IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PISMO CRNOGORSKIH INTELEKTUALACA GRAĐANIMA BiH: “Kristijan Šmit je neprijatelj Bosne i Hercegovine i stabilnosti regiona!”

Ovakvom politikom Kristijan Šmit zadovoljava velikodržavne apetite regionalnih igrača a posljedice njegove užasne politike ne ośećaju se samo u Bosni i Hercegovini već u čitavoj oblasti Zapadnoga Balkana.

Povodom suspendiranja Ustava FBiH koji je jučer učinio visoki predstavnik Christian Schmidt kako bi bila formirana nova Vlada Federacije BiH, oglasili su se crnogorski intelektualci pismom u kojem upozoravaju građane Bosne i Hercegovine da je Kristijan Šmit  neprijatelj ove zemlje i stabilnosti regiona.

U nastavku pročitajte pismo crnogorskih intelektualaca: 

Najoštrije osuđujemo politiku Visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita. Od izbora za tu kompleksnu funkciju u kontekstu bosansko-hercegovačkoga pluraliteta Christian Schmidt vodi antibosansku politiku i produbljuje političku krizu u kojoj se BiH godinama nalazi.

Njegova nediplomatska javna obraćanja, nerijetko i pokazivanje nedovoljnoga poznavanja osnovnih vještina za obavljanje dužnosti za koju je izabran te prije svega naglo i neustavno mijenjanje zakona u momentima napete situacije u BiH dovele su tu državu do novih, uznemirujućih napetosti.

Ovim putem želimo se pridružiti apelu stranih eksperata za bosanskohercegovačka pitanja koji su njemačkim vlastima uputili pismo za opoziv Christiana Schmidta s pozicije Visokoga predstavnika.

Ovakvom politikom Christian Schmidt zadovoljava velikodržavne apetite regionalnih igrača a posljedice njegove užasne politike ne ośećaju se samo u Bosni i Hercegovini već u čitavoj oblasti Zapadnoga Balkana.

Upravo, zahvaljujući djelovanju ljudi poput Šmita države kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo ne mogu zaštititi svoj državni integritet i spriječiti uticaj regionalnih hegemona koji se miješaju u njihove unutrašnje poslove.

Takođe, apelujemo na sve ambasadore u regiji Zapadnoga Balkana da se ozbiljnije pozabave velikodržavnim programima u komšiluku jer svaki njihov akt posljednjih godina direktno ide na ruku onima kojima nestabilnosti najviše odgovaraju.

Da zaključimo – Kristijan Šmit je neprijatelj Bosne i Hercegovine i stabilnosti regiona.

– Adnan Čirgić
– Aleksandar Radoman
– Andrej Nikolaidis
– Boban Batrićević

Čitaj još:   SDP: Deportacija Bošnjaka 1992. jedna od najtamnijih mrlja Crne Gore... (foto i video)

izvor: SB

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more