IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Batrićević: NOŽ, ŽICA, FOTELJICA?

Siguran sam da Bošnjaci znaju da ih od četničke ideologije na kojoj počiva politika SNP- a neće moći odbraniti nijedna ministarska i direktorska fotelja njihovih političkih predstavnika, ne- ako intronizacijom u tu fotelju bude rukovodio SNP!

Možete li zamisliti savremenu Evropu bez stava o Holokaustu? Zapitanost nad tim sama po sebi je nedopustiva- budući da je današnja Evropa podignuta na pepelu iz logora smrti. Adorno je to nihilistički opisao kao “oštećeni život” tvrdeći da postAušvic generacije ne mogu normalno funkcionisati jer bi svaka njihova radnja – bilo da idu na stadion bilo da imaju seks- morale ośećati nelagodu.

Prevedeno u političku praksu: u Evropi je odnos prema Holokaustu datost o kojoj se ne raspravlja! Ko ga negira – tome nema puta u vlast. Jer ko bi ga relativizovao ili negirao – taj bi ga vjerovatno i ponovio.

Nešto programski slično ideologiji “mehanizovanog misticizma” koja je sprovodila industrijsko ubijanje, u znatno manjim razmjerama ali jednako svirepim metodama, izvršilo je pola vijeka kasnije genocid u Srebrenici – spisak, racija, koncentracija, uništenje.

Opredjeljujući se za nezavisnost 2006. godine te za euroatlantske integracije, Crna Gora je zbog svoje multinacionalne strukture koja je čini malom Jugoslavijom morala zauzeti stav prema svim zločinima u bivšoj državi, onako kako je to uradila Evropa poslije Šoe. Tako je odnos prema Srebrenici postao ne samo civilizacijska već i važna politička odrednica.

Onda se desio 30. avgust 2020. i nacionalna katastrofa zvana Dritan Abazović aka URA. Počelo je doba opštih relativizacija i nagrizanja vrijednosti koje su državi omogućavale opstanak. 

Zahvaljujući upravo Dritanu Abazoviću na vlast su došli zadrigli negatori genocida u Srebrenici i baštinici lika i djela Ratka Mladića. Dritan je muljao, lažinjao, vrzmao, graktao i granao onako kako najbolje umije – da ga ne zanima istorija i da pripada generaciji koja sanja bolju budućnost, nijednom ne osudivši svoje partnere zbog nacoških stavova o Srebrenici.

Čitaj još:   CRNA GORA: BOŠNJAČKA STRANKA POSTAVILA USLOV ZA ULAZAK U KOALICIJU...

Danas, kad je Crna Gora pred formiranjem nove Frankenštajn Vlade, ponovo radi isto. Ovoga puta je umjesto ravnogorskoga Demokratskog fronta kao partnera za evropeizaciju Crne Gore krenuo oploditi jajčanu ćeliju toga saveza– Socijalističku narodnu partiju. 

Predvođena karate kidom Vladimirom Jokovićem koji se proslavio šovinističkim stavovima o crnogorskoj naciji, SNP se zahvaljujući Dritanovu zalaganju pozicionirao kao ključni faktor koji će imati najviše kontrole u novoj Vladi u kojoj je za razliku od prethodne, apostolske, predviđeno participiranje manjinskih partija.

Po svemu sudeći, iako je Dritan mahao fasciklom (voli čovjek da maše kao Dara sa Smokovca) i tvrdio da je SNP potpisao dokument u kojem se osuđuje genocid u Srebrenici, iz te partije nijesu potvrdili da su to uradili niti je Dritan dao na uvid pomenuti dokument. 

I taman kad smo pomislili da je to to– vrhunac šibicarstva u visokoj politici Crne Gore đe doktor politikologije brzim potezima ruke zavarava masu na ulici, još veću pometnju izazvala je izjava portparola Bošnjačke stranke Omeragića koji je sporenja zbog odnosa prema Srebrenici prokomentarisao ovako: „genocid u Srebrenici za Bošnjake je uvijek bolna tema, ipak, u ovom trenutku je najvažnije da Crna Gora nastavi svoj evropski put.“…

Gospodine Omeragiću, uz dužno poštovanje prema Vašem dosadašnjem radu, ova izjava kao da je iz Dritanove glave. Upravo on je trendseter nakaradne taktike pretrčavanja preko bolnih tema u korist blagostanja u futuru.

Ne može Crna Gora u aktuelnim okolnostima nastaviti evropski put ukoliko joj vlast tvore partije koje negiraju druge nacije, genocide i koje ne osuđuju rusku agresiju u Ukrajini. A SNP sve to radi. I ne odustaje od svojih principa koje je ustanovio Slobodan Milošević. Možda će mlađim generacijama zasićenim konstantnim pričama o istoriji djelovati čudno, ali nema budućnosti bez svijesti o prošlome.

Jer se bez pamćenja gube etičke norme – sve je dozvoljeno u svakodnevnici. Ako Dritana nije stalo što je do sad izgubio obraz više puta no što je izgovorio riječ „relaksirano“, nemojte dozvoliti da stranka koja je jedan od stubova obnovljene i građanske Crne Gore uđe u slijepo kolo za miniranje njenih temelja.

Čitaj još:   CRNA GORA: BOŠNJACI RAZOTKRIVAJU KRIVOKAPIĆA I DRITANA... Očekuju podršku političkih partija u parlamentu...

Izjava predśednika Bošnjačke stranke da ne možemo dozvoliti da se Crna Gora na evropskom putu spotiče preko Srebrenice i Ukrajine bila bi skandalozna i da ju je izrekao ko od funkcionera DF- a ili pak sâm noćni vučić Abazović! 

Siguran sam da Bošnjaci znaju da ih od četničke ideologije na kojoj počiva politika SNP-a neće moći odbraniti nijedna ministarska i direktorska fotelja njihovih političkih predstavnika, ne – ako intronizacijom u tu fotelju bude rukovodio SNP!

izvor: antenaM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more