IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bila je Džejova želja: ŽELIM DA ME HODŽA OKUPA, kao što je mog oca i djedu, DA SVE BUDE KAKO NALAŽE ISLAM… (foto, video)

Beograd– Džej Ramadanovski, legendarni srpski folk pjevač, ostavio je za sobom više od samo bogate muzičke karijere; ostavio je priče o velikodušnosti, humoru i skromnosti koje se danas prenose među njegovim najbližim prijateljima.

Acka Nezirović, koji je bio nerazdvojni prijatelj sa Džejevom više od trideset godina, otkrio je mnoge intimne detalje iz života ovog velikana. Proveli su mnoge dane zajedno, često putujući, uključujući i Džejev stan na Dorćolu, gdje je pjevač i preminuo.

“Od naslijeđa nema ništa. Džej je volio sve da dijeli,” prisjeća se Nezirović. Priča kako je Džej, prije više od dvadeset godina, imao sef u banci u Beču sa oko 470.000 maraka. Džej je bio poznat po svojoj šaljivoj prirodi i velikodušnosti, često plaćajući za sve i svakoga.

Pored finansijske velikodušnosti, Džej je ostavio i jasne želje za svoju sahranu: “Želim da me Hodža okupa i da sve bude kako nalaže islam”. Ova želja odražava njegovu duboku povezanost sa svojim korijenima i tradicijom. Njegovi otac i deda su sahranjeni po islamu.

Acko se prisjeća jedne posebno dirljive anegdote: “Bili smo na svadbi u Puli, zovem ga u tri ujutru da krenemo na spavanje. On ne ide, ostane i u dva sata poslijepodne dolazim do recepcije, a on igra kolo sa kuharima, konobarima i ljudima koji rade u hotelu i sve ih kiti novčanicama od pedeset eura.”

Čitaj još:   SARAJEVO: Veliki Žuti, raspoložen i znatno mršaviji, ozdravio i dobar je...

Džej, koji je sahranjen po muslimanskim običajima, ostavio je iza sebe ne samo muzičko naslijeđe, već i snažan utisak na sve koji su ga poznavali. Bio je čovjek koji je živio život punim plućima,

slaveći svaki trenutak sa humorom i toplinom. Njegova ljubav prema životu, muzici i ljudima oko sebe, kao i njegova neumorna velikodušnost, ostavila je neizbrisiv trag u srcima onih koji su ga poznavali.

Nezirović se prisjeća sa setom i osmijehom: “Pričao je da obavezno popijemo rakiju za moju dušu, jer je obožavao da pije. Ali ne vjerujem da je imao nešto. Sve je dijelio.”

Džejeva strast prema životu i njegov nesebičan duh žive dalje kroz priče njegovih prijatelja i porodice. U vremenu kada su materijalne vrijednosti često stavljene ispred svega, Džejev primjer pokazuje da prava vrijednost života leži u dijeljenju radosti i ljubavi sa drugima.

Njegov prijatelj Acko zaključuje: “Daj Bože da je ostalo naslijeđe, da ostane djeci jer su divna i za primjer.” Džej Ramadanovski će biti zapamćen ne samo kao folk ikona, već i kao čovjek velikog srca, čija je ljubav prema životu i ljudima bila bezgranična.

Čitaj još:   MILE DODIK I NOVA LAŽ: "Srbi u Sarajevu ostavili bogatstvo a to su Bošnjaci..." (foto)

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more