IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILORAD Popović: Sve podsjeća na devedesete… (foto)

Građani u pojedinim opštinama organizovali skupove podrške Srbima koji su stradali prilikom napada na kosovsku policiju

U Crnoj Gori je na sceni „specifčna vrsta klerofašizma“. Interesantno je, i to je zaista fenomen za jedno multidisciplinarno proučavanje, da jedna mala nacija tako dugo istrajava i obnavlja taj svoj agresivni imperijalni nacionalizam koji je, moram reći, u ideološkom smislu danas opakiji, zloćudniji, retrogradniji nego onaj početkom 90- ih– kaže Popović

Ono što se dešava u Crnoj Gori podsjeća na početak 90-ih, kad su otkopavali razne jame po Hrvatskoj i Hercegovini i kad su popovi išli da prekađuju. Riječ je o jednoj istoj ideologiji koja je donijela mnogo zla od raspada bivše Jugoslavije – ocijenio je publicista Milorad Popović, komentarišući skupove podrške u pojedinim crnogorskim gradovimma Srbima koji su stradali prilikom napada na kosovsku policiju.

Građani su sinoć u Nikšiću, a prije dva dana u Podgorici, palili svijeće za trojicu Srba koji su prilikom napada na policiju stradali u mjestu Banjska. U tom napadu ubijen je jedan policajac. Popović kaže da je u Crnoj Gori na sceni „specifična vrsta klerofašizma“.

– Interesantno je, i to je zaista fenomen za jedno multidisciplinarno proučavanje, da jedna mala nacija tako dugo istrajava i obnavlja taj svoj agresivni imperijalni nacionalizam koji je, moram reći, u ideološkom smislu danas opakiji, zloćudniji, retrogradniji nego onaj početkom 90- ih.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Mirsad ĐURĐEVIĆ održao lekciju iz HRABROSTI svim u vlasti i BOŠNJACIMA... (foto, video)

Jer, početkom 90- ih imali ste neki hibrid unitarističko-komunističko- četnički, a ovdje imate specifičnu vrstu klerofašizma koji ne izvire iz četničke ideologije Draže Mihailovića nego Dimitrija Ljotića, oca Justina Popovića i Nikolaja Velimirovića– kazao je Popović, dodajući da se danas pokušava ponovo Crna Gora uvući, i u velikoj mjeri je već uvučena, u to staro kolo.

Popović je istakao da je na duhovnom, prosvjetnom, kulturnom i civilizacijskom planu ovo „još zloćudnije nego početak 90- ih“.

– Crna Gora više liči na evropski Iran nego na bilo koju evropsku zemlju, gdje postoji dvovlašće i klerikalni lideri donose odluke o svemu.

U Evropi ne postoji nijedan glavni grad u kome postoje dvije gimnazije, jedna sekularna, a druga vjerska. Bojim se da će se ovo u Crnoj Gori izvrnuti u neku unutrašnju katastrofu – rekao je Popović.

Kazao je da „na jedan brutalan komesarski način uklanjaju sve što nije podobno njihovoj nacionalnoj ideologiji“.

– Oni su sve crnogorske kulturno-istorijske sakralne objekte prepisali Srbiji, pa čak i pravoslavna groblja u Crnoj Gori i zauzeli Univerzitet Crne Gore, sve kulturne i obrazovne ustanove… Gotovo sve što je bilo napredno i proevropsko u Crnoj Gori, i umjetnički relevantno, to su skrajnuli, demonizovali i uništili – dodao je Popović. 

Čitaj još:   AZRA Mujakić, vozi kamion od 40 tona po njemačkim cestama... (foto, video)

izvor: Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more