IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“SULTAN TAJIP” dolazi na Balkan sa brojnim privrednicima… (foto)

OD MILJA PROZVAN SULTANOM Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, dolazi početkom naredne nedelje, dovodi i delegaciju turskih privrednika iz prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije…

ANKARA: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 03.10…  10: 52…”SULTAN TAJIP” dolazi na Balkan sa brojnim privrednicima…

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svijedoči i podatak da je prošle godine robna razmjena premašila milijardu eura (1,084 milijardi eura). 

Turski parlament ratifikovao je u januaru ove godine novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, čime su stvoreni uslovi da se veći broj roba nađe u bescarinskom režimu trgovine između dvije zemlje. 

Zahvaljujući novom sporazumu o slobodnoj trgovini koji je turski parlament ratifikovao u januaru ove godine, Srbiji je po prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku.

Srbiji je odobren izvoz 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda. Roba za koju je kvota za izvoz duplo uvećana je pasulj, boranija, kukuruz šećerac, kao i suhe šljive… 

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović kaže da ako se posmatra period od 2010. godine, robna razmena dvije zemlje uvećala se 4,5 puta. 

Čitaj još:   ZGRAŽAVANJE NAKON SKANDALA U CRNOJ GORI: "Kukaju Turci, leleču bule" a vi ćutite DRITANE Abazoviću... (foto, video)

-Ove godine, na osnovu podataka za prvih sedam meseci, očekuje se da će robna razmjena preći 1,2 milijarde eura – kaže Jovanovićeva za Tanjug. U Tursku izvozi srpska autoindustrija, prije svega pumpe, gume i različite dijelove, a s druge strane, Srbija uvozi takođe dijelove iz sektora autoindustrije, ali i tekstil i voće. 

Jelena Jovanović navodi da postoji značajan prostor da se unaprijedi saradnja dvije zemlje, ali i poveća nivo investicija iz te zemlje u Srbiju. Od 2010. do 2018. godine, kako kaže, turske investicije u Sribju iznosile su 135,1 milion eura. Najviše su Turci ulagali u tekstilnu i autoindustriju, kao i u mašinski i prehrambeni sektor.

S druge strane, potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu…

Čitaj još:   UŽASI Surovog generala i još mračnijeg predsjednika: Čovjek odgovoran za žestoke napade na više gradova i centar Kijeva... (foto, video)

Izvor: Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši