IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAŠKO Konjević: ‘Presuda’ da 8372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime… (foto, video)

Izjava da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego ljudima uzburkala javnost u CG i regonu…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 11. VII 2022… 21: 38… RAŠKO Konjević: ‘Presuda’ da 8372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime… (foto, video)

Oštre reakcije na Abazovićev govor u Potočarima: Poruka Beograda preko crnogorskog premijera?

zjava crnogorskog premijera Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već ljudima, te da ga nisu počinile vojske nego politike izazvao je gnijev u bosanskohercegovačkoj javnosti, ali i u našoj državi koji su oštro kritikovali ovakvu izjavu Abazovića.

– Genocid nije počinjen nad Bošnajcima, nego ljudima. Genocid nisu počinilie vojske, nego politike, politike zla i prevara. Zato treba da mijenjamo stvari, kad izađemo odavde da shvatimo da ima toliko toga što možemo učiniti bolje. Da damo šansu pravdi i istini. U ime Vlade Crne Gore upućujem najveći nakon svim žrtvama, podršku porodicama i vjerujem da samo zajedno možemo da gradimo jednu mnogo bolju budućnost – kazao je Abazović u govoru.

Odmah su uslijedile oštre reakcije iz Crne Gore i BiH, uz pitanje koga Abazović danas predstavlja u Srebrenici “jer ovo nije stav većinske Crne Gore”.

Tumačenja su da je ovo poruka koju je Beograd prenio preko Abazovića. Relativizacija genocida, mogućnost da se prizna genocid ali nad tamo nekim ljudima ne i da se jasno kažu imena žrtava, kao da su bezvrijedni. Istorijske činjenice su nepobitne što su potvrdile i brojne presude zločincima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu – čelnici Vojske Republike Srpske sistematski ih ubijali samo zato što su Bošnjaci.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica jasno su poručili crnogorskom premijeru da je genocid počinjen nad Bošnjacima i uputili ga da pročita presude međunarodnih sudova.

Čitaj još:   Ubijen zamjenik direktora škole: Policija usmrtila napadača... (foto)

– Genocid jeste počinjen nad Bošnjacima – jer motiv ubijanja nije bio ”ubijanje ljudi”, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih – naveli su putem Tvitera.

Sličnu poruku Abazoviću je poslao i ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Raško Konjević.

– Genocid je skup krivičnih djela izvršenih sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva.  Genocid je počinjen nad Bošnjacima!!! “Presuda” da 8.372 Bošnjaka bude ubijeno bilo je njihovo ime i prezime – naglasio je on na Tviteru.

Poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je Abazoviću da treba da ga bude sram.

– Je li ovo Predsjednik Vlade Crne Gore relativizuje genocid u Srebrenici?! Sram te bilo Dritane – poručila je Vuksanović Stanković.

Diplomata i predsjednik crnogorskog Helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović ocijenio je na Tviteru: “Ova bezočna banalizacija i kvazi-humana “generalizacija” obesmišljava i obezličava suštinu i karakter srebreničkog genocida i prikazuje govornika u pravom, stupidno-sramotnom svjetlu. Tamo neki ljudi su pobili tamo neke ljude, njih 8,372, Abazoviću? To je poruka?”

Čitaj još:   RAŠKO Konjević: DRITAN na sastanku o Otvorenom Balkanu ne smije preuzeti bilo kakve obaveze u ime države...

Gradonačlenik Podgorice Ivan Vuković izvinio se, kako je rekao, prijateljima u Bosni i Hercegovini zbog govora premijera Abazovića na komemoraciji u Potočarima.

– U znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo venac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi – napisao je Vuković na Tviteru.

Lider Socijaldemokrata Damir Šehović rekao je da jasno određenje u odnosu na genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima, koji predstavlja simbol nečovječnosti i civilizacijske tragedije, mora da bude prvi test za čovjekoljublje, ali i politički moral svakoga ko želi da se bavi javnim poslom.

Poslanik te partije Boris Mugoša je kazao da premijer treba da se izvini zbog ove izjave.

– Ne ulazim u namjeru, odnosno što je Abazović htio reći, ali je izgovoreno nešto što se kosi sa civilizacijskim osvrtom na veliku tragediju… Ne treba (nesuvislo) pojašnjenje izjave nego izvinjenje… – poručio je Mugoša.

Delegacija LSV-a predvođena Nenadom Čankom napustila je salu u Potočarima nakon što se za govornicom pojavio crnogorski premijer Dritan Abazović.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more