IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Za spašavanje Krivokapića VASKRSLI Episkopski savjet…

Što je motiv mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju Mićoviću da se saopštenjem indirektno suprotstavi vrhu Beogradske patrijaršije i suštinski vaskrsne Episkopski savjet, koji je ukinut zbog autonomaških pretenzija dijela sveštenika MCP? Ključni razlog je lako otkriti i riječ je političko-interesnoj pozadini: podržati odlazećeg premijera Krivokapića 

Četiri episkopa Crkve Srbije sa jurisdikcijom u Crnoj Gori svojim zajedničkim saopštenjem, u kojem su podržali odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića i usprotivili se konceptu manjinske vlade, suštinski su, makar jednokratno i u cilju ostvarivanja interesa, ,,revitalizovali“ Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je ukinut odlukom Sabora iz maja prošle godine.

Odlukom Sabora Crkve Srbije o ukidanju Episkopskog savjeta izvršena je jaka centralizacija nove uprave, a Mitropolija crnogorsko-primorska, druga po rangu, svedena je na nivo episkopije.

PONIŽENJE MCP

Tu nije bio kraj poniženjima Mitropolije: prvobitna odluka Sabora je bila da se ukidaju svi episkopski savjeti koji postoje još u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali je javnost tek naknadno saznala da su, za razliku od Crne Gore koju Crkva Srbije nakon promjene vlasti očigledno smatra dijelom Srbije, ostali savjeti u te dvije države koji su nastavili normalno funkcionisanje.

Iako se Crkva Srbije više puta nakon izbora zaklinjala da se neće miješati u politiku, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović, episkop mileševski Atanasije Rakita, episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović su svojim saopštenjem odabrali stranu u sukobu unutar vlasti poručujući da „pobjedu sa prethodnih izbora treba sačuvati“ i „ispoštovati narodnu volju“, direktno se miješajući u politička previranja koja će rezultirati padom Krivokapićeve vlade.

– Nije nam namjera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari, pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora, naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom pravoslavnom crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vjera u našoj državi – istakli su oni.

Čitaj još:   CRNA GORA i svjetska REALPOLITIKA: SA PIONIMA SE NE IGRA ŠAH

Odluke Sabora Crkve Srbije su po Ustavu te vjerske organizacije obavezujuće za sve episkope i episkopije u sastavu Crkve Srbije, pa je zajedničkim saopštenjem suštinski – revitalizovan Episkopski savjet.

Imali su, očigledno, interes, ali i prećutnu saglasnost za takav potez.

MOTIV

Što je motiv mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju Mićoviću da se saopštenjem indirektno suprotstavi vrhu Beogradske patrijaršije i suštinski vaskrsne Episkopski savjet, koji je ukinut zbog autonomaških pretenzija dijela sveštenika MCP?

Ključni razlog je lako otkriti i riječ je političko-interesnoj pozadini: podržati odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića koji je, izuzimajući temeljni ugovor koji nije potpisao, vjerno služio agendi Crkve Srbije, pomažući finansijski i logistički njegovo ustoličenje na Cetinju, otimajući Cetinjski manastir od Prijestonice i davajući dozvole za izgradnju još dva hrama u Crnoj Gori

Stav da bi trebalo formirati eventualno novu vladu u okviru iste parlamentarne većine je zaštita nasljeđa prethodne vlade: bespogovorno služenje interesima crkve tuđe države.

To najbolje zna Joanikije koji je, da bi bio izabran a potom i ustoličen, morao javno da kaže da je MCP ,,samo jedna od 39 episkopija Crkve Srbije“ i odrekne se titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

SAVJET

Kako je Pobjeda ranije objavljivala u seriji tekstova, Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojim je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle, što nije ratno vrijeme niti su tada bile bilo kakve vanredne okolnosti.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC da se ukidanjem episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije ali i patrijarh Pavle.

Čitaj još:   BANJA LUKA: "Merhaba askeri, kupio sam turski rječnik, sad mi treba i albanski..."

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona, Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine.

Po toj odluci Sabora iz 2006. godine, Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i djelovi eparhija Mileševske i Zahumsko- hercegovačke. Prema odluci Sabora, Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorsko- primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke.

Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula a koja je novom odlukom Sabora sada ukinuta.

izvor: vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more