IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RASTE NAPETOST U NJEMAČKOJ: Zabrana emitovanja PUTINOVOG RT- a, MOSKVA prijeti odmazdom… (foto, video)

Njemački Ured za radiodifuziju zabranio je danas emitiranje njemačke verzije ruskog medija RT- a na području Njemačke, na što su ruske vlasti zaprijetile odmazdom.

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 02.02.2022… 18: 52… RASTE NAPETOST U NJEMAČKOJ: Zabrana emitovanja PUTINOVOG RT- a, MOSKVA prijeti odmazdom… (foto, video)

  • Ne postoji dozvola za emitiranje ovog programa u Njemačkoj niti je zahtjev za emitiranje ikada podnesen – stoji u priopćenju povjerenstva za kontrolu i izdavanje dozvola za javno emitiranje radio i TV programa u Njemačkoj.

RT (bivši Russia Today) u Njemačkoj se do sada emitirao preko nekoliko kanala, između ostalog i preko interneta i satelita. RT se pozivao na licencu za emitiranje u Europi koju su ovom programu izdale vlasti u Srbiji. Njemački Ured za radiodifuziju došao je do zaključka da RT ne posjeduje dozvolu koja bi opravdala emitiranje na području Europske unije.

U međuvremenu je RT program na njemačkom uklonjen s YouTube kanala, kao i iz programa satelita Eutelsat.

NEMAMO DRUGOG IZBORA, NEGO PODUZETI RECIPROČNE MJERE

Rusija je u više navrata upozoravala njemačke vlasti da smatra “neprihvatljivim” bilo kakav “politički motiviran pritisak” na moskovsku televiziju, piše RT.

  • Odluka njemačkog medijskog regulatora jasno pokazuje kako se ne drži do zabrinutosti koje izražava Rusija – priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da nema drugog izbora nego poduzeti “recipročne mjere” protiv njemačkih medija u Rusiji, kao i internet platformi koje su izbrisale račune RT DE “iz proizvoljnih i neutemeljenih razloga”.
Čitaj još:   NOVA FRONTALNA PALJBA IZ MOSKVE: Napad na Mila Đukanovića, jer uskraćuje podršku SPC- u... (foto i video)

Iz ministarstva za sada nisu precizirali koje tačno mjere namjeravaju poduzeti.

NISU NEOVISNI NI NEPRISTRANI

Neki od uvjeta za izdavanje dozvole za emitiranje u Njemačkoj su i nepristranost te neovisnost od državnih institucija ili političkih stranaka. Međutim, promatrači smatraju da se Russia Today, tj. RT, nalazi pod direktnim utjecajem ruskog državnog vodstva koje ovaj kanal koristi u propagandne svrhe

Russia Today u prošlosti je širila neprovjerene priče, poput onih o napadima migranata na njemačko stanovništvo, kako bi se ciljano naštetilo bivšoj kancelarki Angeli Merkel, koja se zalagala za liberalnu politiku prema izbjeglicama.

NASTAVIT ĆEMO S EMITIRANJEM

Direktorica ruske televizijske postaje RT Margarita Simonian obećala je danas da će RT nastaviti emitirati na njemačkom unatoč zabrani njemačkog regulatora, u kontekstu visokih napetosti između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Njemačka odluka “ne znači ništa”, komentirala je Simonian na Twitteru, dodajući da njezin kanal, poznat po promicanju stajališta Kremlja u inozemstvu, “neće prestati emitirati u toj zemlji”.

Simonian je također ocijenila da je ta mjera kao da ruski regulator zabrani Deutsche Welleu da emitira na vlastitoj internetskoj stranici, što bi “moglo vrijediti pokušati” s obzirom na to da su ruske vlasti zaprijetile Berlinu odmazdom u slučaju zabrane.

Čitaj još:   AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Na Balkanu poplave i oluje, temperature daleko više nego inače... (foto)

Osnovan 2005. pod imenom Russia Today, kanal RT, koji financira ruska država, emitira na više jezika, među kojima su engleski, francuski, španjolski, njemački i arapski. Smatra ga se propagandnim instrumentom Kremlja i izazvao je kontroverze u više zemalja.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more