IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPET SKANDALI U „ĆIRILICI“: Historičar otkrio neugodni susret s Escobarom, spominjao i Dodika, Komšića… (foto, video)

U emisiji „Ćirilica“ koja je završila sinoć nešto prije ponoći, tema je bila „Nova kaznena politika protiv Srba“, a između ostalih, na tu temu govorio je historičar…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 09.11.2021… 07: 45… OPET SKANDALI U „ĆIRILICI“: Historičar otkrio neugodni susret s Escobarom, spominjao i Dodika, Komšića… (foto, video)

Srđa Trifković je nadugo i naširoko lamentirao na istu temu, a zanimljivo je kako je u cijeloj priči fokusa stavio člana Predsjedništva Milorada Dodika, za kojeg je kazao kako ne smije ustuknuti pred Escobarom i prijetnjama sankcijama, te kako je sada pravo vrijeme da Dodik završi započeto, jer iza sebe konačno ima i podršku službenog Zagreba.

Komentarišući dolazak zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara u Bosnu i Hercegovinu, Trifković se prisjetio susreta sa njim u junu 2008. godine, koji je ocijenio kao veoma neprijatan.

-Tada sam bio na čelu Fondacije Lorda Byrona za balkanske studije i prisustvovao sam okruglom stolu u Rimu, a Escobar je tada bio politički sekretar ambasade SAD- a u Rimu.

Već na samom početku, Escobar je napustio skup, jer mu se nije dopalo što je dr Fabio Lefanto u svom uvodnom obraćanju afirmativno govorio o Srbima i Srbiji i upozorio da zapadne sile moraju u obzir da uzmu i srpske interese da bi se etabliralo iole stabilno rešenje na Balkanu.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: PUCNJAVA NA AUTOBUSKOJ STANICI : Projektili letjeli na sve strane (FOTO+VIDEO)

To pokazuje da imamo posla sa čovekom koji je bahat, nepristojan i ima određene predrasude prema našem narodu koje su deo institucionalne kulture State Departmenta, u kome od devedesetih godina postoji apriorni srbofobični duh institucije koji se prenosi sa kolena na koleno, rekao je Trifković.

Problem kojim se Escobar danas suočava je to što „srpska stvar“ objektivno gledano stoji bolje u ma kom trenutku od bombardovanja 1999. godine i što se američka geostrategija sve više orjentiše ka indo– pacifičkom regionu, jer sasvim pravilno sagledavaju Kinu kao svog ključnog globalnog takmaca, a Evropljani su sve manje skloni nego ranije da bez pogovora i roptanja slede američki diktat, kazao je Trifković i naglasio da Escobar „prijeti praznom puškom“, jer, prema njegovim riječima, neće biti ni sankcija ni bombardovanja.

Srđa Trifković još je nadugo i naširoko lamentirao na istu temu, a zanimljivo je kako je u cijeloj priči fokusa stavio na predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Milorada Dodika, za kojeg je kazao kako ne smije ustuknuti pred Escobarom i prijetnjama sankcijama, te kako je sada pravo vrijeme da Dodik završi započeto, jer iza sebe konačno ima i podršku službenog Zagreba.

Trifković je također kazao kako je posjeta Banjoj Luci premijera Mađarske Viktora Orbana „vjetar u leđa“ Dodiku, objašnjavajući to otvorenoj podršci od strane jedne zemlje članice NATO saveza i članice Europske unije.

Čitaj još:   TREBA VAM Pomoć, kako da se riješite straha od letenja...

Uz neizostavno omalovažavanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Trifković je poslužio floskulama Dragana Čovića, spominjući čuvenu legitimnost i legalitet, na koji se predsjednik HDZ-a BiH već mjesecima poziva.

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more