IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rusija prijeti Finskoj i Švedskoj ako uđu u NATO Alijansu, uslijediće odgovor na Baltiku… (foto, video) 

Finska i Švedska su predhodnog dana preduzele veliki korak ka pridruživanju NATO- u…

MALME: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 14. 04. 2022… 10: 38… Rusija prijeti Finskoj i Švedskoj ako uđu u NATO Alijansu, uslijediće odgovor na Baltiku… (foto, video) 

Rusija prijeti mjerama ako Finska i Švedska uđu u NATO

I Švedska i Finska su ljubomorno čuvale svoju vojnu neutralnost. Ali rat u Ukrajini- a i prijetnje Moskve prije svega Finskoj – su sve promijenile…

Rusija je upozorila NATO savez da ako Finska i Švedska uđu u Alijansu, uslijediće odgovor na Baltiku. 

Ne može više biti govora o bilo kakvom beznuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža se mora uspostaviti. Rusija do danas nije preduzela takve mjere i neće ni namjeravala-, rekao je zamjenik direktora Savjeta za bedzbjednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Finska i Švedska su juče preduzele veliki korak ka pridruživanju NATO-u, nakon što su premijerke tih zemalja saopštile da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila “cio bezbjednosni pejzaž” Evrope i “dramatično oblikovala način razmišljanja” u nordijskim zemljama.

Čitaj još:   PODGORICA: Skupština Crne Gore razriješila Aleksu Bečića sa funkcije predsjednika parlamenta... (foto, video)

Finska premijerka Sana Marin rekla je da će njena zemlja, koja dijeli granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom, odlučiti da li će podnijeti zahtjev za pridruživanje alijansi “prilično brzo, u nedjeljama, a ne mjesecima“, uprkos riziku da će to razbijesneti Moskvu…

Jedan od zaključaka sastanka NATO- a prošle nedelje temeljem procjene već osam članica o njihovoj ugroženosti jest i da se sad i Švedskoj i Finskoj šalju obavještajne informacije kako bi i one bolje procijenile stanje u Ukrajini. S druge strane, Rusija je i u slučaju Finske i Švedske zaprijetila “odgovarajućim odgovorom” ako bi one pristupile NATO- u, što je u tim zemljama tek izazvao prkos.

izvor agencije

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   JELENA Marković: JAKOV Milatović, ćutanjem o spaljivanju lutke "ANDREJA Nikolaidisa", potvrdio da je predsjednik samo dijela građana Crne Gore... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more