IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDAR Saša Zeković: DRITAN Abazović, najodgovorniji za ekspanziju velikosrpskog nacionalizma i podjela između Crnogoraca i Srba… (foto)

Upotreba nacionalnih simbola treba biti riješena kako bi prestale dalje manipulacije koje s pravom prepoznaje i aktuelni premijer Dritan Abazović, iako je najodgovorniji što ta pitanja već dvije godine nijesu zatvorena…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 03. VI. 2022… 20: 38… ALEKSANDAR Saša Zeković: DRITAN Abazović, najodgovorniji za ekspanziju velikosrpskog nacionalizma i podjela između Crnogoraca i Srba… (foto)

Osnivač i član Građanske inicijative 21. maj, koji se blizu tri decenije aktivno bavi zastupanjem ljudskih prava i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković pozdravio je najavu Demokratske partije socijalista o pokretanju inicijative za smjenu predsjednika opštine Pljevlja dr Daria Vraneša.

To, kaže, vidi kao dobru priliku, bez obzira na ishod, da se unaprijedi otvorenost pljevaljskog parlamenta i pomogne svim građanima Pljevalja u prihvatanju razlika ali i prevazilaženju podjela. On smatra da je premijer u tehničkom mandatu Dritan  Abazović najodgovorniji za ekspanziju velikosrpskog nacionalizma i podjela između Crnogoraca i Srba.

“Apelujem na većinu u Skupštini opštine Pljevlja da uvrsti u dnevni red ovu inicijativu zato što parlamentarna diskusija može da artikuliše vrijednosti i rješenja, ali i pokaže koliko je važna i potrebna rasprava sa onima sa kojima se ne slažeš.

Većina u Pljevljima, ne treba da ponovi grešku vlasti u Nikšiću i Tivtu koji su se nažalost odlučili za pristup da tamošnju manjinu, dakle opoziciju, učine po svaku cijenu gubitnicima i nebitnima”, kazao je Zeković za CdM.

Prema njegovim riječima, političko ponašanje i retorika struktura i pojedinaca koje su dio bivšeg Demokratskog fronta potvrđuje nažalost koliko su bivši lideri DF i DPS, Andrija Mandić i Milo Đukanović, bili neiskreni uoči predsjedničkih izbora kada su saglasno zborili o potrebi pomirenja i prevazilaženja podjela.

“Oni koji ih politički nasljeđuju trebaju više, puno više, da vode računa o tome”, navodi on.

Iako, kako navodi Zeković, nastupa sa mržnjom, drsko, primitivno i agresivno, dr Vraneš je svojim zahtjevom prema lokalnim ustanovama i preduzećima o isticanju zastave podsjetio na važno društveno pitanje koje je i dalje otvoreno. Upotreba nacionalnih simbola treba biti riješena kako bi prestale dalje manipulacije koje s pravom prepoznaje i aktuelni premijer Dritan Abazović, iako je najodgovorniji što ta pitanja već dvije godine nijesu zatvorena.

“Zato neću da kritikujem i prozivam dr Vraneša, već isključivo Dritana Abazovića kojeg smatram najodgovornijim za narušene prilike u Crnoj Gori, za ekspanziju velikosrpskog nacionalizma i produbljivanje distance između Srba i Crnogoraca”, naveo je on.

Kada se govori o zaštiti prava srpskog naroda u Crnoj Gori, Zeković kaže da je neophodno da svi budu objektivni, dobronamjerni, upućeni u temu i oslobođeni želje ili namjere da se Srbi diskriminišu odnosno da se prema njima drugačije postupa nego u odnosu na pripadnike i političke predstavnike recimo hrvatskog ili albanskog naroda i odnose koje oni ostvaruju sa svojim maticama, što uključuje, i primanje novčane pomoći iz tamošnjih državnih budžeta.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: NOVO igranje sa državom i institucijama vodi u političku nestabilnosti... (foto, video)

“Abazoviću kao političkom lideru nedostaje svijest da bude faktor integracije i kohezije, kao i riješenost da kao premijer zastupa i brani integritet, ponos i simbole svoje zemlje”, kazao je Zeković za CdM.

Prema njegovim riječima, Abazovićeva Vlada je prećutala brojne loše postupke Vučićevog režima i njegovih političkih satelita prema Crnoj Gori i u Crnoj Gori.

