IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Objavljeno koliko Crna Gora ima zlata… (foto)

Dok mnoge zemlje kontinuirano kupuju zlato posebno od početka svetske ekonomske krize 2008. godine, Crna Gora nije uvećavala svoje rezerve zlata, podseća se u izveštaju RTCG…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 24: IV- 2023, 10: 34… Objavljeno koliko Crna Gora ima zlata… (foto)

CRNA GORA U REZERVI IMA TONU ZLATA

Zlatne rezerve Crne Gore iznose 38.477,69 unci odnosno 1,197 tona čija je vrijednost sada skoro 70 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija u Podgorici.

Prošlu godinu u svijetu je obiležila istorjiski najveća potražnja centralnih banaka za zlatom.

“Vlada Crne Gore pažljivo prati i analizira situaciju na tržištu i u skladu sa procenama i mogućnostima donosiće odluke o eventualnom uvećanju rezervi zlata”, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva finansija.

Kako su za RTCG objasnili iz Ministarstva finansija, Crna Gora je dobila zlato u postupku sukcesije imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), tj. na osnovu sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza.

Čitaj još:   OBJAVLJENI DETALJI PROCEDURE: Od 2024. novi režim ulaska u EU za državljane regione... (foto, video)

Lider u regionu po količinama zlata već dugi niz godina je Srbija, koja je u poslednje dvije godine dokupila još dvije tone zlata, pa je količina zlatnih rezervi te zemlje uvećana na 17,2 tone. Bugarska je prošle godine imala 40 tona zlata, a Makedonija 6,8 tona. Slovenija ima 3,2 tone zlata, a Bosna i Hercegovina dvije tone.

Od izbijanja finansijske krize zabilježen je trend rasta učešća zlata, koji služi kao zaštita od inflacije na duži rok i smanjuje rizik deviznih rezervi. Rezerve u zlatu najsigurnije su ulaganje u vremenima krize i neizvjesnosti na finansijskim tržištima, zbog kojih je neizvjestan prinos od hartija od vrijednosti.

Crna Gora nije kupovala zlato ni tokom investicionog buma, kada se priliv novca u državi mjerio milijardama eura.

izvor RTCG.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more