IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: ’’SRPSKI SVET’’ PREUZEO IZVRŠNU VLAST- Milojko Spajić, je samo formalno premijer… (foto)

Nejaki Milojko još uvijek nije formalno-pravno na čelu Vlade ni pola godine, a sebe je uspio da profiliše kao bezličnog, politički nevještog diletanta kojeg pobornici ’’srpskog sveta’’ vuku za povodac kao tele.

PODGORICA: Regija. Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 28, 03. 2024… 17: 22…BALŠA Knežević: ’’SRPSKI SVET’’ PREUZEO IZVRŠNU VLAST- Milojko Spajić, je samo formalno premijer… (foto)

Nažalost, najveća žrtva njegovog političkog diletantizma i kukvičluka su država Crna Gora i njeni građani koji su ostavljeni na milost i nemilost Beograda, Moskve i trećerazrenih američkih diplomata predvođenih Kristoferom Hilom i Gabrijelom Eksobarom koji je Spajića prisvojio kao sopstveni projekat.

Piše: Balša Knežević

Milojko Spajić je predsjednik Vlade Crne Gore. Sa formalno-pravnog aspekta ovaj iskaz je sasvim na mjestu i logički je ispravan, ali građanin Spajić koji zvanično obavlja funkciju crnogorskog premijera, suštinski se sa premijerskom funkcijom pita malo više nego, kako bi se u narodu reklo, ’’pijan sa gaćama’’.

Stvarni nosioci izvršne vlasti koji su zauzeli  manje-više svaku bitnu funkciju po dubini i koji faktički, putem direktne političke subverzije i ucjena, upravljaju Crnom Gorom su zvanični Beograd kao centar ’’srpskog sveta’’ i nezvanična Moskva sa svojim projektom ’’ruski svet’’.3

Ova dva hegemonistička centra moći upravljaju Crnom Gorom preko svojih najamnika iz upokojenog Demokratskog fronta, predvođenog prvim profesionalnim Srbinom Crne Gore Andrijom Rajom Mandićem i Milanom Kneževićem koji je na sebe i svoj DNP preuzeo ulogu glavnog promotera velikosrpkog ekstremizma i ekstremnog putinizma.

Otvorene neočetničke i velikosrpske snage upokojenog DF-a dobijaju direktnu podršku salonskih velikosrba, okupljenih oko ameboidne političke tvorevine Demokratske Crne Gore predvođene ucijenjenim Aleksom Bečićem, u srpskoj BIA-i poznatijem kao ’’Džakuzi Aleksis’’. Uz njih, a kao džoker ”srpskog sveta”, odavno se profilisao nažalost predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, čiji je glavni zadatak da sabotira Spajića i PES iznutra.


Milorad Dodik, Andrija Mandić i Aleksandar Vučić: Daleko više se pitaju u Vladi Crne Gore nego Milojko Spajić

Crna Gora uz ’’srpski svet’’

Nejaki Milojko još uvijek nije formalno-pravno na čelu Vlade ni pola godine, a sebe je uspio da profiliše kao bezličnog, politički nevještog diletanta kojeg pobornici ’’srpskog sveta’’ vuku za povodac kao tele.

Na žalost, najveća žrtva njegovog političkog diletantizma i kukavičluka su država Crna Gora i njeni građani koji su ostavljeni na milost i nemilost Beograda, Moskve i trećerazrenih američkih diplomata predvođenih Kristoferom Hilom i Gabrijelom Eksobarom koji je Spajića prisvojio kao sopstveni projekat.

Posljednje u nizu poniženja koje će Milojko morati da proguta, jer je pred pobornicima ”srpskog sveta” odavno savio kičmu, je jučerašnje glasanje na Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE). Komitet je juče dao pozitivno mišljenje povodom zahtjeva Kosova da postane član ove organizacije, tako što je na glasanju 31 poslanik glasao “za”, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Od ”DANA MITROPOLITA”, do ZABORAVA- Amfilohije ”izbrisan” po nalogu beogradske centrale... (foto)

Očekivano je da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, a donekle očekivan je bio i glas protiv iz BiH. Da Crna Gora pred čitavom EU javnošću potvrdi da je umjesto evropskih izabrala integracije u ’’srpski svet’’ pobrinula se poslanica DNP-a, jedne od  stranaka koje podržavaju Vladu – Maja Vukićević.

Vukićević je glasanjem protiv prijema Kosova u Savjet Evrope jasno demonstrirala podršku svoje stranke ka zlokobnom hegemonističkom imaginarnom projektu “srpski svet”, a time je jasno dokazala da dio vlasti ide kontra svih evropskih politika i na štetu integracije Crne Gore u Evropsku uniju.

