IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRELIMINARNI REZULTATI: Bez apsolutnih pobjednika, raspodjela mandata u Beranama i Ulcinju je sledeća… (foto, video)

Kako je bilo i očekivano, nijedna lista na izborima u oba grada nije uspjela da osvoji dovoljan broj glasova da samostalno formira vlast,,,

BERANE- ULCINJ: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 28. 03. 2022… 00 38… PRELIMINARNI REZULTATI: Bez apsolutnih pobjednika, raspodjela mandata u Beranama i Ulcinju je sledeća… (foto, video)

Premda se o zvaničnim rezultatima lokalnih izbora u Ulcinju i Beranama još ne može govoriti, preliminarni su već saopšteni, a oni su i tokom izborne večeri bili motiv mnogim strankama da javno iznesu različite scenarije i najave predstojećih mogućih koalicionih kombinatorika.

Kada je riječ o Beranama, tamo je najviše glasova osvojila koalicija “Da – za Berane i Crnu Goru”, no pirova je to pobjeda. Blok okupljen oko Demokratske partije socijalista ne samo da ne može u tom gradu da nađe koalicionog partnera, već je ostvario i osjetno slabiji rezultat u odnosu na prethodne izbore. Podsjetimo, ta koalicija je prije četiri godine u Beranama osvojila 17 mandata, odnosno osam više nego ovog puta.

Usred priče o manjinskoj Vladi i optužbi za ‘izdaju’, Socijalistička narodna partija pokazala je snagu u Beranama, osvojivši više mandata nego konstituenti Demokratskog fronta, odnosno Demokrate.

Iako je odlazeći ministar Milojko Spajić u jednom momentu ustvrdio kako je lista “Berane sad” na 24 odsto podrške, te procjene bile su neutemeljene – na kraju su osvojili četiri mandata.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 9. februar 2021. godine

Ipak, biće zanimljivo na koji će način biti koncipirana nova lokalna vlast u Beranama, za koju je potrebna podrška 18 odbornika.

Uprkos tome što nije ostvarila apsolutnu pobjedu, koalicija “Za novi početak” ostvarila je izuzetan rezultat u Ulcinju, uz (najvjerovatnije) 14 osvojenih mandata. Teško je u njihovom slučaju porediti podatke sa 2018. godinom, jer je Demokratska partija tada išla u okviru koalicije sa Perspektivom i Demokratskim savezom (sedam mandata). Ipak, URA, SDP i SD tada su osvojili ukupno šest mandata.

Koalicija Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke osvojila je šest odborničkih mjesta, odnosno tri manje nego što su dvije partije imale u dosadašnjem sazivu lokalnog parlamenta.

Veliki dobitnici izbora su DUA– DS, koji su takođe osvojili šest mandata. Sa druge strane, znatan pad u odnosu na 2018. godinu zabilježila je Forca, koja je sa dosadašnjih osam pala na pet mandata.

Treba pomenuti i rezultat Demokrata koji su, ostanu li rezultati onakvi kakvi su sada, osvojili dva mandata. Podsjetimo, oni 2018. nijesu prešli cenzus, no tada su, za razliku od ovog puta, na izborima u Ulcinju u koaliciji nastupali DF i SNP.

Baš kao i u Beranama, biće interesantno šta će donijeti formiranje nove lokalne vlasti u Ulcinju. Dok je lider URE Dritan Abazović već najavio kako će predsjednik opštine doći iz njihove partije, iz DPS-a su predstavili svoju kombinatoriku, po kojoj njihova koalicija ima većinu sa DUA– DS i Forcom.

Čitaj još:   Bosanac u Đenovi registrovao 400 vozila: Izbjegao plaćanje kazni... (foto)

IZVOR Analitika,me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more