IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva prosvjete, opet bih isto uradila… (foto)

Nastavnici istorije OŠ„ Lovćenski partizanski odred“sa Cetinja Sanji Vujović je uručeno rješenje da je protiv nje pokrenut postupak da li je politički zloupotrijebila 20 djece kada je sa njima učestvovala u šetnji u Podgorici koju je povodom Dana pobjede nad fašizmom organizovao SUBNOR…

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti,vijesti, petak, 14.05.2021…18.34…  Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva prosvjete, opet bih isto uradila… (foto)

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nijesu nam odgovorili na pitanje šta se konkretno stavlja na teret nastavnici imajući u vidu da tokom šetnje nije bilo nikakvih političkih govora, niti poruka. Direktor ove škole Veljko Đukanović rekao je za naše novine da je dobio poziv od resora Vesne Bratić da pokrene postupak protiv nastavnice iz razloga što je sa djecom šetala na skupu koji je bio navodno usmjeren protiv Vlade.

“Bio je jedan naslov u medijima – ,,Da pokažemo premijeru Krivokapiću da Crna Gora slavi 9.maj“. I onda su u tom kontekstu upali učenici ni krivi ni dužni”, rekao je on.

Vujović: Djecu treba učiti antifašizmu

Tvrdim i vjerujem da nije bilo propusta u našem radu, sjutra bih uradila isto jer ako smatramo da je Crna Gora antfašistička država i ako nam to stoji u Ustavu ne vidim razlog zašto djeca, pa bilo da su u devetom razredu ili u prvom razredu, ne bi njegovala antifašizam. Tome moramo da ih učimo da ne bi prolazili kao što ja trenutno prolazim, kazala je za Radio Cetinje nastavnica istorije i geografije u Osnovnoj školi „Lovćenski partizanski odred“ Sanja Vujović.

Vujović kaže da je direktor (Veljko Đukanović koji je Radio Cetinju potvrdio informaciju o pokretanju disciplinskog postupka zahtijevajući anonimnost, a kasnije za drugi medij dao istu izjavu pod punim imenom) juče pozvao i rekao da ga je Ministarstvo telefonskim putem obavijestilo da treba da pokrene disciplinski postupak protiv Vujović i da je sankcioniše, tačnije suspenduje sa posla.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. jul 2021. godine…

Vujović kaže da je direktor na osnovu saznanja koja je dobio iz Ministarstva pokrenuo disciplinski postupak, iako je o cijeloj priči bio upoznat.

“Ja sam danas, prilikom dolaska u školu, dobila od direktora odluku kojom se pokreće disciplinski postupak i moje saznanje je da u roku od 15 dana treba da zasijeda komisija koja će procijeniti da li je bilo ikakvog prekršaja odnosno povrede radne obaveze”, kaže Vujović.

Ona navodi da im je ponuđeno da učestvuju u tom programu, kao dio veće organizacije i ona je uz saglasnost roditelja učenika odlučila da ih povede na taj događaj.

“Kako škola nije direktno učestvovala u svemu tome ja sam smatrala kao neko ko je radnik te škole, uz to da direktor treba da ima informaciju da ćemo u tome učestvovati, a s obzirom na to da je bio neradni dan i da škola nema direktne veze sa time, a da nosi ime koje nosi, treba da se priključimo tome događaju”, kazala je nastavnica Sanja Vujović

Ona je pojasnila da je tokom razgovora sa gospodinom Stevanom Radunovićem bilo priče o tome da li je u pitanju politički skup i čemu sve to vodi, a da je on rekao da neće biti bilo kakvih političkih obilježja, da nema nikakvog političkog aspekta u svemu tome.

“S obzirom na to da je bio u pitanju dan koji slavi Evropa, ne vidim zašto i mi ne bismo bili dio jedne takve manifestacije”, kazala je za Radio Cetinje nastavnica istorije i geografije u OŠ“LPO“ Cetinje, Sanja Vujović.

Čitaj još:   IZNENAĐENJE I U MAJU: VRIJEME koje nas očekuje za VIKEND, a šta nas čeka u narednih 15 dana... (foto)

Ne vidi u čemu je problem

Vujović, međutim, poručuje da tokom šetnje nije bilo nikakvih poruka, niti obraćanja nijedne ličnosti.

“Bila je samo šetnja kao što svako u Evropi slavi Dan pobjede nad fašizmom. Samo ime naše škole nam govori koliko smo dali značaja antifašizmu”, kaže nastavnica Vujović.

Podsjeća da svake godine obilježavaju 9.maj, te da su ove godine u školi radili dokumentarac na temu Drugog svjetskog rata i antifašizma. SUBNOR ih je potom pozvao da budu dio programa koji priređuju u Podgorici, te su dobili saglasnost roditelja.

izvor Standard.co.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more