IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SVETOSAVSKA DIKTATURA U CRNOJ GORI: Malo morgen…

Evo nam Kandidata za mandatara koji veli da je pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja riješeno 30. avgusta!

Riješeno? Prestao je Zakon da važi? Nema ga više? Građani su, glasajući za tri koalicije, baš svi – jednako, jednoobrazno, uniformno i identično – imali na pameti da se ukine Zakon, odmah, momentalno? (Sekundarno! A to se tako ,,pravilno” kaže!)

Kandidat je, sva je prilika, preuzeo mnoge obaveze i dao mnoga obećanja rukovodstvu SPC u zemlji, pa je u stanovitoj žurbi, misli da to može ,,preko trupice”, bez vlade i prije Vlade, bez rasprave, procedure, amandmana, pitanja i replika, bez prisustva javnosti, domaće i inostrane?

Takva sigurnost u iskazu naliči onoj što su je, u raznim periodima, posjedovali apsolutni vladari koji su i računanje vremena od sebe počinjali. (Kandidat je, istina, u tome skromniji – on bi, za sada, mijenjao praznike. Koga briga za 9. maj. A i cijeli maj nije dobar, kao što znamo, jer ima i 21. dan tog mjeseca!) Stariji se sjećaju, na primjer, ,,18. brimera Luja Bonaparte”. Tada je dotični, u drugom mjesecu (kontra)revolucionarne vlasti, uzeo vladu u svoje ruke. Naš Kandidat je skromniji – on bi da slavi sazivanje ove Skupštine. Demokratski, nego kako! Tamo daleko.

Prije nego se sjetimo da su i Musolinijevi fašisti godine brojali od trenutka kada su došli na vlast, da ipak spasimo Kandidata od tih poraznih asocijacija i vratimo se njegovom shvatanju “pobjede”.

Dakle: od svih čudnovatih ideja i slučajnih slučajeva u kojima se pojavljuje Kandidat, ova je izjava – kako je ,,to pitanje riješeno”, makar i nehotično, pojasnila u što i kako vjeruje junak naše priče.

On vjeruje da je 30. avgusta prestala da postoji Crna Gora koja prepoznaje svoje interese kao svoje i koja se ne stidi i ne plaši da ispravi istorijske nepravde i neodržive konstrukcije – među kojima je, svakako, jedna od najbolnijih i najtragučnijih – gubitak sopstvene, autokefalne pravoslavne crkve.

Zato se Kandidat čudi zašto se uopšte pominje taj zakon. Ne vidi Kandidat da o tome postoje ozbiljne nesaglasnosti unutar samog Trojnog pakta, pa i unutar Demokratskog fronta, na čijem je on čelu – mada, sada saznajemo – kao usamljeni predstavnik srpske crkve u Crnoj Gori. (Čudna koalicija koalicijâ, vaistinu!)

Kandidat takođe ne vidi da se koplja lome i oko toga ko je tu ,,šef od kuhinje” – patrijarh Gavrilović, u Beogradu, ili mitropolit Radović, na Cetinju? Sa kime potpisati Temeljni ugovor, pitanje je sad? I kako da se to izvede, ,,kukavci crni”?

Čitaj još:   SRPKINJA PALA U CRNOJ GORI ZBOG DROGE: Htela "magične pečurke" da diluje na plaži u Ulcinju... (foto, video)

Da li da tim političarima, ekspertima i dobroželateljima pokvarimo raspoloženje i da ih podsjetimo da se temeljni ugovori ovakve vrste mogu potpisivati samo sa inostranim subjektima? Da li su svjesni da time pokazuju i dokazuju da je SPC srpska, iz Srbije, odnosno da je to subjekt i organizacija van granica i ingerencija naše države, Crne Gore? Da li su svjesni što predlažu i da li znaju koliko je to neutemeljeno i neodrživo? U žurbi su se pomeli, malo.

Ne znaju, sva je prilika. Kao što, kako vidimo, ne znaju kako se mijenjaju, tj. donose zakoni. Jer, zakon o izmjenama i dopunama nekog zakona je – takođe zakon. Zakon o ukidanju nekog zakona je, isto – zakon. Zakon od jednog člana i zakon od hiljadu članova je – zakon. A zakoni se donose po određenoj proceduri. Treba da postoji ovlašćeni predlagač, da se ide na komisije/odbore, pa da se uvrsti dnevni red, pa da se raspravlja u plenumu. I da se glasa – za ovaj zakon – neizbježno – po prozivci.

Sve će to savjetnici objasniti Kandidatu, ako i kada postigne dogovor unutar koalicije koja više i nije trojna, već je sastavljena od više partija i pokreta, koji su se naprasno dosjetili svoje autonomnosti i ,,izvornih načela”.

Da li da tim političarima, ekspertima i dobroželateljima pokvarimo raspoloženje i da ih podsjetimo da se temeljni ugovori ovakve vrste mogu potpisivati samo sa inostranim subjektima?

Kandidatu neće pomoći ni to što će se partije dojučerašnje vladajuće koalicije, u obnovljenoj parlamentarnoj raspravi povodom tog zakona o zakonu, vjerovatno sjetiti svih onih argumenata, podataka i informacija koje nisu bili umješni i spremni da objasne gradjanima u mjesecima i godinama pripreme zakona i njegovog razvlačenja (bez čitanja!) po hodajućim, automobilskim i morskim ,,litijama”.

Možda se sada sjete svih propuštenih prilika, pa o one kada su predložili korekcije tri ,,sporna” člana Zakona, što je srpska crkva glatko odbila, vjerujući u ono u što doskorašnja vlast očigledno nije vjerovala – u pobjedu srpske crkve i njenih partija na izborima, uz dodatak pokreta Ura. A sjetiće se što je moderna Evropa, tj. eksperti iz zemalja članica Savjeta Evrope (uz jedan glas protiv – Srbija, naravno – i glasove ,,za” iz Rusije, Grčke, Rumunije, Bugarske, S. Makedonije i ostalih pravoslavnih ili dominantno pravoslavnih zemalja) rekla o tom našem ,,kontroverznom” zakonu, da se poslužimo oportunističkim rječnikom pokreta URA.

Čitaj još:   ALEKSANDAR Vučić o JOVANI Marović: Zamolio sam MUP i BIA da pusti bivše crnogorske ministre svaki put kad dolaze da obavljaju protivpravne radnje u SRBIJI... (foto)

Pa, ako se ,,sete”, biće to dobra lekcija za Kandidata za mandatara, koji prvo, kao mandatar, treba da dogovori sastav Vlade, pa onda mora postati premijer, pa iz te pozicije, u ime nove Vlade, predložiti (po njegovom) Zakon o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ubjedjenja.

Ili Kandidat, koji je, sva je prilika, preuzeo mnoge obaveze i dao mnoga obećanja rukovodstvu SPC u zemlji, pa je u stanovitoj žurbi, misli da to može ,,preko trupice”, bez vlade i prije Vlade, bez rasprave, procedure, amandmana, pitanja i replika, bez prisustva javnosti, domaće i inostrane?

Možda i misli, ko to zna? Ta i takva rukoljubna demokratija bi mu kratko trajala. Svetosavska diktatura u Crnoj Gori? Malo morgen! Teško da bi tako on i njegovi mentori ucijelo dočekali 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, slava joj i milost!

Piše: B. Grinevski

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more