IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALKOHOL I VRUĆINE: Čime se ljeti rashlađivati, kako ispijanje pića utiče na tijela tokom visokih temperatura… (foto)

Kako ispijanje pića utiče na tijela tokom visokih temperatura…„Mi volimo pivo i pivo voli nas“

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… petak, 02.VII. 2021… 11.59… ALKOHOL I VRUĆINE: Čime se ljeti rashlađivati, kako ispijanje pića utiče na tijela tokom visokih temperatura…

Zvijezda upekla, nesnosna žega ne jenjava, a termometar u gradovima širom regije već danima pokazuje više od trideset stepeni C– i da u takvim uslovima „pakla na Zemlji“ valjalo bi tijelo okrijepiti i žeđ utoliti nekim hladnim napitkom, ali se postavlja pitanje kojim?

Čime se leti rashlađivati, a da nije alkohol?

Vodom– saglasne su ljekarka i nutricionistkinja.

Dobra hidratacija vodom podrazumjeva njeno unošenje u određenim vremenskim periodima.

„Nije dobra praksa unjeti odjednom pola litra i više jer naš organizam ne može da apsorbuje odjednom toliku količinu vode i to se ne treba da se iskorištava u svrhe hidratacije.

„Možemo da popijemo nekih 150 do 200 mililitara, to je čaša vode u datom momentu, a onda treba da prođe barem dvadesetak minuta da bismo ponovo posegnuli“, ističe nutricionistkinja.

Dodaje da ukoliko se odjednom unese velika količina vode, posebno kod starijih osoba, može da dođe do trovanja vodom, što nije tako čest slučaj.

Doktorka preporučuje da se tokom vrelih dana piju topli i mlaki napici, jer hladna pića „zatvaraju krvne sudove“.

„I najbolje je piti običnu vodu jer sve drugo što popijete zadržava se u organizma, nemate nadoknadu vode, pa kad uzmete i druge stvari, vi ste ponovo žedni.“

Ne preporučuje kiselu vodu, osim ako osoba nema nizak pritisak, jer može da stvori kiselost u organizmu.

Čitaj još:   Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio danas: Vlada najavila tužbu protiv Srbije za genocid... (foto i video)

Mnogi se u tim trenucima opredeljuju za neprikosnoveno flašicu vode, ali postoje i oni koji biraju „alkohola poplavu“ gdje „malo viski, malo koka kolu“, sminjuju „so i tekila“, „votka i džin“ ili pak omiljeno „boje zlatne piće to“– pivo.

Iako srce ište, mnoge muči nedoumica– koliko zapravo dobro po čovjekovo zdravlje da se po ljetnjoj vrelini rashlađuje alkoholnim pićem?

Ono što je čašica žestokog pića, čaša za vino ili konzerva za pivo, je i granica koju nikada ne treba prelaziti, bilo da je leto ili zima– jednostavnije 25 grama alkohola“, govori za BBC nutricioniskinja Jagoda Jorga.

Međutim, doktorka opšte prakse Vesna Marić smatra da osobe sa niskim pritiskom treba da budu još obazrivije ukoliko konzumiraju alkohol po toplom vremenu.

„Alkohol podstiče da se tečnost izbaci kroz mokraću, znoj i onda može da dođe do kolapsa usled pada pritiska zbog širenja krvnih sudova i manjka vode“, kaže Marić za BBC

Riječi stručnjaka

Nutricionistkinja Jorga smatra da umjereno konzumiranje alkohola ne može „posebno da škodi“ na vrućini.

„Alkohol dovodi do širenja krvnih sudova, zato se mi osjećamo toplo kad popijemo– u suštini odajemo toplotu i pospešuje njeno odavanje“, dodaje.

Konzumiranje alkohola i kupanje je još jedan problem koji se javlja tokom ljetnjih meseci, a može biti pogubno po čovjeka.

Tako se u samo jednoj nedelji leta 2010. godine u Rusiji utopilo oko 230 ljudi kupajući se.

To se uglavnom dešavalo na rijekama i jezerima oko Moskve gdje su grupe izletnika, pošto navrnu flašu votke, direktno uskakali u vodu.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ministar HUSEIN Memić posjetio glavnog muftiju Dudića... (foto)

Jagoda Jorga je izričito protiv kombinacije alkohola i kupanja i smatra da te „dvije stari treba potpuno odvojiti“.

„Ako pričamo o unosu alkohola, to treba da bude u momentu kad smo završili plivanje i ostale stvari i kad smo seli da se družimo i relaksiramo.

„Nikako alkohol, pa idem u vodu, ni u kojoj količini nije preporučljivo“, poručuje nutricionistkinja.

izvor BBC News

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more