IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOKTOR NAMA, A MI VAMA DA OBJASNIMO: Zašto se ljudima spava nakon jela, više je razloga, sada će biti sve jasno… (foto, video)

Za ovakav osjećaj postoji i naučno objašnjenje…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ćetvrtak, 28. 12. 2023… 00: 02… DOKTOR NAMA, A MI VAMA DA OBJASNIMO: Zašto se ljudima spava nakon jela, više je razloga, sada će biti sve jasno… (foto, video)

Za ovaj osjećaj postoji i znanstveno objašnjenje – osjećamo se pospano jer se krv preusmjerava iz mozga u crijeva kako bi obradila svu tu dodatnu hranu, piše nezavisne.com.

Osjećamo se pospano jer se krv preusmjerava iz mozga u crijeva da bi preradila svu tu dodatnu hranu.

  • Što je obrok veći, to više krvi odlazi u crijeva da bi pomoglo varenju. Manje je krvi u mozgu, pa se osjećate pospano – objašnjava dr. Rich Joseph za Hafington post (Huff Post).

Ugljeni hidrati su zapravo pravi krivac.

  • Hrana sa višim glikemijskim indeksom ima tendenciju da izazove više skokova i naknadnih padova šećera u krvi – rekao je Joseph.
Čitaj još:   Adnan ČIRGIĆ: Crnom Gorom vlada Vučićev četnički vojvoda, ako se naviknemo na tu činjenicu lijeka nam nema... (foto)

Dodavanje malo vlakana može pomoći u suzbijanju nekih letargičnih efekata ugljenih hidrata.

Za neke ljude, osjetljivost na hranu može dovesti do pospanosti. Potencijalni alergeni ili osjetljivost na hranu mogu uključivati pšenicu i gluten, mliječne proizvode, orašaste plodove ili školjke.

Takođe, alkohol može da doprinese tome da se osjećate pospano i manje fokusirano, prenosi B92.

BONUS VIDEO: Zašto Ste Stalno Umorni, Lijeni i Demotivisani (4 Razloga)

izvor iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more