IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dan Republike u Turskoj: Erdogan predvodio delegaciju u posjeti Anitkabiru, slavi se 98. rođendan… (foto, video)

Turska danas obilježava nacionalni praznik 29. oktobar Dan Republike, koji se obilježava u znak sjećanja na davanje imena naciji i proglašenje države republikom…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 29.10.2021…12: 06… Dan Republike u Turskoj: Erdogan predvodio delegaciju u posjeti Anitkabiru, slavi se 98. rođendan… (foto, video)

– Gospodo, proglašavamo Republiku, riječi su osnivača Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka.

Turski oficir, osnivač Republike Turske i njen prvi predsjednik, Gazi Mustafa Kemal Ataturk je izgovorio riječi 28. oktobra 1923. godine, a sljedećeg jutra je i uradio ono što je najavio. Proglasio je Tursku republikom…

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predvodio je državni vrh na svečanoj ceremoniji koja je povodom 29. oktobra, nacionalnog praznika Dana Republike, održana u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska danas obilježava nacionalni praznik 29. oktobar, u znak sjećanja na davanje imena naciji i proglašenje države republikom. Tim povodom je širom zemlje i u diplomatskim predstavništvima organiziran niz prigodnih manifestacija.

Prva ceremonija održana je u kompleksu Anitkabir u Ankari, a pored Erdogana, učestvovali su i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop, turski potpredsjednik Fuat Oktay, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalne partije (MHP) Devlet Bahceli, čelnica Partije IYI Meral Aksener te brojni politički, vojni i drugi zvaničnici i gosti.

Čitaj još:   VELIKI GRADSKI DERBI Fenerbahče remizirao protiv Bešiktaša...

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turske te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka u kojoj je naveo kako Turska odaje počast osnivaču Republike Ataturku na 98. godišnjicu njenog osnivanja.

“Danonoćno radimo na tome da ojačamo našu Republiku koju su nam naši šehidi povjerili po cijenu života, da povećamo njen ugled i učinimo je jednom od 10 najmoćnijih ekonomija svijeta…

U vrijeme kada cijelo čovječanstvo bori ozbiljnim krizama zbog epidemije koronavirusa, Turska nastavlja svoj razvojni put uspjesima u izvozu, zapošljavanju, proizvodnji i ulaganjima. Kao pripadnici herojske nacije, čija je slavna povijest puna pobjeda, odlučni smo u namjeri da naša Republika ostvari ciljeve zacrtane za 2023”, stoji u poruci Erdogana.

Nakon pada Osmanskog carstva i mnogih ratova koje je tada već izmorena Turska vodila sa tadašnjim svjetskim silama, zahvaljujući vodstvu Ataturka, uspjela je da se izbori sa svima, i da odnese pobjedu.

Poslije proglašenja Turske republikom, utemeljena je moderna i građanska turska država.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na taj dan, proglašenja Republike Turske iz 1923. godine.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Ataturka.

Godišnjica osnivanja Republike bit će obilježena i svečanim prijemima, ali su sve manifestacije su prilagođene mjerama borbe protiv pandemije COVID-19.

Čitaj još:   CRNA LISTA SMRTI VELJE NEVOLJE: Nepobitni dokazi za 10 likvidacija "POČISTIO" JE LJUDE... (foto)

U Kapadokiji su poletjeli i baloni na kojima su istaknute fotografije Ataturka i zastava Republike Turske.

Dan Republike obilježava se i u ambasadama Turske širom svijeta.

Nakon ceremonije, Anıtkabir je otvoren za posjetu građana…

izvor iBalkan.net / agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more