IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pod pritiskom opozicije povučen Prijedlog zakona o biračkom spisku: Vanredna sjednica u januaru… (foto, video)

Predsjednik Skupštine poručio da će tekst akta upodobiti sa odlukom Ustavnog suda…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 30. 12. 2023… 00: 40… Pod pritiskom opozicije povučen Prijedlog zakona o biračkom spisku: Vanredna sjednica u januaru… (foto, video)

od pritiskom parlamentarne opozicije predlagač (Demokratska Crna Gora) je povukao Prijedlog zakona o biračkom spisku, pa se Skupština večeras nije izjašnjavala o njemu.

Mandić je saopštio da će u januaru sazvati vanrednu sjednicu na kojoj bi promijenili tekst i upodobili ga sa odlukom Ustavnog suda da Zakon o biračkom spisku ne pripada korpusu izbornog zakonodavstva.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je, uoči najavljenog glasanja, rekao da je grubo prekršen dogovor kako sa Kolegijuma predsjednika parlamenta, tako i oko formniranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

– Zakon o biračkom spisku je izborni zakon koji potpada pod nadležnost Odbora za reformu izbornog zakonodavstva kojeg, gle čuda, treba izglasati večeras. Neko se dosjetio da bi se to trebalo uraditi bez puno reflektora i pažnje kako domaće, tako i inostrane javnosti.

Ukoliko je Vaša ideja da prekršite dogovor, preuzećete odgovornost za obesmišljavanje formiranje Odbora. Druga stvar, postavlja se smisao postojanja Kolegijuma predsjednika parlamenta – poručio je Nikolić predjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

Navodi da su jutros saznali za dopunu dnevnog reda sa tačkom o osnivanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

– Jasno nam je šta je ideja, predlagan je kazao da je ideja da se pregleda birački spisak u Šavniku. Svi znamo da se u biračkom spisku ne smije intervenisati dok se ne završi izborni proces, to je azbuka Zakona – naglasio je Nikolić.

On je rekao da su razmatrali povlačenje svojih članova ukoliko Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu bude formiran večeras.

Čitaj još:   DRAMA u Podgorici: Vlada u Crnoj Gori biće manjinska, javio se Mandić i rekao istinu... (foto)

Mandić je rekao da Zakon o biračkom spisku ne pripada spisku izbornih zakona, te da se kao takav ne donosi kvalifikovanom većinom.

– Odbor se bavi zakonima koji tretiraju izborno zakonodavstvo, ali se ne bavi biračkim spiskom jer je Ustavni sud jasno donio odluku da to ne potpada pod njegovu nadležnost – rekao je Mandić.

Nikolić je odgovorio da su se dogovorili da to bude u nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

– Neka rušite dogovor, Vi ćete odgovarati za to. Možda će u nekom trenutku biti postavljeno pitanje zašto opozicija učestvuje, ili ne u radu ovog Odbora – odgovorio je Nikolić.

Sarajevo, 121014. Jutros u 7 sati otvaranjem biralista zapoceli su Opci izbori u Bosni i Hercegovini. Na fotografiji: Gradjani glasuju na birackim mjestima. Foto: Fedja Krvavac / CROPIX

On je ponovio da onog trenutka kad se zaključi birački spisak da u njemu nema više intervencija dok se ne zavši izborni proces.

Nikolić je upitao šta će raditi MUP kad se usvoji Zakon i biračkom spisku.

– Šta treba da radi MUP, da obavještava biračke odbore da neki ljudi nisu u spisku i da ih na licu mjesta obavještavaju da ne glasaju tu, nego negdje drugo. Vaša namjera je jasna kao dan – poručio je Nikolić.

Poslanik BS-a Amar Smailović pozvao je Mandića da povuče ovaj Prijedlog zakona jer je izostao dogovor sa opozicijom.

Poslanik GP URA Miloš Konatar upitao je Mandića što je bio problem da se sjednica sa ovom tačkom dnevnog reda održi 15. januara

– Ako se odlučite da se večeras glasa o ovome, onda je funkcionisanje funkcionisanje Kolegijuma predsjednika Skupštine besmisleno – poručio je Konatar.

Čitaj još:   ANKARA: Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH sutra u zvaničnoj posjeti Turskoj... (foto)

Predlagač Momčilo Leković je na kraju rekao da ne želi da bude taj koji će blokirati dogovor i povukao je Prijedlog zakona.

– Konstatovaćemo da opozicija okupljena oko DPS-a fantastično funkcioniše i da će još neko vrijeme i Šavnik biti u rukama DPS-a. Izvinjavam se svim građanima Šavnika, ali sam siguran da će vrlo brzo pravda naći svoj put i tamo – poručio je Leković, nakon čega je uslijedila verbalna rasprava sa poslanikom GP URA Dritan Abazovićem.

BONUS VIDEO; Nastavak Pete sjednice Drugog redovnog zasijedanja u 2023. godini II dio, 29.12.2023.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more