IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mihailo TERZIĆ: Srbizacija Crne Gore? (foto)

Veoma su duboki korijeni crnogorske slobodarske državotvornosti, a na njima temelji kolektivna patriotska svijet crnogorska. Nemoguće je terorom i propagandom te korijene počupati, a da to ne poremeti cijeli Balkan i Jugozapadnu Evropu

Ideološka matrica velikosrpskog klerofašizma sa apsolutističkom vlašću patokratskog vođe, u svom biću sadrži malignu komponentu agresivnosti. Ona se ispoljava u fikciji da je „srpski svet“ na „srpskim zemljama“ ugrožen, a da baš On ima „svetosavsko poslanstvo“ da fiktivnu ugroženost Srba, iskoristi kao alibi da ugrožava druge vjere i nacije.

Ignorisanje činjenica

U temelju te propagandne podvale krije se agresivni velikosrpski ideološki Projekat zla, o ujedinjenju „srpskih zemalja i srpskog roda“ na Zapadnom Balkanu. Za ostvarenje tog Projekta priređena je i lažna istorija mitova i zabluda. Između ostalog, i tvrdnja da su na prostoru Zapadnog Balkana „od vajkada“ bili samo Srbi. Od Vardara do Karlobaga. 

Ignoriše se istina da su Srbi van Srbije ili potomci osvajača ili potomci izbjeglica, ili naseljenici, kao što su bili Srbi preseljeni sa Kosova, na molbu patrijarha Arsenija III Čarnojevića ugarskom caru Leopoldu.

I kad aktuelni beogradski autokrata najavljuje osnivanje novog političkog Pokreta, on zapravo računa na „ukradenu“ kolektivnu energiju od izmanipulisanih i prevarenih građana, daformira državu „srpskog sveta“ po Hitlerovom principu – jedan narod, jedna država, jedan vođa. To je logičan nastavak decenijske propagandne kampanje na principima „krvi i tla“ po pravilima balkanske Palanke Zla, na čelu sa velikosrpskim autokratom.

Tako se, za budućnost „čistog srpskog genetskog koda“, na tuđim prostorima Zapadnog Balkana, želi obezbijediti „lebensraum“, na kome će se ostvariti velikosrpski Projekat „weltanšaung“, uz masovnu podršku prevarenih građana i lobotomiranih saradnika. 

U patokratskoj uobrazilji beogradskog predatora kao da već odzvanja eho njegovih podanika:Sieg heil! Hajl, Vučić! 

Prodavanje laži kao istine

Crna Gora se koristi kao pokazna politička laboratorija razarajućeg djelovanja agresivne ideološke prakse velikosrpskog državnog hegemonizma na crnogorsko milenijumsko duhovno, kulturno i slobodarsko nasljeđe.

Decenijama je Crna Gora izložena najrazličitijim oblicima, sadržajima i metodama svih vrsta agresivne i slatkorječive propagande, sa ciljem da građani Crne Gore povjeruju da Crnogorci nijesu ono što jesu, da je crnogorska istorija srpska istorija, da su crnogorski vladari srpski vladari. Da je milenijumsko državotvorno, duhovno i kulturno nasljeđe Crne Gore, srpsko nasljeđe.

Neko reče: samo su borci bili crnogorski, a već njihovi grobovi su postali srpski?

Čitaj još:   HISTERIJA U SRBIJI: Boris Tadić, pozvao Aleksandra Vučića, da podnese ostavku... (foto, video)

Sa ciljem da se građanima Crne Gore proda laž kao istina, nude im se priređene priče, izmaštani „argumenti“ pomoću različitih propagandnih oblika i sadržaja. 

Agresivnim djelovanjem takve propagande, kod dijela građana, sa manjkom istinitih informacija, dolazi do blokade percepcije zdravog razuma izvan velikosrpske ideološke matrice.

„To stalno laganje i nema za cilj da narod povjeruje laži, već je cilj da ni u šta ne vjeruje. Jer, takvom narodu nije oduzet kapacitet za akciju, već kapacitet da misli i sudi. Sa takvim narodom možete da radite šta hoćete“. U tome je „banalnost zla“, piše Hana Arnet.

