IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVANA Vojvodić: Decembar nije vrijeme za popis… (foto)

Napravljen je značajan napredak u dijelu smirivanja tenzija i u tom smislu treba pohvaliiti premijera i sve političke subjekte. Veliko je za Crnu Goru kada oko pitanja koja polarizuju imamo uspostavljen dijalog i kada sve strane pokazuju spremnost na kompromis.

Ipak, decembar nije vrijeme kada se sprovodi popis i nijesam sigurna da imamo dovoljno vremena da se implementira dogovor– navela je Vojvodić u izjavi za Pobjedu.

İzvršna direktorka nevladine organizacije „Juventas“, magistarka statistike, Ivana Vojvodić pohvalila je premijera i političke subjekte zbog napretka u cilju smirivanja tenzija i usaglašavanja sporazuma o popisu, ali i naglasila kako sumnja da nam je, za primjenu tog sporazuma, preostalo dovoljno vremena. Istakla je i da decembar nije vrijeme za popis.

Prijedlog sporazuma koji je iz Vlade u utorak dostavljen opoziciji predviđa, kako je Pobjeda već izvještavala, kontrolu popisnog procesa od početka do kraja, paritetan broj popisivača, imenovanje radne grupe za izradu softvera na čijem će čelu biti opozicionar i zabranu popisne kampanje za političke partije, ali ne i za druge subjekte.

Prijedlog sporazuma partijama je dostavljen nakon što je premijer prethodno prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Zavod za statistiku i zvanično najavio poništenje prethodnog i raspisivanje novog javnog poziva za popisivače.

SANKCIONISATI KAMPANJU

– Napravljen je značajan napredak u dijelu smirivanja tenzija i u tom smislu treba pohvaliiti i premijera i sve političke subjekte. Veliko je za Crnu Goru kada oko pitanja koja polarizuju imamo uspostavljen dijalog i kada sve strane pokazuju spremnost na kompromis. Ipak, decembar nije vrijeme kada se sprovodi popis i nijesam sigurna da imamo dovoljno vremena da se implementira dogovor – navela je Vojvodić u izjavi za Pobjedu.

Ona smatra i kako je, bar u cilju procjene uticaja na kvalitet procesa, potrebno otvoriti telefonsku liniju ili osmisliti neki drugi način kako bi građani prijavljivali kampanje ili eventualni pritisak popisivača.

Čitaj još:   SPEKTAKL KOJI SVIJET NIJE VIDIO, SAMO NA BOSFORU MOGU DA GA REŽIRAJU: Fener sa igračem manje tukao Galatu u 94. minutu... (foto i video)

– Ima više dobrih prijedloga kako da se dodatno obezbijedi kvalitet procesa uz zaštitu ličnih podataka, ali nemamo vremena za raspravu o njima – naglašava Vojvodić.

ODGOVORAN MONSTAT

Vojvodić poručuje i da je za kvalitet popisnih podataka odgovoran Monstat koji metodološki treba da odobri sve izmjene metodologije, uključujući i datum prikupljanja podataka.

– Popis u decembru ima negativne posljedice po kvalitet podataka. Kolike će te posljedice biti ostaje da se vidi, ako se zadrži odluka o trenutnom referentnom datumu – zaključila je Vojvodić.

Sporazum, čije je detalje Pobjeda već objavila, predviđa proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom iz savjeta manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Sporazumom je preciziran način upotrebe softvera za kontrolu podataka i predviđena mogućnost parlamentarnog nadzora kroz formiranje skupštinskog odbora na paritetnoj osnovi između vlasti i opozicije sa kopredsjedavajućim načinom predsjedavanja.

Prjedlogom sporazuma predviđena je i detaljna kontrola unosa podataka koja bi se obavljala u prostorijama Uprave za statistiku i na reprezentativnom uzorku od najviše pet odsto popisnih krugova na nivou Crne Gore.

Ključna novina sporazuma je zabrana uticaja političkih partija tokom sprovođenja popisa. Političke partije se obavezuju da neće ni na koji način voditi pretpopisne kampanje i time uticati na rezultate popisa.

– Političke partije se obavezuju da shodno demokratskim principima i slobodnoj volji građana poštuju slobodno izraženu volju – navodi se u dokumentu.

DPS i SD najvjerovatnije danas odlučuju, BS naredna dva dana

Stranački organi DPS-a i SD-a danas bi, prema ranijem planu, trebalo da se izjasne da li im je prihvatljiv sporazum koji im je poslao premijer Spajić. BS bi, prema tvrdnji izvora Pobjede iz te partije, trebalo da se izjasni do kraja sedmice.

Čitaj još:   Srbin,vozeći kamion, sudario se sa hrvatskim policajcima, stradao mladi policajac...

Sporazum je, kako je ranije Pobjeda objavila, u najvećoj mjeri usaglašen i najveća potencijalna prepreka je datum popisa.

Popisni listići nijesu numerisani

Popisni listići nijesu numerisani i nemaju serijski broj, saopštili su iz Zavoda za statistiku odgovarajući na pitanje portala Raskrinkavanje.

Ta praksa, kako su objasnili iz Monstata, nije u skladu sa preporukama UNECE i nije postojala tokom dosadašnjih popisa stanovništva u Crnoj Gori.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more