IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURCIZMI U BALKANSKIM JEZICIMA: ŠTA BI PITA BEZ TEPSIJE, KOME ĆEMO ZABIBERITI A KOME DATI BAKŠIŠ?

Bakšiš (poklon. napojnica, dar) – Bakšiš su davali osmanski sultani prilikom stupanja na prijesto janičarima, spahijama i djevojkama u haremu. .

Jastuk, jorgan, šećer, kašika, džezva, tepsija, tava, čarape, avlija, kapija, bašča, kaldrma, fildžan, jogurt, čorba, čaršaf, papuče… sve su ovo riječi turskog porijekla koje u bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku opstaju u svakodnevnoj upotrebi, a neke od njih – poput čarapa i džezve su potpuno nemarkirene i nemaju sinonime u našim jezicima, ali i kulturi. Bubrega su dva u zdravom ljudskom i životinjskom tijelu, ali u ova tri jezika nemaju svog autohtog semantičkog ekvivalenta.

Turcizmi su, po definiciji, usvojenice porijeklom iz turskog jezika. Ono što je karakteristično za podneblje Balkana je da su narodi u velikoj mjeri zadržali turcizme u govoru, te ih, uprkos uticajima drugih jezika i promjenama u sopstvenim, i danas upotrebljavaju.

„Imam, efendija, okuisati, ikametiti, sve su to riječi turskog porijekla. Džube, turban, ahmedija, takođe. Kada dolazimo nekome u kuću, prvo ulazimo kroz kapiju, što je turska riječ kapi. Zatim prolazimo kroz avliju u kojoj je kaldrma, a možda i česma. U starim kućama su bili halvati, odaje, mutvaci. Mutfak je turcizam i znači kuhinja, a kod nas napravljena mala semantička diferencijacija – tako da se ljetna kuhinja naziva mutvak“.

Čitaj još:   Koliko košta venčanje u nekim gradovima u Srbiji: U Novi Pazaru Bezalkoholne i „alkoholne“ svadbe imaju svoje posebne cijene... (foto, video)

„Ima jedan vic gdje se spominje kako su jednog seljaka u Šumadiji pitali ‘Da li u srpskom jeziku ima turcizama’, na šta im je on odgovorio čistim turcizmima ‘Ama jok bre'“, rekla je kroz smijeh Šiljak-Jesenković.

SLOVO S

  1. sač
  2. sačma
  3. sahat, sat
  4. sakat, sakatiti, sakato
  5. saksija
  6. samar
  7. sandale
  8. sanduk
  9. sapun
  10. šargija
  11. sarma
  12. saz, sazlija
  13. sebilj
  14. sečija
  15. sedef, sedefli
  16. sedžada
  17. sefte, sefta
  18. selam
  19. serdar
  20. sevab, sevap
  21. sevdah, sevdalija, sevdalinka
  22. sijaset
  23. sikter kafa
  24. sinija
  25. sirće
  26. sofra
  27. soj
  28. sokak
  29. somun
  30. spanać
  31. srča
  32. subaša
  33. sultan
  34. sulunar, sulundar
  35. sumbul, zumbul
  36. susam…
  37. izvor: agencije
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more