IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKE ,,Ajkule“ imaju najveće želje: Počinje EP u vaterpolu i borba za Dohu i Pariz… (foto, video)

Evropsko prvenstvo je kvalifikaciono za šampionat svijeta, koji se igra već narednog mjeseca u Dohi, ali i za Olimpijske igre.

DUBROVNIK: Svijet, Sport, vijesti, četvrtak, 04. 01. 2024… 11: 40… CRNOGORSKE ,,Ajkule“ imaju najveće želje: Počinje EP u vaterpolu i borba za Dohu i Pariz… (foto, video)

Crnogorska vaterpolo reprezentacija stigla je u Hrvatsku pod pritiskom olimpijske godine. Francuska nema problem sa pritiskom i jedna je od rijetkih evropskih reprezentacija koja se plasirala i za naredno Svjetsko prvenstvo u Dohi i Olimpijske igre u Parizu – uz Mađarsku i Grčku.

Danas u Dubrovniku i Zagrebu počinje 36. Prvenstvo Evrope u vaterpolu. Na premijeri ,,ajkule“ će od 17 sati odmjeriti snage sa domaćinom narednih Igara, čiji je selektor Florijan Bruco odličio da dovede najjači tim, sastavljen od iskusnih igrača i sa dva debitanta.

Francuzi nijesu željeli da eksperimentišu, a sa prvom zvijezdom- Mihaelom Bodegašom, koji je inače nastupao za Italiju od 2015. do 2021, vide dobru šansu da se umiješaju za direktan plasman u četvrtfinale. Slično razmišlja i naš tim, a na putu do prva dva mjesta u grupi A su još Španija i Hrvatska. Aktuelni šampion i najbolja treća ekipa sa posljednjeg Evropskog prvenstva na papiru su favoriti.

Spaić: Favoriti smo

– Odradili smo sve što smo planirali u tri sedmice priprema. Izabrali smo 15 igrača za koje mislimo da su najbolji u ovom momentu i vjerujem da smo spremni da na najbolji način predstavimo Crnu Goru. Najvažnije je da smo svi zdravi, da smo u kompletnom sastavu i da smo spremni da damo maksimum. Očekujemo iskorak u odnosu na prošlo ljeto. Bilo je tada dobrih stvari, mislim da je momenat za više i da ova selekcija to može, jer ima kvalitet – rekao je centar Vladan Spaić.

Francuska se nije proslavila na pripremnim turnirima za prvo od tri velika vaterpolo takmičenja u 2024. Na turnirima u Italiji i Malti ,,trikolori“ su doživjeli četiri poraza (od Crne Gore, Australije i dva puta od Italije), a najteži od ,,azura“ – 20:3, neposredno pred dolazak u Hrvatsku. Ali, rezultati, po pravilu, u pripremnom periodu ,,varaju“.

– Očekuje nas neizvjestan duel, to je selekcija koja je najviše napredovala posljednjih godina. Ušla je i u top 8, ali mislim da smo favoriti i da od nas zavisi to što će da se događa u bazenu – naglasio je Spaić.

Gojković: Prva utakmica je specifična


,,Ajkule“ su lako na kraj izašle na turniru u Sardiniji sa prvim protivnikom na EP.

– Francuska je igrala bez petorice igrača koji su nosioci igre, svjesno su ih odmarali. Čeka nas potpuno drugačija utakmica i spremamo se za to što mislimo da možemo da očekujemo – jasan je selektor Vladimir Gojković.

Evropsko prvenstvo je kvalifikaciono za šampionat svijeta, koji se igra već narednog mjeseca u Dohi, ali i za Olimpijske igre. U ,,Grad svjetlosti“ (iz Hrvatske) plasiraće se šampion ili najbolje plasirana reprezentacija poslije Francuske, Grčke i Mađarske (stigla u potpuno izmijenjenom sastavu) koje su već vizirale pasoš za najveću sportsku smotru.

Čitaj još:   PODGORICA: MILE Đukanović- Crna Gora je izabrala, ja taj izbor poštujem... (foto, video)

Crna Gora želi da se uključi u borbu za odlazak u Pariz, a ako ne uspije, probaće od 2. februara na Svjetskom prvenstvu u Dohi da dođe do petog učešća na Igrama. A za odlazak u Kataro biće potrebno da izabranici Gojkovića uđu u krug od tri najbolja tima. Posao je donekle olakšan jer su Mađarska, Grčka, Srbija, Španija, Francuska i Italija obezbijedile plasman na prvenstvo svijeta.

Zbog svega je važno da naš tim pobjedom krene u priču i oko Dohe i Pariza.

– Uvijek je otvaranje turnira specifično, spremamo se za taj meč i mislim da imamo velike šanse da pobijedimo. Tako ćemo se i postaviti – rekao je selektor.

