IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA TRAGEDIJA: Umro proslavljeni glumac Davor Janjić- NIHAD IZ “OVO MALO DUŠE”

Bosanskohercegovački glumac Davor Janjić preminuo je u 54. godini života na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Posljednjih nekoliko godina Janjić je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, a mnogi će ga pamtiti po vrhunski odigranim ulogama u brojnim filmovima bivše države. Glumio je u filmu ‘Čaruga’, a najzapaženiji je bio po ulozi Nihada Halilovića u filmu ‘Ovo malo duše’.

Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže‘, citat je njegova lika koju ljubitelji kinematografije pamte i dan danas.

Janjić je bio jedan od najtalentovanijih mladih glumaca nekadašnje Jugoslavije. Značajne uloge ostvario je i u filmovima “Pijetlov doručak”, “Život sa stricem”, “Belle Epoque”, “Duhovi Sarajeva”, “Kuduz”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”…

Rođen je u Tuzli 18. novembra 1969. godine. Na Akademiji u Sarajevu je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce. Od 1991. do 1996. boravio je u Londonu, a od 1997. živio je i radio u Sloveniji. Bio je član otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

Čitaj još:   MILO Đukanović: “Zarobljena” država je postala dio NATO- a, a ovako “oslobođena”– rak- rana Zapadnog Balkana... (foto, video)

Od pokojnog Janjića oproštaju se mnoge kolege, a posebno emotivan je bio Enis Bešlagić koji je glumcu posvetio objavu na Facebooku.

Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva i obilježio zauvijek našu mladost svojim ulogama, kao i našim druženjem u ovim vremenima koja svaki dan odnose takve dobre duhove iz naših života. Hvala za uspomene i sve ono što nas spaja u dobru. Davor Janjić je onaj zbog kojeg su mnoge generacije mladih ljudi odlučile se baviti glumom, a početak je film ‘Ovo malo duše’ u kojem je on utkao svoju duh.

izvor: analitika.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more