IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PEKING: Kina polutajno isporučila rakete Srbiji… (foto, video)

Kineski raketni sistem se uspoređuje s američkim Patriotom i ruskim raketnim sistemima zemlja-zrak S- 300, iako ima manji domet od naprednijih S- 300…

PEKING: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak 11. 04. 2022… 00: 38… PEKING: Kina polutajno isporučila rakete Srbiji… (foto, video)

Medijski i vojni stručnjaci rekli su u nedjelju, 10. aprila da je šest transportnih aviona kineskih vazdušnih snaga Y- 20 sletjelo na beogradski civilni aerodrom Nikola Tesla rano u subotu, navodno noseći raketne sisteme zemlja-zrak HQ- 22 za srpsku vojsku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kineski teretni avioni s vojnim oznakama snimljeni su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Ministarstvo odbrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtjev AP- a za komentar.

Isporuku oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO- a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

“Let aviona Y- 20s je izazvao brojna pitanja jer su letjeli zajedno, za razliku od niza letova s jednim avionom”, napisao je online magazin The Warzone.

“Prisutnost Y- 20 u Evropi u bilo kojem broju takođe je još uvijek prilično nov razvoj situacije”, dodaje se.

Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su “Kinezi demonstrirali silu”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, najavivši u subotu, 9. aprila da će predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske u utorak ili srijedu.

Čitaj još:   PREDSJEDNIK OPŠTINE PRIBOJ: IZVINITE ME ZA NEPROMIŠLJENE STVARI KOJE SU UČINILI PRIPADNICI MOG NARODA

Ranije se požalio da zemlje NATO- a, koje predstavljaju većinu susjeda Srbije, odbijaju dopustiti letove preko svojih teritorija kojima će se isporučiti vojni sistemi, usred napetosti zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Iako je Srbija glasala za rezolucije UN-a koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, odbila je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati zločine koje su tamo počinile ruske trupe, piše AP.

Još 2020. godine američki zvaničnici upozorili su Beograd zbog kupovine protivvazudšnih sistema HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK- 3.

Poručili su da, ako Srbija zaista želi pristupiti Evropskoj uniji i drugim zapadnim savezima, mora svoju vojnu opremu uskladiti sa zapadnim standardima.

Kineski raketni sistem se uspoređuje s američkim Patriotom i ruskim raketnim sistemima zemlja-zrak S-300, iako ima manji domet od naprednijih S- 300.

Srbija će biti prvi operater kineskih projektila u Evropi.

Zemlja, koja formalno traži članstvo u EU, već je pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne avione, tenkove i drugu opremu.

Godine 2020. isporučeni su Čengdu Pterodaktil (Chengdu Pterodactyl- 1) dronovi, poznati u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima i mogu se koristiti za izviđačke zadatke.

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije iz Rusije i Kine moglo potaknuti balkansku zemlju na novi rat, posebno protiv svoje bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008.

Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, za razliku od Sjedinjenih Država i većine zapadnih zemalja.

Čitaj još:   Tužna vijest stigla iz Njemačke: BIVŠA REPREZENTATIVKA BiH izgubila utakmicu života u 24. godini... (foto)

Izvor: RSE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more