IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Matica CRNOGORSKA: Novo glasanje Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka i ozbiljnu prijetnju građanskom miru…

Protivno preporuci Venecijanske komisije, ne mareći za političke i društvene posljedice, skupštinska većina konstituisana nakon izbora 30. avgusta 2020. godine po drugi put, svjesno kršeći Ustav Crne Gore, glasa za promjene Zakona o predsjedniku, produbljujući time političku i društvenu krizu- saopšteno je iz Matice crnogorske…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti utorak, 13- XII- 22- 12: 21… Matica CRNOGORSKA: Novo glasanje Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka i ozbiljnu prijetnju građanskom miru…

Kako iz Matice poručuju, u uslovima nefunkcionalnih institucija, s Vladom koja je izgubila podršku Skupštine i blokiranim Ustavnim sudom, koji jedini meritorno može odlučivati o ustavnosti zakona, vladajuća većina želi pošto-poto proglasiti važećim predložene izmjene Zakona.

”Uprkos preporukama s relevantnih svjetskih političkih adresa, da se najprije izaberu sudije Ustavnog suda i tek nakon toga rješavaju ostala goruća politička pitanja, demonstrira se političko nasilje. Ponovno glasanje u Skupštini za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku predstavlja ugrožavanje ustavnog poretka Crne Gore i ozbiljnu prijetnju građanskom miru…

Njime politička većina, gazeći ustavne principe, iskazuje krajnju političku zlonamjernost, neodgovornost i nebrigu o elementarnim društvenim interesima i miru. Rušeći institucionalne i pravne temelje crnogorskog društva poslanici skupštinske većine urušavaju i državu Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Čitaj još:   NIKOLIĆ: I DA NIJE BILO POBJEDE OPOZICIJE, TREBALO JE IZMISLITI...

Matica crnogorska apeluje na sve političke aktere da se uprkos pregrijanoj atmosferi vrate pregovorima, pokažu doraslost složenom aktuelnom političkom trenutku i saglasno pozivima iz Evropske unije dođu do kompromisnog rješenja, koje bi vratilo funkcionalnost i dalo kredibilitet crnogorskim sudskim i političkim institucijama.

”Od međunarodne zajednice očekujemo da se konkretno i aktivno uključi u pravcu prevazilaženja političke krize, i ne dozvoli da u Crnoj Gori dođe do nereda i haosa, koji bi mogao imati nesagledive razmjere. Ovo posebno naglašavamo zbog nestabilnih prilika u čitavom regionu, u kome bi ozbiljan incident u bilo kojoj državi lako mogao izazvati i regionalni sukob”, ističe se u saopštenju.

Povodom građanskih protesta održanih juče u Podgorici, Matica poziva MUP i pripadnike policijskih snaga na krajnje odgovorno i suzdržano djelovanje.

”Vaša je profesionalna obaveza da omogućite slobodno i mirno iskazivanje neslaganja i protesta građana. Ne smijete dozvoliti da najavljeni nastavak protesta, usljed neprofesionalnog djelovanja policije, eskalira i dovede do nemilih scena koje smo doživjeli 5. septembra 2021. godine na Cetinju i 13. jula ove godine u Nikšiću. To bi crnogorskom društvu, u postojećim društveno političkim prilikama, najmanje bilo potrebno”, zaključuje se u saopštenju.

Čitaj još:   VLADA ŠVAJCARSKE: NOVİ PROJEKTİ ZA BOLJİ İ KVALİTETNİJİ ŽİVOT U NOVOM PAZARU

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more