IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Još jedna predstava DRITANA Abazovića: Nije čak ni univerzitet, a kamoli prestižan- šteta po ugled CRNE GORE…

Vlada Crne Gore je juče obavijestila građane da je odlazeći premijer Dritan Abazović „održao četvoročasovno predavanje na prestižnom UMEF Univerzitetu u Ženevi“, te da mu je nakon toga dodijeljen počasni doktorat ovog univerziteta „za liderstvo i doprinos vladavini prava, promociji mira i stabilnosti u regionu“.

Vijest bi bila dobra za Crnu Goru kada bi bila istina, međutim, Vlada je saopštila lažnu informaciju. UMEF Univerzitet, naime, uopšte nije univerzitet, već privatna biznis škola. UMEF nije nikakva „prestižna“ institucija, jer nema akreditaciju nadležnih organa Švajcarske za visokoškolske ustanove.

Da bi obrazovna institucija dobila status univerziteta u Švajcarskoj, mora proći ozbiljnu proceduru. Institucionalnu akreditaciju dodjeljuju Akreditaciono vijeće Švajcarske i Ministarstvo obrazovanja, nakon što aplikaciju pregleda i potvrdi Agencija za akreditacije i osiguranje kvaliteta (AAQ).

Samo takva akreditacija omogućava obrazovnoj instituciji da se naziva univerzitetom i da njene diplome budu priznate u Švajcarskoj i u svijetu.

Diplome sa ovakvih škola nijesu problematične samo sa aspekta priznavanja sa državnog i sa nivoa drugih visoobrazovnih ustanova, već i prilikom zapošljavanja, jer poslodavci nijesu u obavezi da priznaju stepen obrazovanja sa neakreditovane ustanove.

Čitaj još:   ''Ping pong Krivokapića i DRITANA da bi VLADA OPSTALA''

Samim tim što UMEF nema državne akreditacije i ne spada u univerzitete, ova poslovna škola ne može biti ni rangirana na listi svjetskih univerziteta. Ove škole nema ni na jednom sajtu zvaničnih švajcarskih institucija, kao ni na sajtovima švajcarskih organizacija koje se bave upisom stranih studenata na švajcarske akreditovane visoke škole.

Takođe, nekoliko švajcarskih sajtova koji se bave upoređivanjem podataka iz javno dostupnih baza, UMEF označavaju kao neakreditovanu poslovnu školu koju ne preporučuju studentima za upis zbog problema koji mogu nastati prilikom nostrifikacije diplome i zapošljavanja.

Povodom „počasnog doktorata“ odlazećeg premijera Abazovića juče se prvi oglasio poslanik SDP Adnan Striković, koji je na svom Tviter nalogu napisao:

„Radi se o neakreditovanom kontroverznom univerzitetu iz 2009.god. To što je obrukao sebe, neka je, ali obrukao je i državu, jer je tamo otišao u svojstvu Premijera CG. Skandalozno. Pozivam nezavisne novinare da istraže ovaj kvazi univerzitet i da nam predoče svoja saznanja. Imam mnogo materijala za njih“.

izvor: cdm.me

Čitaj još:   JEDAN OD NJIH DANAS ZAVRŠAVA KARIJERU: Na vanrednoj sjednici odlučuje se o smjeni DRITANA a i Krivokapiću se DRMA FOTELJA...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more