IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽENE, PRAVDAJU NASILNIKE: SPAS POSTOJI, POTREBNA JE SAMO VOLJA, Vesna o strava ubistavima nad ženama… (video)

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon a on je 0800 35 00 36

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, nedelja 23.06.2019…21: 39… ŽENE , PRAVDAJU NASILNIKE: SPAS POSTOJI, POTREBNA JE SAMO VOLJA, Vesna o strava ubistavima nad ženama…

Tokom 2018. godine ubijena je 31 žena…

I 2019. godina loše je počela.Strane crne hronike pune se strava slučajevima porodičnog nasilja koje za epilog imaj – femicid. Iz slučaja u slučaj ponavlja se rečenica “ubica supruge imao je zabranu prilaska ženi”

Nasilje je često prijavljivano, ali ponekad bezuspješno…

Iza nas su crne nedelje, upravo povodom o porodičnom nasilju razgovarali smo sa Vesnom Stanojević, koordinatorkom Sigurne kuće. Ona je govorila o strašnim statistikama, ali i tome da izlaz – postoji.

Nijedna žena ne smije da trpi nasilje, a riječi ove žene ohrabruju… Espreso intervju u video formi možete pogledati na linku ispod:

Espreso intervju u video formi možete pogledati na linku ispod: 

Svjedoci smo punih stranica crne hronike u kojima su žrtve žene. Iako nije u redu o ženama govoriti kao o brojevima, moram da vas pitam koliko žena je stradalo u porodičnom nasilju od početka ove godine?

Svjedoci smo punih stranica crne hronike u kojima su žrtve žene. Iako nije u redu o ženama govoriti kao o brojevima, moram da vas pitam koliko žena je stradalo u porodičnom nasilju od početka ove godine?

Od početka ove godine u porodičnom nasilju stadalo je 11 žena. Vremenom ćemo vjerovatno uzeti i ovo dijete koje je ubila majka na Novom Beogradu, tako fa je to faktički 12 ženskih žrtava. To je veliki broj s obzirom na to da nije prošla ni polovina godine. Govorimo samim tim o tim zastrašujućim ciframa…

Čitaj još:   Evroatlantski suverenisti da razbiju Abazovićevu PAPAZJANIJU OD MANJINSKE VLADE

Kako ste na čelu Sigurne kuće, nadam se da ćete mi reći da je od tog broja veći onaj broj žena koje su našle spas u nekoj od Sigurnih kuća.

Taj broj je, naravno, neuporedivo veći. Da nije tako, bi bilo strašno. Mnogo je veči broj žena i dijece koja borave kod nas u Sigurnoj kući nego što se ovakve stvari dešavaju.

Sa druge strane, to moram da pomenem, Sigurna kuća spašava živote žena. Neke žene, koje završe kod nas na postavljeno pitanje zašto su tu kažu “da nisam otišla on bi me vijerovarno ubio”.

Sigurna kuća ima obezbjeđenje dobru saradnju sa policijom i to je jedan od razloga što se žene kod nas oskećaju bezbijedno. Važno da se žene sklanjaju.

Imamo psihičko, seksualno I ekonomsko zlostavljenje. Kada je riječ o seksualnom zlostavljanju, ne možemo da se ne dotaknemo Jutke, i žene koja je simbol borbe jednog takvog nasilja Marije Lukić.

Kako je moguće da se taj čovjek i dalje nešto pita, i ono što je a to i je da najstrašnije, da njega žene podržavaju, da njega njegova žena uhvati za ruku i ide ulicom sa njom i žene ga brane, iako je on terorisao žene?!

Žena treba da prijavi, iako kada žena prijavi, dogodi se neka tragedija. Ipak, nezavisno od toga, ne želim da se takve stvari ne dešavaju. Jedino je nasilje koje se prijavi, može da bude zaustavljeno!

Čitaj još:   BRUTALNE MJERE: Oko 80 odsto kafića i restorana će se zatvoriti... (foto)

Nasilje koje se ne prijavi, za njega se ne zna, ne možete očekivati pomoć za nekoga ko pomoć ne traži. Važno je prijaviti nasilje i obratiti se ustanovama, ako ne njima, onda drugarici ili nekome iz okruženja.Možda će ta drugarica imati neko rešenje. Prijavite nasilje jer je jako važno! -zaključila je Vesna. 

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

izvor (Espreso.rs)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši