IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURCI U SAD-u POČELI GLASATI NA TURSKIM PARLAMENTARNIM I PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA… (foto)

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraće između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament…

IZMIR: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 30: IV- 2023, 13: 54… TURCI U SAD-u POČELI GLASATI NA TURSKIM PARLAMENTARNIM I PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA… (foto)

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasaće po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Ankete predviđaju neizvjesne izbore, a prema nekim istraživanjima javnog mnijenja, pobjednik bi u drugom krugu predsjedničkih izbora mogao biti Kemal Kilicdaroglu (Kiličdarolu), kandidat koalicije šest opozicionih partija.

Birališta u nedjelju, 14. maja biće otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta će biti otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Čitaj još:   DPS: Počela kampanja ,,Budva može bolje!”, bićemo najjača lista u opštini... (foto, video)

Turski državljani koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su počeli da glasaju na parlamentarnim i predsjedničkim izborima koji se u Turkiye održavaju 14. maja…

Oko 134.246 Turaka, koji imaju pravo glasa, moći će izaći na birališta širom SAD-a do 7. maja.

Otvoreno je čak sedam biračkih mjesta pri diplomatskim misijama, odnosno ambasadi Turske u Washingtonu, te konzulatima u New Yorku, Bostonu, Chicagu, Houstonu, Miamiju i Los Angelesu.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan održao je govor na skupu u Izmiru da ranije nije prisustvovao skupovima zbog savjeta ljekara.

Vratili smo se našim skupovima susretom sa našom nacijom na TEKNOFEST-u u Istanbulu. Bili smo danas zajedno sa 360 hiljada ljudi u Istanbulu…

Posljednjih nekoliko dana nije mogao da prisustvuje svojim skupovima zbog savjeta ljekara. Bilo je programa kojima smo prisustvovali sa vezom uživo iz Ankare. Ali naredni dan je bio u Izmiru.

izvor iBalkan.net/ agencije aa

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more