Pritisak je potreban

Crna Gora je 19 puta bila uspješnija od Francuske, koja je slavila dva puta u međusobnim duelima. Ali, to su samo brojke i prošlost, sadašnjost poziva na oprez zbog meteorskog uspona ove reprezentacije. Svjesni su svi u našem nacionalnom timu koliki je ulog i zbog čega je potreban dodatni oprez.

– Svako veliko takmičenje donosi pritisak. Tenzija je potrebna kako bismo bili pravi, ko ne osjeća tenziju ne bi trebalo ni da igra. Vjerujem da ćemo je kanalisati na pravi način. Brzo ćemo sve vidjeti.

Momci su dobro radili, sada to treba da pokažu na bazenu – jasan je Gojković.

Crna Gora je od 2008. godine u Malagi, kada se okitila na debitantskom nastupu zlatnim odličjem, osvajala medalje 2012 – (srebro), 2016 – (srebro) i posljednju 2020. godine u Budimpešti. Tada su ,,ajkule“ u meču za bronzu savladale Hrvatsku u preokretu koji se još prepričava. Sada, u Hrvatskoj, možda naš tim nema velike zvijezde, ali energija i zajedništvo mogu da ih odvedu do završnice. Pod uslovom da za početak dobro otvore šampionat i izbjegnu, eventualno, meč osmine finala sa Srbijom iz B divizije koja je favorit u A grupi.

Nakon utakmice sa Francuskom, slijede dueli sa Španijom (6. januar, 17.45) i na kraju sa Hrvatskom (8. januar, 20.15).

Direktan plasman u četvrtfinale izboriće dvije prvoplasirane selekcije u grupi. 

Grupe na EP

DIVIZIJA A

Grupa A: Crna Gora, Španija, Francuska, Hrvatska

Grupa B: Gruzija, Mađarska, Italija, Grčka

DIVIZIJA B

Grupa C: Srbija, Njemačka, Izrael, Malta

Grupa D: Slovačka, Holandija, Slovenija, Rumunija

Danas

Divizija A

Grupa A

17.00 – Crna Gora-Francuska

20.15 – Španija-Hrvatska

Grupa B

17.00 – Gruzija-Italija

19.00 – Mađarska-Grčka

Divizija B

Grupa C

17.00 – Srbija-Izrael

19.00 – Njemačka-Malta

Grupa D

17.45 – Slovačka-Slovenija

20.15 – Holandija-Rumunija

Iks faktori

Selektor Vladimir Gojković ojačao je ekipu iskustvom i klasom sa Draškom Brguljanom i golmanom Dejanom Lazovićem.

Čitaj još:   Vic dana Nata i budući zet iz Trsta...

Brguljan je posljedni meč za ,,ajkule“ odigrao na OI u Japanu, a Lazović je propustio prošlogodišnje akcije. Ovaj potez pokazuje koliko je, u stvari, važna zima za naš tim koji će vrlo brzo, već u februaru, nastupati na SP u Dohi (pod uslovom da izbori plasman).

Rivali Crne Gore

ŠPANIJA – svjetska velesila u vaterpolu! Na posljednjem SP u Fukuoki 2023. osvojili su bronzanu medalju, a isto odličje godinu ranije na prvenstvu Evrope u Zagrebu. U velikom su nizu – 2019. bili su drugi na prvenstvu svijeta, a u Budimpešti 2022. treći put postali svjetski šampioni.

U Budimpešti 2017. su bili tek deveti (najslabiji plasman od 1978), a onda je uslijedio let koji traje do danas.

Poznato je da ova selekcija perferira specifičan stil – moderan i brz, sa dodatnom snagom koju čine vaterpolisti Barselonete. Igrači iz španskog giganta pružaju sigurnost i znatnu olakšicu u pogledu uigranosti. Španija je favorit za najsjajnije odličje.

HRVATSKA – vaterpolo reprezentacija je simbol uspjeha i najtrofejniji tim iz ove države. Najveći uspjeh je olimpijsko zlato u Londonu 2012. i dva srebrna odličja u Atlanti 1996. i Rio de Žaneiru 2016. Vlasnici su dva rekorda sa svjetskih prvenstava. Hrvatska je od 2007. do 2019. osvajala medalje na sedam uzastopnih svjetskih prvenstava!

Na prvenstvima Evrope ,,barakude“ su najveći uspjeh ostvarile kod kuće. U Zagrebu 2010. i 2022. godine u Splitu osvojili su zlatnu medalju. Dva puta su još Hrvati igrali finala. Petu evropsku medalju (bronza) osvojili su 2018. u Barseloni. Hrvatska još nema vizu za OI u Parizu. Domaćin ne bježi od uloge favorita i nema sumnje da vidi šansu kod kuće.

BONUS VIDEO: VATERPOLO- OSVRT NA ŽDRIJEB EUROPSKOG PRVESNTVA 2024.

izvor iBalkan.net

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more