IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANTIBOŠNJAČKI I ANTIBOSANSKI POLITIČKI DISKURS VELIKOSRPSKOG KLERONACIONALISTE JAKOVA MILATOVIĆA… (foto, video)

U Crnoj Gori žive Bošnjaci kao autohtoni narod; za Milatovića su oni Alijin svijet i on se time jasno deklariše da nije njihov predsjednik. Iako je preuzeo vlast uz djelimičnu pomoć jednog dijela glasova oportunista upravo iz Alijinog svijeta. Međutim, taj problem je tema za neku drugu raspravu, piše u rekaciji Esad Krcić, gl. urednik Bosnjaci.Net

Bošnjaci.Net najstrožije osuđuju izjavu novoizabranog predsjednika CG Jakova Milatovića, koji je u predizbornoj predsjedničkoj kampanji odgovornost za raspad SFRJ svalio na nekadašnjeg predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rah. Aliju Izetbegovića. Time je jasno otkrio svoj osnovni politički diskurs velikosrpskog kleronacionaliste.

Obraćajući se protukandidatu Đukanoviću on je uzviknuo:

– Bili ste dio onog Tuđmanovog i Alijinog svijeta; razbijali ste onu najljepšu zemlju u Europi!
Ovakvom notornom neistinom Milatović je pokazao da je, iako mlad, itekako uklopljen u “svet” velikosrpske i svetosavske mantre, koja je praizvod svih nedaća na Zapadnom Balkanu, i koja je i danas aktivna.

Ovakva izjava je svim nesrbima koji žive u okruženju Srbije upozorenje, tipa “ćeraćemo se još!”. Jako dobro se zna i pamti, i ne zaboravlja, koji uzroci, koje posljedice i čija je odgovornost za raspad SFRJ, posebno za krvavu agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je izvršen genocid nad Bošnjacima.

Također pamtimo i policijske represalije koje je srpsko-crnogorski režim provodio u Sandžaku. Uzrokom takve fašisiodne politike i pritisaka mnogi su se Bošnjaci iz Sandžaka, CG i Srbije, raselili po državama širom Europe, Australije, Amerike i Kanade.

JAKOV Milatović je imao oko dvije i po godine kada je srpsko-crnogorska politika u liku Slobodana Miloševića vidovdanski vaskrsnula na Gazimestanu 28. juna 1989.

U to vrijeme Milošević je bio okružen sa starim komunističko-četničkim vukovima u kojima je tinjala nacional- fašistička ideja “svi Srbi u jednoj državi” s namjerom uništenja svih onih koji se ne uklapaju u taj plan, tj., rata i krvi s namjerom stvaranja velikosrpske države. Istina, tada su se isticali i oni mladi jastrebovi, poput Đukanovića, koji je za ljubav velikosrpske ideje sa svojim pajtašima žrtvovao mir za rat.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 9. jul 2020. godine...

Kroz povijest, Bošnjaci kao narod, ni javno a ni tajno, nikada nisu imali bilo koji nacionalistički velikodržavni projekat ili pretenzije prema teritoriju bilo koje države. Ali pored toga im je zabranjivano pravo na ime, jezik, državni prostor…

Zato novoizabrani predsjednik CG Milatović, treba da odbije laž a da prihvati istinu, da je politički vrh Crne Gore, premijer Đukanović (kao i predsjednik Bulatović, predsjednik Skupštine Marović…) ratnih 90-tih bio dio velikosrpske politike, na čijem čelu je s jedne strane bio Slobodan Milošević, a s velikohrvatske Franjo Tuđman.

Upravo su oni ključni krivici za raspad SFRJ kao i za krvava dešavanja tokom petogodišnjih ratova u Hrvatskoj, Bosni a nakon toga i na Kosovu. Potvrda tome jeste, Bosna nije izvršila agresiju na Srbiju i CG i Hrvatsku, ali oni jesu.

Rat nije vođen u Zagrebu, Podgorici ili Beogradu, već u Bosni, čiji su svi gradovi sa bošnjačkom većinom bili na udaru agresorskih vojnih, policijskih i paravojnih formacija, koji su cijelu BiH pretvorili u logor u kojem su silovali, zlostavljali, pljačkali, ubijali, proganjali… Glavni grad Bosne, Sarajevo, bilo je preko 1400 dana pod opsadom, ali i Srebrenica, Goražde, Bihać, Brčko…!

Milatović je u to vrijeme kao dječak bezbrižno živio u Podgorici, ali treba znati da su njegovi vršnjaci zbog vlastitog imena ubijani po Bosni ili su hiljade njih ostali jetimi. Da li će ikada Jakov shvatiti da su ratnih 90-tih njegovog vršnjaka Adela kod Srebrenice, nakon što su mu srpski zločinci poklali najbliže članove porodice, tjerali ga da im pere krvave noževe!?

Kada to Milatović shvati, onda je za povjerovati da nikada više neće plasirati neistine i svjesno prikrivati i negirati historijske činjenice. Posebno da neće žigosati bošnjački narod, nad kojim su Jakovovi sunarodnici izvršili genocid, koji je presuđen od strane najviših internacionalnih sudskih instanci:

Čitaj još:   SRAMAN "NAPAD" ŠEŠELJA: Milatoviću- Oglasio, se marginalni predsednik, još "marginalnije države"... (foto)

Međunarodnog suda pravde, a u Tribunalu u Hagu, Sudu BiH… osuđeno je kompletno političko i vojno srpsko i hrvatsko paradržavno rukovodstvo. Čak su brojne države usvavajući rezolucije osudile genocid nad Bošnjacima, uključujući i CG.

U Crnoj Gori žive Bošnjaci kao autohtoni narod; za Milatovića su oni Alijin svijet i on se time jasno deklariše da nije njihov predsjednik. Iako je preuzeo vlast uz djelimičnu pomoć jednog dijela glasova oportunista upravo iz Alijinog svijeta. Međutim, taj problem je tema za neku drugu raspravu, – piše u rekaciji Esad Krcić, gl. urednik Bosnjaci.Net

izvor: http://Bošnjaci.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more