IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Generalni direktor RTCG nastavio šikaniranje: Raonićeva nepristojna ponuda… (foto)

Nekome, manje upućenom u modus operandi direktora Raonića, vjerovatno ne bi bilo jasno zbog čega u sitne noćne sate šalje imejl poruku pored zvaničnog, u arhivi zavedenog, dokumenta uručenog ranije istog dana…

Dugogodišnja novinarka i urednica u Radio- televiziji Crne Gore Tanja Šuković u srijedu je od menadžmenta te kuće, pod prijetnjom otkaza, dobila „nepristojnu ponudu“ za radno mjesto šefa dokumentacije za koje je sistematizacijom predviđeno radno iskustvo od svega jedne godine, čime je nastavljeno njeno šikaniranje koje je započelo dolaskom Borisa Raonića na čelo Javnog servisa.

Najnovija Raonićeva nepristojna ponuda Tanji Šuković uslijedila je nakon protesta ispred zgrade Javnog servisa prošle subote, organizovanim u znak podrške njenom kolegi Žarku Božoviću sa Radija Crne Gore kojem je zbog upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika zabranjen rad u informativnom programu te kuće.

UZMI ILI OSTAVI

U emisiji „Velika debata“ Televizije E, u srijedu veče, Šuković je objelodanila da je četiri dana nakon otvorene podrške kolegi Božoviću od Raonića dobila ponudu za raspoređivanje na novo radno mjesto za koje se sistematizacijom kao uslov traži svega jedna godina radnog iskustva i koje se svodi na čišćenje i sistematizaciju analognih video-traka.

-Od danas sam šef dokumentacije, a u stvari nijesam ni sigurna što sam. Mislim da sam jedino ono što mi obrazovanje nalaže, a to je psiholog– prokomentarisala je Šuković dodajući da je ponosna na sve što je do sada uradila u njenoj drugoj kući za skoro 30 godina karijere.

Zanimljivo je da je generalni direktor RTCG Boris Raonić, dvadesetak minuta nakon završetka emisije na TV E, u 23: 20h Šuković uputio imejl u kojem piše kako je informisan da je ona nezadovoljna ponudom za novo radno mjesto i

poručuje da „ukoliko se ne pronalazi u tom poslu“ da to javi i zadrži postojeće radno mjesto.

Nekome, manje upućenom u modus operandi direktora Raonića, vjerovatno ne bi bilo jasno zbog čega u sitne noćne sate šalje imejl poruku pored zvaničnog, u arhivi zavedenog, dokumenta uručenog ranije istog dana.

U njemu piše da je rok za izjašnjavanje o ponudi osam dana, te da neizjašnjavanje ili odbijanje ponude predstavlja mogućnost za davanje otkaza Ugovora o radu. Dokument potpisuju direktorica Televizije Marija Tomašević i direktor Raonić.

ISTORIJA MOBINGA

Šikaniranje menadžmenta RTCG prema Tanji Šuković počinje neposredno nakon incidenta ispred Cetinjskog manastira 1. septembra 2021. godine, a svega oko mjesec nakon dolaska Raonića u Javni servis.

Tom prilikom je, tokom snimanja materijala za potrebe Dokumentarnog programa Televizije Crne Gore, kao profesionalac, sa kolegama pokušala da zabilježi kadrove sa protesta grupe aktivista ispred Cetinjskog manastira cijeneći da je riječ o video-materijalu koji potencijalno može biti od značaja za izvještavanje, što i jeste uloga novinara.

Šuković je, zajedno sa kolegama, tada bila žrtva verbalnog i čak pokušaja fizičkog napada sveštenika Crkve Srbije, zbog čega je podnijela i krivičnu prijavu Upravi policije, odnosno Odjeljenju bezbjednosti Cetinje.

Umjesto, makar, kolegijalne i profesionalne podrške menadžment RTCG je reagovao saopštenjem kojim je njeno postupanje nazvao neodgovornim ponašanjem koje dovodi do podizanja tenzija, svjesno pokušavajući da lično i profesionalno diskredituje Šuković, pritom odbijajući da objavi njeno reagovanje.

Čitaj još:   MOSTAR: Umro ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta... (foto, video)

Nakon ovog incidenta, već 13. septembra 2021. godine menadžment RTCG je Šuković dostavio ponudu za zaključenje Aneksa ugovora o radu. Konkretnim prijedlogom Aneksa ugovora, ona je raspoređena na drugo radno mjesto, koje nije u skladu sa njenim profesionalnim iskustvom i nivoom kvalifikacija, odnosno na poziciju urednice redakcije Parlamentarnog programa, koje je podrazumijevalo isključivanje njenog autorskog angažmana i niži koeficijent složenosti posla od ranijeg, što podrazumijeva i manju zaradu.

Tanja Šuković

Zbog svega ovoga, ali i drugim ponašanjima RTCG koja se poklapaju sa definicijom mobinga iz Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, Šuković je u februaru prošle godine Osnovnom sudu u Podgorici podnijela tužbu za mobing, čije je završno ročište zakazano za 15. februar.