Izgleda da ta definicija aktuelnog makro socijalnog zla, najbolje odražava stvarno stanje stvari u Crnoj Gori.

Crna Gora je, nakon decenija agresivnog patokratskog uticaja velikosrpskog klero-fašizma iz Beograda, u velikoj mjeri demonizovana, denacionalizovana i delegitimizovna. Narušen joj je imuno represivni sistem. Umjesto meritokratije na djelu je kleptokratija i podanička mimikrija.

Spisak ludila

Simbolični znaci specifične agresije na Crnu Goru od strane velikosrpskog klero-fašizma, jedinstven su primjer na prostoru Evrope. 

Samo u Crnoj Gori se sa neba spuštaju „propagandne“svetosavske bogomolje na Rumiji, i Vladika SPC, u pancir ćebetu, na tron Svetog Petra Cetinjskog. Samo u Crnoj Gori državni simboli zavise od pojedinačnog uzurpatora vlasti? Samo se u Crnoj Gori ulice imenuju imenima ratnih zločinaca. 

Samo u toj državi ljudi sa sumrakom razuma prave seriju o „Sumraku Lovćena“ i pozivaju na razbijanje vrha Lovćena. Samo se u Crnoj Gori javno spaljuju lutke sa likom književnika. Samo crnogorski predsjednik Skupštine prima u zvaničnu posjetu mrzitelja Crne Gore, koji, onomad, reče da „Crnu Goru treba zgaziti, poniziti i identitetski amnezirati“. 

Samo crnogorski predsjednik Skupštine predlaže da se slavi pogibija Crnogoraca koji su životom platili bjekstvo srpskog suverena sa vojskom iz Otadžbine, koji je kasnije postao dželat Crne Gore i crkve crnogorske. Samo djelovi crnogorske države proslavljaju državne praznike stranih država.

Još samo ovom spisku ludila nedostaje da se sa tri uzdignuta prsta, dočekaju zloslutni čelični „gavrani“ koji će početi da razvaljuju Lovćen crnogorski! 

A zna se da nakon rušenja „svetih simbola“ jedne države i nacije, slijedi razbijanje i kolektivnog uma te nacije. 

U kontaminiranom makrosocijalnom ambijentu Crne Gore, uz pomoć koruptivnog kapitala, dolazi do slabljenja pravnog reda, imuni sistem ne reaguje, „riječi amebe“ gube smisao, značaj i težinu. Dolazi do moralne anesteziranosti.

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ JASAN: "Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne..."

Ideologija „srpskog sveta“ postaje vjera, a svetosavska vjera postaje ideologija.

Duboki korijeni crnogorske slobodarske državotvornosti

Nije opravdan strah onih patriota crnogorskih koji nedavno rekoše da se grobovi njihovih predaka, đedova i prađedova mogu naći na tuđoj teritoriji.

Veoma su duboki korijeni crnogorske slobodarske državotvornosti, a na njima temelji kolektivna patriotska svijet crnogorska. Nemoguće je terorom i propagandom te korijene počupati, a da to ne poremeti cijeli Balkan i Jugozapadnu Evropu.

A državotvorna tradicija Crne Gore predstavlja armaturu i opštu kohezivnu snagu koja sprečava cijepanje nacionalne svijesti Crnogoraca. Svijesti koja se oslanja na tradiciju autoriteta sopstvene države.

Možda su politička dešavanja posljednjih godina u Crnoj Gori posebna šansa za patriotsku kolektivnu snagu da na makro socijalnom nivou aktuelna dešavanja iskoristi za kvalitetnu političku trijažu neprijatelja Crne Gore, od njenih patriota.

A u Jevanđelju po Mateju stoji mudar savjet. Da se ne čupa kukolj iz pšenice prije vremena žetve. Tek kad odraste, da se tačno vidi šta je kukolj, a šta zdravo zrno. A kad dođe vrijeme žetve „saberite najprije kukolj i spalite ga, a pšenicu u žitnicu“. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more