stvaramo zakonske pretpostavke da imamo podignute međunarodne potjernice za njima”, kazao je Adžić.

Takođe, Adžić je kazao da su protiv četiri osobe podnesene krivične prijave, a dvije su podnešene protiv dvije još uvijek neidentifikovane osobe.

“Imamo još pet lica koja su učestvovala u ovoj krivičnoj radnji, ali oni nijesu svi učestvovali u iskopavanju tunela”, naveo je Adžić, dodajući da su krivična djela kvalifikovana.

Vršilac dužnosti direktora Upave policije Nikola Terzić sinoć je pokazao fotografiju državljanke Crne Gore koja je, kako se sumnja, dio kriminalne grupe. Adžić kaže da nemaju informacije da je napustila našu zemlju. Ističe i da su nakon objavljivanja ove fotografije dobili informacije da je ta osoba povezana sa nekim iz Višeg suda.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: KRAJ JEDNOGODISNJE BLAMAZE VLADE
Nepoznata ženska osoba za kojom se traga

“Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednom osobom iz Višeg suda, kao i povezanost ove kriminalne organizacije sa licima u UIKS-u a koje su povezane sa jednom od najorganizovanijom i najbolje paćenom kriminalnom organizacijom u našoj državi. Imamo trag koji nas vodi ka nalogodavcima ovog krivičnog djela”, istakao je Adžić.

Objašnjava da je osoba iz Crne Gore konekcija ove kriminalne grupe i zaposlenih u Višem sudu.

“Nijesam rekao da je dio kriminalne organizacije, već da postoji veza, istraga treba da utvrdi da li je učestvovala u kriminaloj organizaciji ili samo postoji veza sa osobom u Višem sudu i ove kriminalne organizacije”, istakao je Adžić.

Pojašnjava da je osoba iz Višeg suda povezana sa jednim od članova kriminalne organizacije protiv kojih je podnijeta krivična prijava.

“Ne bih govorio o detaljima, imali smo malo vremena da utvrdimo te informacije”, dodao je Adžić.

Još uvijek ne zna koji je glavni motiv obijanja depoa, ali su blizu otkrivanja.

“Što se motiva tiče već imamo određenu vezu ljudi iz Višeg suda, kriminalne organizacije koja je radila na iskopavanju tunela i pritvorenika koji borave u Spužu koji jesu povezani sa jednom kriminalnom organizacijom da smo na korak bliže otkrivanju stvarnog motiva kopanja tunela i provale u depo. Sa sigurnošću još ne možemo reći koji je pravi motiv”, kazao je Adžić.

Na pitanje o kojoj kriminaloj grupi je riječ, Adžić ističe da je u pitanju jedna od najbolje orgnaizovanih i najmoćnijih organizacija u Crnoj Gori.

“Između dvije kriminalne organizacije ne bih sad rekao precizno koja je, ali možete sami naslutiti da između dvije najbolje organizovane kriminalne organizacije jedna jeste u nekoj vrsti veze sa ovim djelom”, naglašava Adžić.

Neće, kaže, tražiti ostavku nikoga iz suda.

“Boris Savić je dužio ključeve depoa, morao je biti upoznat sa svakim licem koje je boravilo u depou. Dalja istraga će pokazati da li postoji neka njegova veza. U ovom trenutku mi nemamo takve informacije da je Savić na bilo koji način povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima”, istakao je Adžić.

Rukovodilac Osnovnog tužilaštva tužilac Duško Milanović kaže da nema za sada osumnjičenih iz Višeg suda, niti su obuhvaćeni prijavom.

Čitaj još:   FILIP Adžić: MILOJKO Spajić, strahuje od Do Kvona i želi da se on što prije “ukloni” iz Crne Gore kako se ne bi saznala istina... (foto)

Nemaju, kaže Milanović, još uvijek ni dovoljno uvjerenja i dokaza o kojoj kriminalnoj grupi je riječ.

“To su više operativni podaci policije koji tek treba da se istraže. Što se tiče osobe koja je gotovo identifikovana, a što je operativni podatak policije, a nema razloga da im ne vjerujemo, za sada nije obuhvaćena prijavom dok se to 100 posto ne utvrdi. Prema mojim saznanjima ima određenih veza sa Višim sudom u Podgorici. Radi se o državljanki Crne Gore”, istakao je Milanović.

On je saopštio da je uviđaj trajao dva dana iz tri navrata, izuzet je video nadzor, te da su ispjeli da dođu do značajnih dokaza koji dovode do osnova sumnje da su osumnjičeni izvršili krivična djela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

“U odnosu na posjetu premijera mi smo uviđaj završili dan ranije. Ne može biti govora da je kontaminiran neki dokaz jer smo sve to izuzeli”, kazao je Milanović.

Još uvijek nije utvrđeno šta nedostaje iz depoa, već Viši sud treba da izvrši popis i to utvrdi. (Slađana Đukanović)

BONUS VIDEO: Konferencija povodom obijanja depoa Višeg suda

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more