IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA- Bez kvalifikovane većine za Temeljni ugovor sa SPC: DRITAN Abazović najavio novo glasanje… (foto, video)

USVOJEN NACRT TEMELJNOG UGOVORA SA SPC BEZ KVALIFIKOVANE VEĆINE, SDP NAJAVIO OTKAZIVANJE PODRŠKE VLADI…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, petak, 8. VII. 2022… 18 38… PODGORICA- Bez kvalifikovane većine za Temeljni ugovor sa SPC: DRITAN Abazović najavio novo glasanje… (foto, video)

Zbrka o ishodu glasanja? Abazović htio da 13 proglasi za dvije trećine, od 21!!!

Na današnjoj sjednici za Ugovor sa SPC od prisutnih 18 ministara 13 je glasalo za uključujući premijera Dritana Abazovića, a pet je izdvojilo mišljenje…

Sjednici nisu prisustvovali ministarka evropskih integracija Jovana Marović, ministarka kulture i medija Maša Valović i ministar javne uprave Maraš Dukaj. Za usvajanje ovog dokumenta potrebna kvalifikovana većina tj. najmanje 14 glasova.

Na sjednici Vlade usvojen je nacrt takozvanog Temeljnog ugovora sa SPC, ali bez neopohodne kvalifikovane većine.

SDP je prethodno najavio otkazivanje podrške Vladi, ako se nacrt usvoji. 

Trinaest članova Vlade glasalo je za. Predsjednik Vlade Dritan Abazović pokušao je da interpretira podršku 13 ministara kao 2/3 većinu za prijedlog tzv. Temeljnog ugovora. Nakon intervencije ministara iz SDP-a i poduke da se kvalifikovana većina računa u odnosu na ukupan broj članova Vlade, a ne samo onih koji su učestvovali u glasanju, Abazović se korigovao i najavio da će se troje ministara naknadno izjasniti.

Čitaj još:   KONZULAT BIH Potvrdio: U masakru u Hanau stradao i Hamza Kurtović... (foto)

U ovom trenutku nije jasno kakav je status prijedloga tzv. Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, niti je poznato da li se ovakve situacije mogu rješavati naknadnim glasanjem.

“Kvalifikovana većina je 14, to je definicija, ne možemo to mijenjati kako nam odgovara”, kazao je nakon glasanja ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić. 

Potpredsjednica Vlade Jovana Marović i ministarka kulture Maša Vlaović nijesu prisustvovale današnjoj sjednici, već su delegirale sekretare, koji nemaju pravo glasa. Nije glasao ni ministar javne uprave Maraš Dukaj, koga je na sjednici Vlade, upravo pred početak rasprave o tzv. Temeljnom ugovoru sa Crkvom Srbije zamijenio sekretar Ministarstva.

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more