“Podsjetiću na tok i sadržaj sjednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije (decembar 2022). To je prošlo bez reakcije zvanične Crne Gore i vrlo interesantno, bez zahtjeva, opozicije na državnom nivou, da zvanična Crna Gora reaguje i uputi Srbiji odgovarajuću protestnu notu. Naša opozicija je tim povodom imalo nekoliko neuspješnih lokalnih inicjativa.

Ova situacija sa dr Vranešom čini mi se da opet ukazuje da je u takvim prilikama najlakše “udariti” na lokalne političke i nacionalne predstavnike Srba u Crnoj Gori. Ne pristajem na to. Oštrica kritike treba da je izražena i prema onima koji su im dozvolili da manipulišu, kako u Beogradu, tako i po Crnoj Gori. A tu je, pored Abazovića, kao premijera i šefa diplomatije, nesporna odgovornost ministra za ljudska i manjinska prava Fatmira Đeke”, navodi on.

Zeković podvlači da ćutanje ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke ukazuje nažalost na površnost u zaštiti ljudskih prava u našoj zemlji.

“Resor kojim rukovodi, uz Ministarstvo vanjskih poslova, je najpozvaniji da se oglasi povodom službenih ocjena o Crnoj Gori iz Srbije i inicijativa, na opštinskim nivoima, poput ove naredbe, sa uzvučnikom, dr Vraneša, predsjednika Opštine Pljevlja.

Đeka i Abazović nijesu se nikada oglasili zbog načina organizovanja službenih sastanka u Skupštini i Vladi Srbije a na kojima su učestvovali zvaničnici opština iz Crne Gore. Njih dvojica su morali insistirati da se na tim sastancima trebaju naći i crnogorski zvaničnici, prevashodno rukovodni kadar iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Takav pristup bi bio i u duhu evropskih integracija i potrebe da se dobrosusjedski odnosi uspostave prije članstva u EU. To je i prilika da iznesu činjenice o praksi ljudskih prava i argumentovano demantuju oni koji pred srpskim vlastima izmišljaju ili preuveličavaju”, ocjenjuje Zeković.

On poručuje kako je ministar Đeka dužan i da sprovodi djelotvoran nadzor nad upotrebom nacionalnih simbola pa za njega sada u Pljevljima i te kako ima posla. Kao ministar je dužan da doprinosi kvalitetnijim unutrašnjim odnosima u Crnoj Gori.

Čitaj još:   ISTANBUL: Predsjednik Turske Erdogan u posjeti BiH i Crnoj Gori... (foto i video)

Obavezan je, napominje, i da se javno oglasi i da na konsultacije pozove gradonačelnika Pljevalja i predstavnike Srpskog nacionalnog savjeta ili posjeti njihovo sjedište. Neophodno je da konačno sa njima otvori dijalog o više važnih pitanja, a naročito o nacionalnim simbolima.

Prema Zekovićevim riječima, isticanje različitih obilježja ne treba da opterećuje društvo i doprinosi tenzijama i podjelama. Zeković podvlači da ministar Đeka treba da pita zašto Srpski nacionalni savjet, poput recimo albanskog ili hrvatskog, odugovlači sa odlukom o definisanju simbola srpskog naroda.

“Da je to učinjeno naredba dr Vraneša bi bila sasvim legitimna. Predstavnici albanskog i hrvatskog naroda su odlučili, a Vlada Crne Gore se, bez primjedbi, saglasila, da su obilježja tih naroda u Crnoj Gori istovjetni sa državnim simbolima njihovih matica.

Ne postoji nijedna smetnja ili ograničenje da se kaže koji su simboli srpskog naroda. Takođe, ne postoji ama baš nijedan legitiman, osnovan i razuman razlog da te simbolie, bilo ko ospori.

Nije u redu da se kroz odugovlačenje donošenja te odluke podstiču manipulacije različite vrste, posebno one o nastavku diskriminacije Srba i navodnom herojstvu opštinskih funkcionera sa isticanjem zastava, čija je upotreba zakonom već omogućena i može biti mnogo šira”, zaključio je Zeković u izjavi za CdM. (Miraš Dušević)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more