IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Evo koliko poslanika će sigurno biti za Mandićevu smjenu… (foto)

Da li će Andrija Mandić biti predsjednik Skupštine sa najkraćim stažom u crnogorskom višepartizmu, saznaćemo u ponedjeljak.

Tada će u Podgorici biti održano drugo proljećno zasijedanje parlamenta, a prva tačka na dnevnom redu biće prijedlog za Mandićevo razrješenje, koji je potpisalo 17 poslanika Demokratske partije socijalista i troje iz redova Socijaldemokrata.

Povod je bio još jedan u nizu Mandićevih postupaka koje opozicija vidi kao incidentne – konkretno, posjeta predsjednika BH entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, sam protokol koji je pratio, ali i izjave koje su se mogle čuti tokom tog susreta.

Stoga, ključno pitanje je da li postoji nagovještaj većine potrebne za Mandićevu smjenu? Reklo bi se kako je potvrdan odgovor daleko.

Nakon što su se juče izjasnili i iz Građanskog pokreta URA, poručivši kako će glasati za Mandićevo razrješenje, reklo bi se kako će ovog puta čitava, ideološki i programski raznolika opozicija iz aktuelnog saziva, biti gotovo jednoglasna – sa izuzetkom nezavisnog poslaničkog kluba. 

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Kako slaviti Božić kad ga je SPC obesmislila, u čeljustima svetosavske zvijeri! (foto, video)

To znači kako bi Mandićevu smjenu moglo podržati 32 poslanika Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative.

No, čini se kako će teško naći preostalih devet glasova. 

Jer, pored Mandićeve koalicije “Za budućnost Crne Gore”, da neće glasati za prijedlog već su saopštili iz Evrope sad i Socijalističke narodne partije. Te partije u parlamentu imaju ukupno 36 mandata. 

Teško je očekivati kako bi Demokrate, koje se još nijesu izjašnjavale, mogle da se opredijele za smjenu Mandića – najprije iz razloga što su dio iste većine sa njegovim blokom.

Do danas, najkraći mandat na mjestu šefa parlamenta imao je Darko Pajović, koji je na toj poziciji 2016. godine bio nepunih šest mjeseci. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more