IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMA SE, MOŽE SE: Andrija Mandić za predsjedničku trku potrošio više nego što ima… (foto)

Demokratski front je za kampanju Andrije Mandića uoči prvog kruga predsjedničkih izbora potrošio oko 183 hiljade eura, što je za oko sedam odsto više u odnosu na iznos koji je taj politički savez skupio na osnovu budžetskih izdvajanja i donacija za potrebe kampanje.

ANDRIJA Mandić je opredijeljenim sredstvima iz državne kase prihodovao 25.273 eura, dok ga je još 68.358 sljedovalo na osnovu procenta osvojenih glasova na izborima. Dodatnih 78 hiljada dobio je po osnovu donacija, što znači da je za potrebe kampanje za predsjedničke izbore raspolagao sa ukupno 171.631 eurom.

Međutim, troškovi Mandićeve kampanje uoči prvog kruga izbora, održanih 19. marta, prevazilaze tu sumu za gotovo 11 i po hiljada eura.

To proizilazi iz izvještaja koji je Agenciji za sprečavanje korupcije podnijet 14. marta, svega šest dana pred održavanje prvog kruga predsjedničkih izbora, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Osim toga, kampanju Andrije Mandića, donacijama od po 20 hiljada eura, finansirale su i dvije nevladine organizacije što je, Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izričito zabranjeno.

U članu 33. tog zakona piše, između ostalog, da je političkim subjektima zabranjeno da materijalnu i finansijsku pomoć primaju od drugih država, privrednih društava i pravnih lica van teritorije Crne Gore, fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, anonimnih darodavaca, javnih ustanova, pravnih lica i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i organizacija, nevladinih organizacija, kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću.

Čitaj još:   Rekli su javno jedni o drugima: PREGOVORI LICIMJERA I POLITIČKI NEMORALNIH SA KLOVNOM I PAJACEM

Međutim, uprkos toj odredbi, Front je od dvije nevladine organizacije koje posluju u sklopu Srpske kuće dobio ukupno 40 hiljada eura.

NVO Društvo za unapređenje političke i privredno-ekonomske saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske Frontu je, za potrebe kampanje Andrije Mnadića, doniralo 20 hiljada eura, a isti iznos je tom savezu uplatilo i Društvo za ravnopravnost i toleranciju.

Dodatnih 20 hiljada eura Frontu je donirala Srpska kuća, dok su tri partije koje čine taj savez uplatile ukupno 18 hiljada eura.

Od tog iznosa, Demokratska narodna partija izdvojila je 10, Nova srpska demokratija pet hiljada, a Radnička partija tri hiljade eura.

Kada je riječ o rashodima, Demokratski front je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio troškove kampanje u ukupnom iznosu od 183 hiljade, od čega je najviše 142.998 eura utrošeno za medijsko predstavljanje, oglase i publikacije.

Najveći dio tog iznosa, 137.976 eura, otpada na izradu bilborda. Još 2.505 eura, Front je izdvojio za oglašavanje na društvenim mrežama, 2.278 na dvije lokalne televizije i jednom radiju, dok je nešto više od 238 eura predviđeno za DOO „Čistoća“.

Troškovi izrade reklamnih spotova i materijala, poput zastava, notesa, rol-apova, promo pultova, olovki, upaljača, fascikli, flajera, dukseva, jakni i torbi iznose 31.582 eura.

Takođe, za potrebe istraživanja javnog mnjenja, Front je agenciji „Defacto media“ platio tri i po hiljade, dok je za potrebe reprezentacije, platnog prometa i dnevne štampe izdvojeno 1.448 eura.

Čitaj još:   CRNA GORA: ŽESTOKA SVAĐA MEDOJEVIĆA I MANDIĆA

Za potrebe režije i opšte administracije, Front je prijavio troškove od 2.227 eura i još 320 eura za dva predizborna skupa u Plavu i Kotoru.

izvor. standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more