IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIHAJILO Anđušić, Poslanik DPS- a: Ne mogu se saglasiti sa tezom da je budžet razvojni i prostor da se do kraja godine povećanje plata može realizovati… (foto)

Poslanik DPS- a Mihailo Anđušić, komentarišući predlog budžeta za 2024., kaže da se ne može složiti sa tezom da je budžet razvojni i dodaje da je puno nejasnoća…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 13. 12. 2023… 13: 39… MIHAJILO Anđušić, Poslanik DPS- a: Ne mogu se saglasiti sa tezom da je budžet razvojni i prostor da se do kraja godine povećanje plata može realizovati… (foto)

“Ja bi ga mogao vidjeti kao razvojni ukoliko bi iz budžeta makli stavku koja se tiče povećanja plata i penzija. Samo za penzije u ovom budžetu treba izdvojiti 870 miliona. Vidjeli smo da nema planova za rasionalizaciju javne uprave…

Budžet ima jaku socijalnu komponentu, gdje se prije svega izdvaja ogroman novac za ono što su nagomilane naknade, socijalna davanja, nove stavke za uvećanje minimalne penzije”, naveo je MIHAILO Anđušić.

Anđušić kaže da bi donekle mogao da pozdravi stavku koja se tiče najave za kapitalni budžet.

“Ono što meni djeluje da je dobro je najava da će se bazirati na konkretne kapitalne projekte. Međutim, ukoliko forsiramo tezu da se radi o razvojnom budžetu, mislim da  nije dovoljan iskorak da se  to u odnosu na prethodnu godinu poveća za 40 miliona.

Ako govorimo o razvojnom budžetu, iznos kapiralnog budžeta po meni treba da bude veći, 200 i kusur miliona. Ozbiljni kapitalni budžeti vrijede milijardama eura i mislim da još uvijek nijesmo dostigli potreban nivo. Ali računam da sa ovim možemo makar da  krenemo da radimo kapitalne investicije kojih u posljednje tri godine nije bilo uopšte”, kazao je Anđušić.

Čitaj još:   U BIJELJINI BRUKA I SRAMOTA: Otkrivena bista četničkom vođi zlotvora Draži Mihailoviću... (foto)

U predlogu budžeta je, kako dalje navodi Anđušić, puno nejasnih stavki, najznačajnija se tiče projekcije zaduženja.

“Posjetiću vas da smo sa 200 miliona zaduženja krajem ove godine, zbog kojih smo morali da se zadužimo kako bi obezbijedili plate i penzije, mi ostavili ovom predlogom budžeta prostor da se zadužimo preko milijardu eura. Ostaje da vidimo koliko će to biti. Nadam se da nećemo morati cio taj iznos da upotrijebimo.

Po onome što ja vidim, na osnovu izlaganja  ministra finansija i što su nekakve realne potrebe, u najmanju ruku ćemo imati novo zaduženje u iznosu od 500 miliona eura u prvoj fazi i to nas dovodi u ozbiljnu dubiozu, iako provejava teza da će se zaduženje koristiti isključivo za realizaciju kapitalnih projekata.

Tako sve navodi na to da ćemo se zaduživati zbog otplate starih dugova i finansiranja javnog sektora i partijski zapošljenih kadrova nagomilanih u posljednjem periodu”, kazao je Anđušić.

Član odbora za ekonomiju finansije i budžet navodi da je prezentaciju budžeta obilježilo izostanak precizne informacije da li će budžetom za narednu godinu biti predviđeno povećanje plata, kao što je to bilo predviđeno kampanjom Pokreta Evropa sad.

“Ostavljena je nedoumica da to može biti. Iz vlade što su objasnili da su planovi i potencijalna zaduženja, ja ne vidim ni teoretski prostor da se do kraja godine to može realizovati. To je ono o čemu sam više puta govorio, da sa takvim potezima ne treba istrčavati, da je potrebna ozbiljna finansijska analiza i da neko treba da to radi fazno, a ne da u prvoj godini obezbjedimo sebi ekskluzivitet da u ozbiljnim procentima povećavamo sva moguća socijalna davanja plate i penzije.

Čitaj još:   GENIJALAC- SATIRIČAR ZORAN KESIĆ OTKRIO GDJE ĆE DA LJETUJE: “Mogu političari jahati na vječnom valu mržnje..." (foto i video)

U svakom slučaju mislim da je to jedna situacija koja krši obećanja. Nije ozbiljno obećati da se sve realizuje u jednoj godini, ali siguran sam da građani te detalje najbolje pamte jer je to nešto što njih najviše zanima i kako sad stvari stoje definitivno to obećanje neće biti realizovano”, zaključio je MIHAJILO Anđušić.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more