IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EUFORIČNO U CRNOJ GORI: Na premijersko mjesto puca DRITAN, nova većina i zaokret prema Beogradu i Moskvi? (foto)

Većina lidera parlamentarne većine u Crnoj Gori koji su počeli pregovore o prevazilaženju institucionalne i političke krize, zalaže se za potpisivanje novog koalicionog sporazuma kojim bi se definisali novi odnosi unutar većine, saznaje “Pobjeda”.

PODGORICA: Crna Gora, vijesti… utrak, 29.06.2021…11.14… EUFORIČNO U CRNOJ GORI: Na premijersko mjesto puca DRITAN, nova većina i zaokret prema Beogradu i Moskvi? (foto)

Drugi krug pregovora lidera parlamentarne većine bit će održan vjerovatno početkom naredne sedmice zbog puta lidera DF- a Andrije Mandića i Milana Kneževića u Moskvu.

Više izvora podgoričke “Pobjede” potvrdilo je da, ukoliko bude postignut dogovor, novi koalicioni sporazum bi definisao minimum stranačkih i programskih interesa, ali i precizirao snage u podjeli vlasti, kao i obaveze buduće Vlade.

– Sporazum ne bi poništio septembarski dokument, koji predviđa evropski i euroatlantski kurs, kao i moratorij na pitanje Kosova i državnih simbola, ali bi predvidio i poštivanje stranačkih programa– tvrde izvori “Pobjede”.

U septembarskom sporazumu na koji primjedbe imaju lideri DF- a, trojka Dritan Abazović, Aleksa Bečić i Zdravko Krivokapić obavezala se da neće pokretati pitanje povlačenja Kosova, pitanje državnih simbola i da će nastaviti evropski put i unaprijediti saradnju s NATO- om.

Čitaj još:   "SULTAN TAJIP" dolazi na Balkan sa brojnim privrednicima... (foto)

Novi koalicioni sporazum, prema tvrdnjama izvora “Pobjede”, sadržao bi klauzulu o obaveznom poboljšanju odnosa sa Srbijom i Rusijom, kao i neophodne korake koje treba učiniti u tom pravcu.

Rok za postizanje dogovora je 31. jula, do kada traje redovno zasjedanje parlamenta, jer bi, ako izostane dogovor, već nakon tog perioda trebalo da uslijede pregovori o formiranju prijelazne vlade, koja bi pripremila izbore.

Nakon prvog kruga pregovora, nije postignut nikakav pomak, a lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je njihov prijedlog nova vlada, koju bi činili predstavnici partija.

Premijersko mjesto, osim Krivokapića, prema saznanjima “Pobjede”, redom mjerkaju i Abazović i Andrija Mandić, ali u slučaju da se postigne saglasnost oko smjene Krivokapića, i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Demokrate su trenutno na stanovištu da rekonstrukcija Vlade sa političarima treba da bude uz saglasnost premijera…

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more