U međuvremenu je, dok je bila na bolovanju, sredinom prošle godine Šuković od Raonića dobila novo rješenje i Aneks ugovora o radu kojim je raspoređena na radno mjesto urednika redakcije u satelitskom programu.

PODRŠKA

Nakon objelodanjivanje najnovijeg vida šikaniranja ugledne novinarke, uslijedile su brojne reakcije i poruke podrške.

Šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović kazao je da se RTCG pretvara u propagandnu alatku partija vlasti koje nijesu spremne da trpe samostalno i nezavisno djelovanje novinara i istakao da je Šuković žrtva mobinga i diskriminacije u Javnom servisu.

– Poslije Žarka Božovića menadžment ove kuće je riješio da se obračuna i sa Tanjom Šuković, dugogodišnjom novinarkom ove kuće i jednim od najboljih novinara u Crnoj Gori. Ona je već godinu dana žrtva mobinga i diskriminacije u Javnom servisu, a jučerašnja „ponuda koja se ne odbija“ je samo jedna u nizu diskriminatornih mjera koje se u posljednje vrijeme primjenjuju prema njoj – poručio je Vujović.

On je istakao da je posebno interesantno da sva udruženja novinara i sindikati ćute na očigledno zlostavljanje i zastrašivanje novinara Javnog servisa.

– Mada, ako se sjetimo da je prethodna predsjednica Sindikata novinara tražila da Tanja Šuković bude kažnjena zato što su je napala crkvena lica u jednom manastiru onda nas više ništa i ne čudi – zaključio je Vujović.

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) poručio je da „staljinistički metod čistke i uklanjanja svih ‘nepodobnih’ mora biti spriječen“, te da je neophodno zaustaviti sramno ponašanje generalnog direktora Javnog servisa.

U CHO-u kažu da odnos prema istaknutoj novinarki Tanji Šuković i odluka da se ona spriječi da obavlja poslove i zadatke po kojima je odavno prepoznata i priznata – i od stručne i od najšire javnost– i u Crnoj Gori i van nje, pokazuje da je prvi čovjek RTCG namjeran da se obračuna i da otjera svakoga čiji stavovi, ponašanje i profesionalni odnos prema poslu ne odgovaraju njegovoj zamisli da Javni servis pretvori u političko-propagandnu mašinu aktuelne vlasti i Crkve Srbije.

Očekuju od Zaštitnika ljudskih prava, koji je ispravno postupio kada je pokrenuo postupak povodom mobinga i ugrožavanja ljudskih prava zaposlenih u Javnom servisu zbog slobodne i zakonite upotrebe službenog jezika, da posveti punu pažnju i ovom, kako su rekli u CHO- u, najnovijem skandalu koji proizvodi nezakonito izabrani generalni direktor RTCG.

Čitaj još:   ISPOVIJEST SUPRUGE: "Zaražen je u KCUS- u, leži u bolnici, ne znam ni da li je živ"... (foto i video)

CHO očekuje i od Savjeta RTCG da javno i jasno iskaže stav o načinu na koji Raonić vodi kuću koja pripada svim građanima Crne Gore.

– Bilo bi žalosno da u tom tijelu, koje takođe treba da bude reprezent interesa i potreba svih naših građana, ne postoji nijedan glas protiv besprizornih i podlih odluka i nezakonitog ponašanja Borisa Raonića– zaključeno je u saopštenju.

Iz Crnogorskog PEN centra navode da je ovo najnoviji primjer degradacije dugogodišnje urednice u RTCG Tanje Šuković i apeluju da se hitnom reakcijom nadležnih zaustavi politika mobinga i revanšizma menadžmenta RTCG.

PEN je pozvao Ministarstvo kulture i medija, Direktorat za medije, Ombudsmana i tužilaštvo da hitnom reakcijom zaustave politiku mobinga, revanšizma i diskriminacije kojoj su, kako kažu u toj organizaciji, od strane generalnog direktora izloženi novinari Javnoga servisa.

Impresivna biografija

Tanja Šuković je novinarka od 1989. godine, a karijeru je započela baš u RTCG. Tokom turbulentnih 90-ih godina, u periodu od 1994. do 1996. izvještavala je za uticajne crnogorske i regionalne medije, da bi 1998. godine ponovo zasnovala radni odnos u RTCG gdje je u kontinuitetu zaposlena do danas.

Tokom višedecenijskog rada u Javnom servisu, Šuković je radila kao novinarka u informativno-političkom programu, sedam godina je bila urednica „Dnevnika– centralne informativne emisije, takođe sedam godina bila je urednica TV magazina „Pečat“, a od juna 2012. do dolaska Raonića na mjesto generalnog direktora, odnosno sredine septembra 2021. godine, bila je urednica Dokumentarnog programa RTCG.

Šuković je, tokom decenija predanog rada u RTCG, profilisana kao istaknuta novinarka i autorka, angažovana na najsloženijim projektima, dok njena profesionalna biografija jasno govori o tome da je riječ o priznatom stvaraocu, potvrđenom u svim fazama karijere, o čemu svjedoče značajne nagrade i priznanja.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more