IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILUTIN Cerović: Velikosrpski hegemonizam, gleda na Crnu Goru kao na utješnu nagradu za 90- te… (foto)

Srbiji nije bilo dosta ovakvih okupacionih  poražavajućih avantura, pa se u poslednjih desetak godina odlučuje da ide dalje u hegemonističkim poduhvatima prema komšijskim državama/ teritorijama. Na redu je sada kao poslednja slamka Crna Gora, gde se otvoreno nasrće na temelje te drevne nezavisne države, istina sada ne vojnim putem jer je Srbija vojno nemoćna

Zanimljivo je, da Srbiji niko nikada nije teritorijalno pretio od 1867. godine kada su je napustile osmanlije, pa sve do ove 2023. godine

To je fakat, ili činjenice 1/1 što bi osoblje iz katastarskih knjiga reklo.

E sad da vidimo koliko puta je Srbija teritorijalno pretila drugima na Balkanu u poslednjih bezmalo stoleće i po.

Pretila je bukvalno svima u regionu, i nema kome nije želela da otme teritoriju ili makar da njom upravlja.

Tako se Srbija u oba svetska rata i oba balkanska rata duplo teritorijalno proširila, ali joj je i to bilo malo – htela je sve da ima pod kontrolom teritorije od Soluna, Skoplja pa do Trsta.

Htela je da otme čak Albaniju, konkretno Skadar u nekoliko navrata početkom dvadesetog veka.

Ali velike sile joj to nisu dozvolile, pre svega Ujedinjeno kraljevstvo Velika Britanija.

Srbija se početkom 90-tih nameračila da pokori Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju u jednom cugu jer nisu pristali da im Beograd bude vrhovni šef i političko-državnički tata.

Ni taj atak na sve komšijske republike, kasnije samostalne države, Srbiji nije uspeo. Ta hegemonistička državolika tvorevina, zatrovana velikosrpstvom, nije uspela da pokori okolne teritorije zahvaljujući međunarodnoj intervenciji i priznavanju bivših republika Jugoslavije kao država.

Čitaj još:   HITLEROVA DASKA ZA WC ŠOLJU NA AUKCIJI: CIJENA?! MA, SITNICA SAMO... (foto)

Kasnije te 99. godine Beograd nasrće na sopstvenu pokrajinu Kosovo, u kojoj u ogromnoj većini živi albanski narod, koji nije želeo da živi pod tutorstvom Srbije.

Napada Srbija tu pokrajinu brutalno, proteruje svo nesrpsko stanovništvo u susedne države naočigled celog sveta, što je, kako je dobro poznato, dovelo do intervencije NATO-a koji je Srbiju vratio na fabrička podešavanja.

Ali, Srbiji nije bilo dosta ovakvih okupacionih  poražavajućih avantura, pa se u poslednjih desetak godina odlučuje da ide dalje u hegemonističkim poduhvatima prema komšijskim državama/teritorijama.

Na redu je sada kao poslednja slamka Crna Gora, gde se otvoreno nasrće na temelje te drevne nezavisne države, istina sada ne vojnim putem jer je Srbija vojno nemoćna. To radi iako je Crna Gora postojala pre nego što je iko i pomišljao na Srbiju kao državu.

Srbija u svom velikodržavnom ludilu halapljivo i neskriveno gleda na Crnu Goru kao na neku utešnu nagradu u svim porazima od 90-te do danas.

Trenutno je Srbija instalirala svoju vlast u Crnoj Gori, uprkos činjenici da je ona nezavisna UN-NATO država.

Dokle će to rasulo da traje videćemo, gledaćemo svakako u narednim godinama…

Danas se ovako opisana Srbija naoružava sa obrazloženjem da čuva tuđi mir u regionu, uprkos činjenici da joj, kako zaključismo, niko ne preti, a pogotovu ne teritorijalno. Ali Srbija i danas preti da će mnoge komšije osloboditi od njih samih.

Čitaj još:   Milutin Cerović: U IME OCA, SINA I SVETOG KALAŠNJIKOVA!

Eto toliko o ovoj temi, a na kraju da pitamo čitaoce: Da li vam se dopadaju ovi nepobitni fakti u tekstu, ili vas te činjenice nerviraju?

Piše: Milutin Cerović

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more