IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BEOGRAD- AIDA Ćorović pred Prekršajnim sudom, gađala jajima MURAL ratnog zločinca Mladića: NE OSJEĆAM SE KRIVOM… (foto, video)

U Prekršajnom sudu u Beogradu 22. marta održano je ročište protiv aktivistkinje Aide Ćorović, koja je pred sud pozvana zbog optužbi za kršenje javnog reda i mira.

Ćorović je u novembru 2021. godine gađala jajima mural Ratku Mladiću, osuđeniku za ratne zločine. Mladićev mural u centru Beograda stoji od jula 2021. godine.

AIDA Ćorović je u novembru 2021. godine gađala jajima mural Ratku Mladiću, osuđeniku za ratne zločine. Mladićev mural u centru Beograda stoji od jula 2021. godine.

Ćorović je pred početak ročišta novinarima rekla da se ne oseća krivom i da se u obrazloženju poziva na sud navodi da je “gađala zgradu i psovala policajce”.

“Ja sam zajedno sa Jelenom (aktivistkinjom Jelenom Jaćimović) napravila jedan simbolički gest vezano za osuđenog ratnog zločinca i država treba da sudi onima koji to rade (crtaju murale), a ne meni koja ukazujem na takav problem u ovoj zemlji”, rekla je Ćorović za televiziju N1.

Ćorović je naglasila i da neće platiti kaznu, ukoliko bude osuđena.
Debeo sloj bezbojnog laka koji “štiti” mural omogućava da se brzo očisti farba bačena na njega, 12. novembar 2021.

Čitaj još:   DADA UBIJENA NOVINARKA: Raskrinkala policijsku zavjeru devedesetih u Sandžaku?

Šta se dogodilo u novembru?

Aida Ćorović je 9. novembra 2021, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u znak protesta bacila nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću, zbog čega je privedena.

Prethodno je policija zabranila akciju uklanjanja murala koju su najavili nevladini aktivisti, uz obrazloženje da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa).

Aida Ćorović je nakon protesta nevladinih organizacija i građana iste večeri puštena na slobodu.
To je čovek koji je osuđen za ratni zločin, njegov zločin je dokazan: Aida Ćorović

Mural sa likom Ratka Mladića u centru Beograda osvanuo je tokom leta 2021, mesec dana nakon što je Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini.

I pored rešenja komunalnih službi, i dalje nije uklonjen.

Svi pokušaji da bude prekrečen ili oštećen su propali jer ga neidentifikovani muškarci u roku od nekoliko sati vraćaju u prvobitno stanje.

izvor agencije

Čitaj još:   SAUDIJSCI ODBILI, ANKARU: Neće da izruče osumnjičene za ubistvo Kašogija...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more