IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MEDIJI IZ BERLINA O KRVNIKU KARADŽIĆU: “Koštao je živote desetine hiljada muslimana, danas strahuje za svoj…” (foto i video)

Karadžić je ulagao napore još prije objavljivanja pravosnažne presude da ni u kom slučaju ne mora u britanski zatvor – s obrazloženjem da je u Velikoj Britaniji posebno visok postotak muslimanskih zatvorenika pa bi moglo doći do osvetničkih akcija protiv njega.

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 18.05.2021…14. 14… MEDIJI IZ BERLINA O KRVNIKU KARADŽIĆU: “Koštao je živote desetine hiljada muslimana, danas strahuje za svoj…” (foto i video)

“Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) donosi tekst Miahela Martensa koji govori o “životnoj opasnosti” u kojoj će biti Radovan Karadžić kada ga, po odluci suda, prebace u britanski zatvor u kojem su i islamisti.

Autor teksta najprije podsjeća da je u procesu koji je trajao čitavu deceniju, Radovan Karadžić osuđen u martu 2018. a na doživotni zatvor precizirajući da je osuđen kao nekadašnji predsjednik “bosanske republike Srba” kao saodgovoran za dugogodišnju opsadu Sarajeva i masakr u Srebrenici.

“Sada čovjek čija je politika između 1992. i 1995. koštala života na desetine hiljada muslimana, očito i sam mora da strahuje za svoj život. Razlog je predstojeće prebacivanje u zatvor u Velikoj Britaniji, gdje će izdržavati kaznu. Karadžić i njegovi advokati navode da u britanskom zatvoru on nije bezbjedan. Prijeti mu linč kojem bi ga izložili muslimanski zatvorenici”, upozorava pravni zastupnik Karadžića Piter Robinson.

Karadžić bi bio u opasnosti u britanskom zatvoru…

Slučaj drugog srpskog zatvorenika pokazuje da upozorenja nisu tako apsurdna kao što u prvi mah zvuče. To što Karadžić mora u britanski zatvor, u vezi je sa strukturom Tribunala, koji je u međuvremenu poslije obavljenog posla raspušten.

Optuženici pred sudom koji su 1993. osnovale Ujedinjene nacije, za vrijeme procesa bili su u zatvoru nadomak suda, u haškom kvartu Sheveningen. Kao naddržavni sud, Tribunal nema nacionalne kaznene ustanove na koje može računati pa su nakon pravosnažne presude osuđenici premještani u države koje sarađuju sa sudom.

U takozvanim sporazumima o izvršenju kazne 16 evropskih zemalja izjasnilo se da je spremno da preuzme osuđene ratne zločince u svoje zatvore. Najprije su to 1997. uradile Italija i Finska, posljednja se priključila Poljska 2008.

Čitaj još:   The Bomber of Sandžak: Očekujem kao i uvjek pobjedu u Hesenu- Wolfhagen u Subotu ,13.Oktobra

Najveći broj država koje sarađuju s Tribunalom dio su Evropske unije (ili su to bile, kao u slučaju Velike Britanije), ali uz njih su i Albanija, Ukrajina i Norveška. Njemačka, također, uzima osuđenike na osnovu pojedinačnih sporazuma.

Krstić za dlaku preživio

Autor teksta navodi riječi Karadžićevog advokata koji tvrdi da je Finska u ovom smislu najbezbjednija zemlja s obzirom na to da u tamošnjim zatvorima ima najmanje muslimana. Potom se objašnjava da je Velika Britanija početkom maja objavila da će Karadžić kaznu izdržavati u jednom britanskom zatvoru te da je to izazvalo protest osuđenika: “Njegov argument: U britanskim zatvorima ima mnogo muslimana, koji bi mogli njegovo ubistvo da shvate kao krunu svoje (zatvorske) egzistencije.”

Karadžić može da se pozove na slučaj Radislava Krstića. On je bio general i desna ruka bosanskosrpskog vojnog vođe krvnika Ratka Mladića u masakru u Srebrenici. U okolici te navodne zaštićene zone Ujedinjenih nacija 1995. su, prilikom izvođenja Karadžićeve politike “etničkog čišćenja”, trupe pod komandom Ratka Mladića i pod logističkim vodstvom generala Krstića ubile više od 7.000 bosanskih muslimana. General Krstić je uhapšen 1998., a 2004. je pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora za suučesništvo u genocidu i za zločine protiv čovječnosti.

Prebačenje na izdržavanje kazne u engleski grad Vejkfild u Zapadnom Jorkširu. Tamo su u maju 2010. tri islamistička zatvorenika– prema izvještajima britanskih medija jedan Albanac, jedan Nigerijac i jedan Britanac koji je prešao na islam- našla način da uđu u njegovu ćeliju i teško su ga povrijedili žiletom pa je samo za dlaku preživio.

U sudskom postupku protiv počinilaca koji su u zatvoru već bili doživotno zbog ubistva kada su pokušali da ubiju Krstića, oni su naveli da im je motiv bio njegova uloga u Srebrenici. Krstić je dobio obeštećenje od zatvora u visini od 52.000 funti. Prvo je prebačen u drugi, pa u treći britanski zatvor, a kada mu očigledno ni tamo nisu mogli garantovati bezbjednost, prebačen je u zatvor u Poljskoj”, piše “Deutsche Welle”.

Autor teksta navodi da advokat Robinson iz svega toga izvodi zaključak da će se Krstićevo iskustvo “vjerovatno u slučaju predsjednika Karadžića ponoviti”. Prema Robinsonu, Karadžić je daleko više ozloglašen od Krstića, a u Velikoj Britaniji u međuvremenu ima još više muslimana u zatvoru. “Pod tim okolnostima je odluka da se predsjednik Karadžić pošalje u Veliku Britaniju jednaka smrtnoj kazni”, navodi se stav Karadžićevog advokata u tekstu koji je objavio dnevni list “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Čitaj još:   PLAŽE NA TURSKOM EGEJU I SREDOZEMLJU: Pune kupača i posjetilaca... (foto i video)

Prigovori Karadžića i njegovog advokata su odmah odbačeni. Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab je, prema izvještaju koji je objavio BBC, izjavio da Britanija može da bude ponosna na činjenicu da je učestvovala u pravnom procesuiranju “najtamnijeg poglavlja evropske historije od holokausta”, navodi se u tekstu objavljenom u današnjem izdanju frankfurtskog dnevnog lista FAZ.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more