IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO ŠTA SE DOGAĐA SA SRPSKIM DOBROVOLJCIMA U UKRAJINI: Ostalo ih je tek desetak, poznati i razlozi njihovog povlačenja… (foto, video)

Mnogi srpski dobrovoljci su do dolaska u Donjeck i Lugansk u svojim zemljama uglavnom bili anonimusi, osim Radomira Počuče koji je prije ratovanja u Lugansku bio glasnogovornik Antiterorističke jedinice MUP- a Srbije i novinar TV Pinka, i Bratislava Živkovića, vođe Četničkog pokreta u Srbiji…

LUGANSKI: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 28. 03. 2022… 00 38… EVO ŠTA SE DOGAĐA SA SRPSKIM DOBROVOLJCIMA U UKRAJINI: Ostalo ih je tek desetak, poznati i razlozi njihovog povlačenja… (foto, video)

Srpski dobrovoljci u UkrajiniSnajperista u UkrajiniZastave Srbije, Rusije i ruske mornarice

Nema pouzdanih podataka koliko Srba ratuje protiv Ukrajine na strani separatističkih država Donjecke i Luganske Narodne Republike, ali se njihov broj sada jako prorijedio.

Deseterostruko odlikovani major Narodne Republike Donjeck, 48-godišnji snajperist Dejan Berić Deki iz vojvođanskog mjesta Putinci (mjesto ima oko 3.000 stanovnika) u općini Ruma, novinaru srpskog desničarskog portala je nekidan izjavio da ih nema više od deset, iako neki mediji špekuliraju da ih trenutno ima i pet puta više, piše Slobodna Dalmacija

Deki se javio iz predgrađa Kijeva, a nakon toga i iz bolnice (dobio je jaku upalu pluća) govoreći da ruske snage u Ukrajini napreduju puno brže nego što je on očekivao i da bi sve moglo biti gotovo za dva mjeseca.

Sankcije bi Rusiji mogle trajati tri godine nakon toga, ali Rusija ima ogromne zalihe u zlatu i dijamantima, nafti i plinu. Izdržat će. Patit će samo oni koji kupuju Armani i Versace, ali takvi nam ili ne trebaju ili su već pobjegli iz Rusije. Rusija sve što je potrebno za osnovni život proizvodi sama. To je kao kod nas u Vojvodini, kad imaš novaca kupiš salamu, a kad nemaš jedeš domaći pršut ili šunku“, kao pravi ekonomski ekspert priča ovaj bivši vlasnik firme za PVC stolariju.

Čitaj još:   HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: PUTNIK Izbačen iz aviona, umjesto maske nosio tange na licu... (foto, video)

Njegovi sumještani govore da je otišao ratovati u Donbas 2014. zbog nagomilanih dugova, dok on, ispravljajući navode Radija Slobodna Europa, kaže da su njega izvarali i ostali mu dužni.

U Mariupolju su živi mrtvaci

Berić koristi srpsku terminologiju, pa tvrdi kako ruska vojska oslobađa ukrajinske gradove od ukrajinskih nacista, baš kao što su Srbi u Domovinskom ratu govorili da oslobađaju gradove po Hrvatskoj od ustaša. Posebno se okomio na Azov za kojeg kaže da ga finansira ukrajinski tajkun Rinat Ahmedov, najbogatiji Ukrajinac i vlasnik fudbalskog kluba Shakhtar Donetsk.

“Oni su mu sada okruženi u Mariupolju, u toj ukrajinskog grobnici. Oni su živi mrtvaci koje dok su živi, Ahmedov odlično plaća.”

Šta se zapravo događalo sa srpskim dobrovoljcima ili psima rata (prvi ne dobivaju, a drugi dobivaju lovu) u zadnjih osam godina ratovanja na strani separatista u Ukrajini, i zašto ih sada nema toliko u ovom ratu pa se s brojke od tristo dobrovoljaca iz 2014. godine došli do sadašnje brojke od deset boraca.

“Neki od njih su došli da bi zaradili i do tri hiljade eura, kako su im obećavali oni koji su već ratovali u Novorusiji pa kad su vidjeli da je plata 16 hiljada rubalja ili 220 eura brzo su odustali. I ta plaća je isplaćivana tek od 2016. godine. Neki su se prepali, jer je došlo puno mladih ljudi koji su imali volju, ali nikada nisu ratovali, ma jedva su odslužili vojsku i u svojoj zemlji. 

Premladi su bili za ratove u Hrvatskoj i Bosni, pa čak i 1999. na Kosovu, a za ovaj nisu dorasli. Neki su kao Počuča i Gerovac došli na ratište kako bi privukli donatore za taj svoj Prvi husarski puk koji je ukupno imao šest vojnika i nikada nije bio samostalna jedinica. Uvijek isti Srbi mijenjali su jedinice u koje su prelazili, a neki su izjavljivali i da ne žele biti rusko topovsko meso. Sada s priznanjem ovih dviju republika Donjecka i Luganska otvoreno jača ruska vojna komponenta u jedinicama pa stranci gotovo više nisu ni potrebni, govore nam dva dobro upućena izvora u ovu problematiku iz Beograda.

Čitaj još:   ANDREA Demirović raširila zastavu na Havajima: Da je vječna Crna Gora... (foto)

izvor Slobodna Dalmacija.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more