IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OPREZ KAD VOZITE! Uzimanje nekih LIJEKOVA ima isti efekat kao da ste pili ALKOHOL, evo koji lijekovi su u pitanju… (foto, video)

DAKLE Evo šta na sve kažu ljekari… poospanost, umor, vrtoglavica, umanjena percepcija samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lijekove. U najtežim slučajevima usljed djelovanja medikamenata moguće je da dođe i do saobraćajnih udesa.

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 27: IV- 2023, 19: 34… OPREZ KAD VOZITE! Uzimanje nekih LIJEKOVA ima isti efekat kao da ste pili ALKOHOL, evo koji lijekovi su u pitanju… (foto, video)

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vidite, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lijekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez recepta, mogu da djeluju na ove vještine.

“Prvu grupu čine lijekovi koji mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, a obilježavaju se praznim crvenim trouglom (∆) na spoljašnjem pakovanju lijeka.

Druga grupa su medikamenti koji snažno utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trouglom na spoljašnjem pakovanju lijeka.

Treća i najopasnija grupa su lijekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obilježavaju se znakom paragrafa na spoljašnjem pakovanju lijeka”, objašnjava mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Čitaj još:   SRBIZAM U NAJGOREM OBLIKU... (foto)

Lijekovi kao ekvivalentni alkohola…

Uobičajeni neželjeni efekti ovih lijekova koji mogu uticati na vožnju su osjećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Poslije upotrebe nekih lijekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.

“Zbog činjenice da neki lijekovi mogu uticati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u apotekama svakodnevno savetuju građane i doprinose boljoj informisanosti o djelovanju lijekova na vožnju”, navodi Jasna Anđelković.

Kada su veći rizici?

Lijekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolova u nervima, migrene, problema sa bešikom), antipsihotici (za stanja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripa) neki su od lijekova koji mogu da ugroze vožnju. Na isti način djeluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lijekovi za krvni pritisak, mučninu, navodi E klinika.

Čitaj još:   SLAVNI GLUMAC Bruce Willis boluje od neizlječive bolesti: Tužno ga je vidjeti takvog... (foto, video)

BONUS VIDEO: Kako lijekovi utječu na naše tijelo? Koliko dugo traju nuspojave lijekova?

izvor (B92)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more