IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJAVA UŽASA: Što će se dogoditi ako eksplodira najveća europska nuklearka? (foto, video)

Buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižja, najveće nuklearke u Europi…

ZAPORIŽJE: Svijet, Crna Hronika , vijesti, petak, 04. 03. 2022… 10: 42… NAJAVA UŽASA: Što će se dogoditi ako eksplodira najveća europska nuklearka? (foto, video)

Ukrajinske vlasti objavile su kako su ruske snage granatirale nuklearku te da su s time nastavile i kad je izbila vatra. 

“Ruska vojska napada nuklearnu elektranu Zaporižja sa svih strana, najveću nuklearku Europe. Već je izbio požar. Ako eksplodira, bit će 10 puta gore od černobilske katastrofe. Rusi moraju ODMAH prestati s napadom, dopustiti vatrogascima da ugase požar i osigurati im sigurnu zonu”, napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

U 5:20 po našem vremenu požar je ugašen, napad na elektranu je prestao, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je priopćila kako na području nuklearke nije zabilježena povišena razina radijacije.

Mada je situacija sada pod kontrolom, mnogi su se zapitali kakve bi bile posljedice u slučaju eksplozije reaktora u Zaporižji, najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, odnosno što bi to značilo za građane Europe i za okoliš. 

Nuklearna elektrana Zaporižja, građena između 1984. i 1995. godine, najveća je nuklearna elektrana u Europi i deveta po veličini u svijetu. Ima šest reaktora, od kojih svaki proizvodi 950 MW te ukupnu snagu od 5700 MW – što je dovoljno energije za otprilike četiri milijuna kućanstava.

Čitaj još:   SNIMAK UŽASA U GRČKOJ: URAGAN, NOSIO SVE PRED SOBOM: Sedam osoba poginulo, povređeno više od stotinu ljudi... (video)

Zaporižja obično proizvodi jednu petinu ukrajinske električne energije i gotovo polovicu energije proizvedene u nuklearnim postrojenjima u zemlji. Smještena je na jugoistoku Ukrajine u Enerhodaru. Od sporne regije Donbas udaljena je 200 km, a od Kijeva 550 km.

Što se jutros dogodilo?

O napadu na Zaporižju prvo je izvijestio jedan njen zaposlenik koji je na Telegramu objavio da su ruske snage gađale postrojenje i da postoji “stvarna nuklearna opasnost”, piše The Guardian.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova uskoro je potvrdio izvješća o napadu i pozvao na hitan prekid vatre kako bi vatrogasne službe mogle doći na to područje i obuzdati požar. Nešto kasnije je ukrajinska državna služba za hitne situacije izvijestila da je zračenje u elektrani “u granicama normale” te da je požar izbio u zgradi za obuku koja se nalazi pored elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je također izvijestila da nema promjena u razinama radijacije i da požar nije utjecao na osnovnu opremu postrojenja. 

Postoji li opasnost od zračenja?

Ukrajinske vlasti su jutros priopćile da je postrojenje osigurano i da je “sada zajamčena nuklearna sigurnost”. SAD je također objavio kako ne bilježi nikakve naznake povišene razine radijacije u elektrani. Američka ministrica energetike Jennifer Granholm rekla je da su reaktori “zaštićeni robusnim zaštitnim strukturama i da se sada gase putem sigurnih procedura”.

Čitaj još:   IVAN Vujović: DF je proputinovska i antievropska struktura...

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more