IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Trenutno šest beskućnika u Glavnom gradu CRNE GORE: Obezbijeđena im je mjesečna pomoć od 100 eura… (foto)

Prema evidenciji Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, u Podgorici je trenutno šest beskućnika koji u ovom trenutku nemaju nikakvo sklonište…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06. 12. 2023… 21: 39… Trenutno šest beskućnika u Glavnom gradu CRNE GORE: Obezbijeđena im je mjesečna pomoć od 100 eura… (foto)

Sekretarijat za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada Podgorica, Crveni krst Crne Gore, Centar za socijalni rad Podgorica, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, JZU Dom zdravlja Podgorica i Uprava policije.

Foto: Pixabay

Objašnjavaju da je socijalni servis, odnosno Prihvatilište za beskućnike, otvoreno uoči prvomajskih praznika 2017. bilo dvogodišnji pilot projekat, koji je nakon toga okončan.

Iako je tadašnje prihvatilište bilo kapaciteta za smještaj maksimalno 12 do 15 osoba, iz Glavnog grada napominju da je najveći broj korisnika tog servisa tokom trajanja projekta bio šest, ali da oni nikad nijesu istovremeno boravili. Iz Glavnog grada zaključuju da to znači da u Podgorici po zakonskoj definiciji, nikada nije bilo toliko beskućnika koliko je tadašnje prihvatilište moglo da primi.

“Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti propisuje definiciju beskućnika, a Centar za socijalni rad donosi procjenu o tome koje lice se može evidentirati kao beskućnik. Protokol o saradnji u oblasti zbrinjavanja beskućnika potpisali su 27.04.2017. godine…

JZU Dom zdravlja Podgorica i Uprava policije. Osim toga, partneri na projektu bili su i Uprava za imovinu i Zavod za hitnu medicinsku pomoć. To je bio zajednički pilot projekat, a ne isključivo servis Glavnog grada, iako smo, makar finansijski, shodno Protokolu, iznijeli najveći dio posla”, napominju iz Glavnog grada.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Upozorenje na vlažan kolovoz i pretežno oblačno sa kišom i nižim... (foto)

Podsjećaju da je tadašnje rukovodstvo Ministarstva rada i socijalnog staranja u junu 2018. obavijestilo Crveni krst Crne Gore da neće moći da nastave sa pružanjem podrške, u smislu finansiranja dijela troškova Prihvatilišta, te da su mišljenja da ta sredstva treba obezbijediti u budžetu Glavnog grada.

“Imajući u vidu da je za ovaj servis, za vrijeme njegovog trajanja, utrošeno više od 100.000 eura, potpisnici Protokola su se saglasili da je pilot projekat, iako dobro osmišljen i sa ozbiljnim pristupom problemu beskućništva, u takvom obliku neodrživ”, navode oni.

Budući da je Prihvalitište zatvoreno, interesovalo nas je koju vrstu pomoći trenutno Glavni grad pruža beskućnicima.

 “Sekretarijat za socijalno staranje nakon što se pokazalo da je smještaj za beskućnike neodrživ zbog malog broja korisnika ove usluge, ovim licima pomaže na način što Centar za socijalni rad dostavlja predlog sa socijalno-anamnestičkim podacima na osnovu kojeg Sekretarijat uplaćuje mjesečnu pomoć za beskućnike u iznosu od po 100,00 eura.

Svakako, itekako smo svjesni da je to veliki problem i na globalnom nivou, a Podgorica je grad sa najviše stanovnika u Crnoj Gori. S tim u vezi, razmotrićemo sve mogućnosti kako bi dodatno pomogli beskućnicima”, zaključili su iz Glavnog grada.

Čitaj još:   BROZ je volio Jovanku a Sofija Loren je voljela TITA... (foto, video)

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more