IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD: Dan ispred Predsjedništva, raspituju se kako da pomognu ljudima u šatorima… (foto, video)

Ekološki aktivisti koji su sinoć nakon protesta noć proveli u šatorima u Pionirskom parku u Beogradu i u podnevnim časovima nastavili su sa protestnim kampovanjem.

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak, 11.02.2022…12: 32… BEOGRAD: Dan ispred Predsjedništva, raspituju se kako da pomognu ljudima u šatorima… (foto, video)

Više građana ostalo je i nakon jutarnjeg doručka na svojim pozicijama ispred ulaza u zgradu u kojoj je sjedište predsjednika Srbije, a da se i na improvizovanom kampovalištu, gdje je postavljeno više od deset manjih i jedan veliki šator.

Na nekoliko mjesta istaknuti su različiti transparenti sa porukama „Rio Tinto, marš sa Drine“, „Ne damo Jadar“, „Rio Tinto gubi se hitno“, „Stop otimanju nasipa“, „Marš sa Kolubare“.

Okupljenim aktivistima prilazili su uglavnom stariji sugrađani, najpre da bi ih pitali da li im je nešto potrebno, ali i oni koji nisu upućeni u aktuelne događaje. Među građanima koji su prilazili, bilo je i onih koji su samo posmatrali.

Među građanima koji su se raspitivali o protestima, bilo je i stranih turista koji su u razgovoru istakli da su upoznati sa aktuelnim dešavanjima u Srbiji kada je u pitanju kompanija „Rio Tinto“.

Aktivisti, kojih je u podnevnim časovima bilo oko tridesetak, iako su noć proveli u vrećama za spavanje i šatorima, vidno su raspoloženi.

Među građanima koji su na ovaj način odlučili da održe protest, nije bilo moguće videti Savu Manojlovića, jednog od glavnih organizatora ovog skupa.

Ljiljana Bralović, jedna od aktivistkinja iz Pranjana, u neobaveznom razgovoru sa građanima napomenula je da je za večeras, a i svako naredno veče, u 19 h organizovan i prateći program.

Čitaj još:   OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA AUTOPUTU: Prevrnula se "skanija", šleper pazarskih tablica, kilometarske kolone ... (foto)

Ona je, na pitanje građanke da li im je nešto potrebno, navela da „za sada svega imaju“, te je pozvala da se putem društvenih mreža što više građana pozove na večerašnje, ali i sve naredne aktivnosti.

„Ostajemo da kampujemo“, poručio je Kokanović.

On je takođe istakao da u narednim danima očekuje više ljudi da im se priključi.

„S obzirom da je vikend očekujemo više ljudi“, poručuje Kokanović.

Kako je Savo Manojlović ispred „Kreni- promeni“ ranije napisao, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nisu videli.

„Komšo, još te nema. Već brinem… pored tradicionalno loših komšijskih odnosa u duhu našeg naroda je da pomažemo komšiji u nevolji. Ako je nešto krenulo po zlu, tu je tvoj prvi komšija… ako je pukla guma ne znaš da je zameniš, samo javi…“, napisao je Manojlović ranije na Tviteru.

Na pitanje novinarke N1 do kada planiraju da ostanu Zlatko Kokanović, jedan od aktivista je rekao da ostaju do ispunjenja zahtjeva ili „do raspuštanja vlade“.

Ako se Vlada raspusti, a ne ispune se naši zahtevi, mi se razilazimo. Hoćemo da im pokažemo i dokažemo da možemo da izdržimo i sedam dana pod vedrim nebom u Beogradu. Ako bude potrebe, možemo kampovati mjesecima i godinama“, rekao je Kokanović.

Među aktivistima koji su noć u šatorima proveli bilo je i građana iz Jagodine. Kako navodi jedan od aktivista, u Jagodini je izdata dozvola od strane Ministarstva rudarstva i energetike i formirano je istražno polje koje zahvata 22 sela površine oko 100 kilometara kvadratnih na teritoriji ove opštine. Za sada još nije izvršena ni jedna istražna bušotina, naglasio je aktivista iz Jagodine.

Čitaj još:   IGRA VATROM: Vučićeva vlada ''SRPSKOG SVETA''

Prisustvo policije nije vidljivo, osim na ulazu na parking ispred Predsjedništva.

Podsjećamo da su protesti četvrtkom u 19 počeli su prije tri sedmice zahtjevom za moratorijum od 20 godina na iskopavanje i eksploataciju litijuma i bora, ali je nakon konsultacija sa mještanima ugroženih područja, kako je rekao sinoć Manojlovićodlučeno da se traži trajna zabrana.

izvor Danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more