IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nanogicu u Crnoj Gori nosi 89 osoba: Mogu da borave van kuće jedan sat dnevno, idu na posao i ispite… (foto, video)

Na izdržavanju kazne kućnog zatvora se, prema podacima iz decembra 2023. godine, nalazi 89 osoba. To je za portal Adria kazao generalni direktor Direktorata za krivične sankcije i nadzor u Ministarstvu pravdeStevan Brajušković.

Kazna se, pojašnjava on, izvršava putem uređaja za elektronski nadzor koji se sastoji od stacionarne jedinice i odašiljača (tzv. nanogice), a ista se kontroliše putem sistema za elektronski nadzor kod Ministarstva pravde.

Krivičnim zakonikom Crne Gore je određeno da, ako učiniocu krivičnog djela izrekne kaznu zatvora do šest mjeseci, sud može istovremeno da mu odredi i da je izdržava u prostorijama u kojima stanuje ukoliko se, s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje poslije učinjenog djela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je djelo učinio može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja.

“Dakle, ova kazna se može izreći samo učiniocu krivičnog djela kojem je sud utvrdio i izrekao kaznu zatvora u trajanju do šest mjeseci za izvršeno pojedinačno krivično djelo, pri čemu će sud uzeti u obzir ukupnu ličnost tog lica i sve okolnosti pod kojima je izvršio krivično djelo, kao i propisanu svrhu kažnjavanja.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Jesmo li ZEMLJA kandidat za članstvo u EU, ili PROVINCIJA srpskog sveta koja će ući u sukob sa Briselom... (foto)

BONUS VIDEO: Može li se sa nanogicom stati na ludi kamen

S druge strane, ova kazna se ne može izreći licu osuđenom za krivično djelo protiv braka i porodice ako živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu ili porodičnoj zajednici”, navodi Brajušković.

Osuđena osoba, ističe on, ne smije napuštati prostorije u kojima stanuje, osim u slučajevima propisanim zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija.

“Osuđeno lice u toku izdržavanja kazne ima pravo da boravi jedan čas dnevno van prostorija u kojima stanuje, a vremenski period u kojem može koristiti to pravo se određuje programom izvršenja kazne koji se osuđenom licu predaje na dan početka izvršenja kazne, a može se odrediti i izmjenom tog programa sačinjenom u toku postupka izvršenja kazne”, naglašava.

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more