Sve to na veliko zadovoljstvo nalogodavaca iz Beograda kojima je i osnovni cilj da Crnu Goru udalje od EU i zabetoniraju u blato regionalne stagnacije i nacionalističko-klerikalnog trvenja.

Maja Vukićević odigrala za ”srpski svet”

Prekršen sporazum o formiranju vlasti

Ovakvo izjašnjavanje funkcionerke DNP-a je direktno suprotstavljanje zvaničnoj spoljnoj politici Vlade Crne Gore i takođe predstavlja eksplicitno kršenje sporazuma o formiranju vlasti koji je potpisao lider te partije Milan Knežević. U tom sporazumu jasno piše da  Crna Gora teži ubrzanom pristupanju EU, kao i da je kredibilna članica NATO koja teži ’’daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore’’ (uključujući i suverenu državu Kosovo nap.a.).

Jučerašnji postupak funkcioenrke DNP-a je jasno kršenje ovog sporazuma pa je interesantno vidjeti da li će i kako Spajić i njegovi ministri reagovati na ovu otvorenu provokaciju i obesmišljavanje sporazuma na kojem je zasnovana trenutna vlast. Fatmir Đeka, ministar ljudskih i manjinskih prava, pozvao je koalicione partnere u Vladi da se izjasne o ovom potezu.

Međutim, jučerašnje glasanje na Komitetu PSSE, kojim je obrukana država Crna Gora i to bez ikakve potrebe jer je Kosovo svakako bez problema dobilo preporuku za pristupanje ovom tijelu, a Parlamentarna skupština u punom sastavu će tek glasati o konačnom mišljenju o aplikaciji Kosova, je samo još jedna u nizu akcija pobornika ideje velikosrBstva.

U stvari, ovo je samo demonstracija da su zastupnici ’’srpskog sveta’’ po dubini zabetonirali infrastrukturu, pritisli Spajića koji je u konstantom grču i strahu od njihove ucjene.

Već smo pisali da je čitav energetski sektor, koji je ključni segment za elementano funkcionisanje jedne države, maltene pao pod potpuni uticaj eksponenata ’’srpskog sveta’’. Takođe je jasno da tzv. SPC, organizacija koja je glavni operativni eksponent velikosrpske hegemonije, i dalje ima ogroman uticaj na izvršnu vlast koju reketira i nakon što je Milojko Spajić došao na čelo Vlade, o čemu smo više puta pisali.

Tome treba dodati lokalne ispostave ’’oslobodilaca’’ koje po crnogorskim opštinama otvoreno promovišu vrijednosti ’’srpskog sveta’’, a kritičare prijavljuju policiji i simbolično spaljuju kao što je to bio slučaj nedavno u Herceg Novom.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: ŽIVOPISNA BIOGRAFIJA ZA GUVERNERKU- Kako je Dakina ”poznanica” proganjala princa od Monaka po Budvi... (foto)

Ima li Spajić snage da se odupre najamnicima ”srpskog sveta”?

Kao manifestacija nadmoći koju profesionalni vojnici ’’srpskog sveta’’ osjećaju po dubini javljaju se razni neočetnički provokatori – kovačevići, vraneši, koji podstaknuti srbovanjem i ponižavanjem države od strane Andrije Mandića, negiraju Crnu Goru, slave srpske praznike, omalovažavaju državne simbole… Sve to bez ikakvih posljedica, uz prijavljivanje policiji svakoga ko se usudi da ih javno kritikuje.

Milojko nejaki

U ovakvoj konstelaciji snaga, kada je postalo očigledno da su ispostave ’’srpskog sveta’’ osilile, i mnogo iskusniji i mudriji političari bi se teško snašli. Spajić, kome je, kako se za sada čini, osnovna taktika u političkom djelovanju slušanje naloga trećerazrednog diplomatskog promašaja Gabrijela Eskobara, po svemu sudeći je osuđen na poslušnost velikosrpskoj agenturi vjernoj putinističkoj, antievropskoj politici.

Ako tome dodamo da u Crnoj Gori još uvijek vlada autistična politička matrica ’’niko sa DPS-om’’, Milojkov manevarski prostor je krajnje limitiran, a formalno-pravni premijer je prinuđen da trpi opterećen hipotekom ucjena i straha da bi pobornici ’’srpskog sveta’’ svaki čas mogli da mu uskrate podršku i sruše vladu.

Takvo djelovanje je osobina nevještog političara i kukavice, koji nikad neće pošteno ispeći politički zanat i uspjeti da se izdigne iznad kaljuge partijskih prepucavanja i počne da radi u interesu države koju  predstavlja. Da li će formalno-pravni premijer početi da pokazuje da ima kičmu ili će podleći pritisku i postati uslužna marioneta političkih siledžija koji jašu na posljednjem talasu velikosrBstva, ostaje da se vidi u narednim mjesecima.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more