IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA GORA- Kriza vlasti eskalirala zbog Srebrenice

Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i smijenila ministra pravosuđa zbog izjave da se genocid nije dogodio. Rad parlamenta je blokiran, a pitanje je i što će biti s vladom…

Za usvajanje rezolucije, što je zahtijevala oporba, glasalo je 55 zastupnika, 40 iz oporbe ali i 15 iz vlasti. Protiv je bilo 19 zastupnika iz vladajućeg Demokratskog fronta, a suzdržano njih sedam. Za rezoluciju su bile i vladajuća URA i Demokrate, nakon što je prihvaćen njihov amandman da se krivnja za zločine u ratovima devedesetih ne može pripisati nijednom narodu, već da je ona individualna.

„Vjerujem da smo poslali jasan signal da je Crna Gora centar demokracije u regiji“, poručio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, dok je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić rekao da dvotrećinska podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici jača vjeru u svjetliju budućnost i da takva Crna Gora ide sigurnim putem u Europsku uniju…

Negiranje genocida će se nastaviti?

Usvajanje rezolucije omogućila je vodeća oporbena Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Njezini zastupnici su se za tu priliku vratili u parlament, koji inače bojkotiraju. Zastupnik te stranke Andrija Nikolić rekao je da su tim potezom „sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom”.

Protiv rezolucije bili su zastupnici vladajućeg DF-a koji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid. Oni su tražili da se rezolucijom osude svi zločini na prostoru BIH i bivše Jugoslavije, kao i da se izbriše termin genocid, jer tvrde da se time pravi razlika među žrtvama, ali i neopravdano pripisuje krivnja za zločine samo srpskom narodu. Njihovi amandmani su odbijeni.

Iz Bošnjačke stranke poručili su da će usvajanje rezolucije, kao i nedavna presuda Ratku Mladiću, biti opomena onima koji javno negiraju genocid u Srebrenici, odnosno poruka da prihvate potvrđene činjenice.

I građanski aktivist Radović nada se da će se ovom rezolucijom staviti točka na pokušaje negiranja ili relativiziranja genocida: „S obzirom na atmosferu koja je karakterizirala Crnu Goru posljednjih mjeseci po pitanju (ne)prihvaćanja genocida u Srebrenici, čini se da je navedena zabrana negiranja bila nužna. Narativ pojedinih političara je bio i do sada apsolutno neprihvatljiv, tim prije što je Crna Gora prihvatila sve odluke međunarodnih sudova, te su i sami političari i predstavnici Vlade dužni njegovati iste vrijednosti i poštivati navedene odluke“, poručuje Radović.

Čitaj još:   Djevojka napadnuta u autobusu: Dodirivao me je, lupila sam mu šamar, on je nastavio, niko od putnika nije reagovao... (foto, video)

To što je za Rezoluciju glasala opozicija, ali i dio vlasti, pokazuje njezin značaj, smatra Radović: „Ovo je bio nužan korak za jedno društvo koje teži demokratskim i pravim vrijednostima, poštovanju međunarodnog humanitarnog prava, ali najvažnije od svega – poštovanju tisuća žrtava zbog kojih se ova rezolucija i usvaja”, kaže Radović.

Smijenjen i ministar zbog Srebrenice

Na istoj sjednici, Skupština je glasovima oporbe i četiri zastupnika vlasti iz koalicije „Crno na bijelo”, potpredsjednika vlade Dritana Abazovića (URA), smijenila ministra pravosuđa, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Njemu je „presudila“ upravo Srebrenica, odnosno njegova izjava od prije skoro tri mjeseca kada je u parlamentu, na pitanje zastupnika Andrije Nikolića iz DPS-a, poručio da ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid.

Smjenu je zatražio premijer Zdravko Krivokapić, a u obranu Leposavića je stao DF. Zbog smjene Leposavića, kulminirala je višemjesečna kriza vlade i vlasti, jer su iz DF-a poručili da kreću u bojkot parlamenta i traže novi dogovor o vlasti s Krivokapićem, Demokratima i URA-om. Kako je i DPS u bojkotu, parlament je sada blokiran, jer neće imati kvorum za odlučivanje.

„Dogodila se velika prevara glasača i napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i dijelova Vlade Crne Gore. Sada resetiramo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je sretan DPS“, poručio je kolegama iz vlasti zastupnik DF-a Slaven Radunović.

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević otišli su i korak dalje. Mandić je poručio da traže novu Vladu bez Krivokapića ili izvanredne izbore, i nazvao rezoluciju o Srebrenici „sramnom i izdajničkom“, dok se Knežević ispričao Srbiji i srpskom narodu, jer, kako je rekao, „nitko od građana koji su glasali za promjene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanovića nije mogao pomisliti da će dio parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan”.

Čitaj još:   "MUTNA, MLAKA I BUČNA BARA": "Zaklela sam se da više NEĆU LJETOVATI na Jadranu...

„Imamo s jedne strane DF kao najveću koaliciju u većini koja bojkotira parlament, a DPS već bojkotira parlament. Dakle, ništa se neće moći usvojiti u parlamentu i imamo potpunu blokadu. DF sada opet ucjenjuje, a neće podnijeti zahtjev za smjenu premijera Krivokapića u Skupštini, jer bi ga morali smijeniti s DPS, isto kao što je ostatak vladajuće većine smijenio Leposavića i usvojio Rezoluciju o Srebrenici s tom strankom“, objašnjava Matijašević za DW.

Iz DPS-a kažu da je pitanje postoji li u Crnoj Gori još uvijek vladajuća većina, te da je DPS spreman biti partner dijelu vlasti na europskoj platformi. DPS je nakon prošlogodišnjih izbora nudio podršku manjinskoj Vladi u kojoj ne bi bilo DF-a, ali je to odbijeno.

izvor: DW

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more